Foto Primele angajări din 2021 în restaurantele Clujului. Cum au supraviețuit pandemiei
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Ian 2021, 16:27
- Economie
- Ascultă știrea
Marile restaurante din Cluj-Napoca se resimt după un 2020 dezastruos, însă își păstrează optimismul pentru 2021. Casa Boema este primul care anunță angajări la început de an.
Restaurantul de pe str. Iuliu Maniu a pornit o acțiune de recrutare pentru postul de ospătar, după ce la finele anului trecut a lansat o ofertă similară pentru cel de barman. Conducerea localului promite “un pachet salarial atractiv, un loc de muncă într-o echipă tânără”.
La apariția sezonului rece, pentru a putea funcționa în continuare, măcar în spații deschise, aceasta a recurs la concepte precum “grădină de iarnă” și “cerdac”, unde s-au organizat degustări de specialități gastronomice și băuturi specifice sărbătorilor, alături de un târg de meșteșuguri, cu produse realizate manual.
Un sistem similar, constând în igluuri înșirate, a fost introdus la Colin’s Gastro Pub, de lângă Parcul Central. Restaurantul cu specific vegetarian Samsara Food House a recurs, vara și toamna, la evenimente de tip Pop-Up Stories, la Cluj și la București - organizarea de mese în sistem de tip “seră”.
În ajun de sărbători a apelat la livrări de pachete cu produse la domiciliu, toate însoțite de o demonstrație video, pe internet, destinată pregătirii acestora, susținută de bucătarul Ionuț Crișan. Conceptul a fost realizat în colaborare cu Gault & Millau și cu Tazz by Emag.
Oala Marty, livrată de Crăciun și Anul Nou, a fost concepută de rețeaua de restaurante cu acest nume, iar Baracca, de pe str. Napoca, a apelat atât la varianta livrărilor din meniul săptămânal al localului, dar și la pachete-cadou de sărbători comandate de clienți.
Rod, de pe Calea Turzii, s-a axat pe servirea la terasă a unor specialități preparate din produse locale, iar Roata, de pe str. Alexandru Ciurea, a îmbunătățit-o cu „încălzitoare, beculețe și pături”. Marco Polo, de la Hotelul DoubleTree by Hilton, a organizat evenimente private în sistem restrâns.
Cluj-Napoca se află pe lista localităților din județ unde restaurantele, barurile și cafenelele nu pot funcționa în spații interioare, alături de Gherla, Huedin, Florești, Apahida, Baciu, deoarece au o rată mai mare a răspândirii coronavirusului, conform Instituției Prefectului. În schimb la Turda și la Dej este permis acest lucru, însă în limita a 30% din capacitatea totală.
Localuri trecute în neființă
În 2020, mai multe localuri din Cluj-Napoca au fost nevoie să îşi închidă definitiv porţile, pe fondul apariției Covid-19, iar majoritatea celor rămase pe piaţă s-au reinventat. Dintre cele care au renunțat la business se numără Red Barn, Cabinet de Vin & Cocotte, Nativ, Ham and Jam, Sisters Poke Bowl, Beluga. Altele ofera doar servicii de delivery sau sunt închise temporar.