Video Primul concept de proximity office din lume, dezvoltat la Cluj. Sandu Băbășan: „Dincolo de Europa, suntem prezenți deja în Africa de Sud și negociez activ pe zona Dubai"

Primul concept de proximity office din lume, dezvoltat la Cluj. Sandu Băbășan: „Dincolo de Europa, suntem prezenți deja în Africa de Sud și negociez activ pe zona Dubai"

Antreprenorul Sandu Băbășan a vorbit, la ZIUA LIVE, despre startup-ul Nooka Space, care oferă birouri de proximitate, extins deja internațional și despre care spune că are un potențial uriaș de dezvoltare.

Invitat la emisiunea ZIUA LIVE, Sandu Băbășan, antreprenor și angel investor, care a părăsit recent poziția de CEO al companiei clujene Blugento, specializată în furnizarea de soluții de eCommerce, a vorbit despre planurile sale și proiectele în care este angrenat. Printre acestea se numără și start-up-ul Nooka Space, prima rețea globală de birouri smart, creată special pentru persoanele care lucrează remote și prezentă deja în șase țări europene, inclusiv în România.

Plecarea din managementul Blugento „a venit natural"

„Decizia de a ieși din management-ul Blugento Cluj a venit natural. Eu sunt un om de start-up și știu să construiesc procese și echipe, în special în prima parte a activității mele asta am făcut. Dacă ne uităm la Blugento, care deja este o companie matură, o echipă coagulată, care își știe toate procesele și activitățile de zi cu zi, pot să spun că mi s-a părut natural ca această companie să fie preluată de echipa care era deja este acolo. Pot să spun că am luat o decizie foarte bună. Actuala echipă de management, alături de Vlad Stănescu (noul CEO Blugento - n. red), partenerul meu alături de care am fondat compania, face o treabă extraordinară. Cifrele cresc, rentabilitatea crește... Îți este greu să te desparți de o echipă atât de frumoasă pe care ai construit-o”, a spus Sandu Băbășan la ZIUA LIVE.

Birourile de pe stradă de la Nooka Space

Sandu Băbășan se ocupă, din postura de angel investor sau acționar, de mai multe start-up-uri și spune că se concetrează mult pe Nooka Space, afacere fondată chiar de el. Business-ul oferă spre închiriere birouri smart, de proximitate, celor care lucrează remote.

Producătorul de birouri mobile Nooka își va mări producția la Cluj

„Vreau neapărat să ajut tinerii antreprenori, să văd felul în care se raportează aceștia la afaceri, pentru că mă ajută și pe mine să am un rol activ în ecosistemul general de business. Mai nou mă implic într-un nou proiect, care este foarte contextual cu pandemia și perioada în care trăim, și anume Nooka Space. Este primul concept de smart proximity offices (birouri smart de proximitate - n. red.) din lume", spune Sandu Băbășan.

Chiar dacă acest concept a aparut foarte aproape de pandemie, Sandu Băbășan mărturisește că avea în plan tipul acesta de afacere încă dinaintea crizei sanitare.

„Cumva am văzut mereu că felul în care se construiesc azi birourile, inclusiv interconectivitatea între birouri în general este una care nu oferă neapărat atenție directă nevoilor angajatului. Dacă ne uităm la un birou cu 20 de etaje, noi l-am văzut răspândit în tot orașul. Adică, luăm cele 20 de etaje cu 400 de birouri, facem segmentat pe câte un birou și-l ducem în proximitate.

Asta înseamnă că luăm biroul, îl punem acolo unde locuiești tu, fiind nevoit mai ales acum să lucrezi de acasă, dar ai nevoie de două ore de creativitate. Te retragi, cobori, muncești de acolo din Nooka”, a explicat Băbășan conceptul.

Acesta a detaliat și pașii pe care trebuie să îi urmeze cineva care își dorește să închirieze un astfel de birou și a vorbit despre cum s-a născut business-ul pornind de la o nevoie a clientului.

„În momentul în care vrei să mergi la un astfel de birou, folosești o aplicație mobilă pentru a-ți face rezervare, iar ulterior pentru a intra în unitate. O utilizezi, ai plecat, ai plătit cât ai stat. Oportunitatea pentru acest concept a crescut masiv în perioada pandemiei, moment în care colegii noștri au început să lucreze de acasă, dar simțeau nevoia să se întâlească într-un grup mai restrâns cu persoanele din echipa care lucra pentru același proiect, iar la birou nu era voie. Acesta e un semn clar... Cele mai bune business-uri pe care le pornești sunt cele care vin din nevoia personală. Ai nevoia în fața ta și, de obicei, așa pornesc afacerile, încerci să găsești o soluție pentru problema respectivă, iar atunci, mânat de nevoia ta de a găsi o soluție, dezvolți business-ul”, a explicat Băbășan.

Afacere gândită la Cluj, scalată internațional

Antreprenorul și angel investor-ul spune că, prin intermediul Nooka Space, își propune să dea „acces oricărui profesionist să utilizeze un loc de birouri, atât în Barcelona, cât și în Cape Town, dar și în Cluj, prin aceeași aplicație mobilă.”

„Proiectul are două produse principale. Este unul de outdoor, adică acea unitate pe care o poziționăm afară și care este de obicei mai mare, 3-4 locuri, și există un concept de indoor, care arată ca și un phone booth (cabină telefonică - n. red.) și pe care îl vom găsi încet-încet în aeroporturi, în mall-uri... de ce nu, în lobby-urile de hotel. Cel mic, de interior, este foarte practic, este un birou destinat pentru 1-2 persoane. Acesta va merge în zonele aglomerate. Dacă de exemplu ești în aeroport și ai nevoie să trimți un e-mail sau să porți o conversație privată, ai posibiliatatea să intri în acea unitate, care este izolată fonic și are acces la Wi-Fi. Pentru partea de internet, avem un parteneriat cu Orange România, care oferă soluția de Wi-Fi pentru proiectul acesta.

La fel și cel de exterior. Are 16 senzori. Senzor de calitate al aerului, care măsoară dioxidul de carbon, senzor de foc, de umiditate, de proximitate. Avem inclusiv un GPS care dispune de o baterie cu o autonomie de 6 luni de zile. Totul este complet automatizat, chiar de la deschiderea ușii, într-un sistem IOT (Internet of Things - n. red.)”, a explicat Sandu Băbășan.

Negociază prezența birourilor de proximitate în Dubai

Fondatorul Nooka Space a vorbit și despre stadiul în care se află proiectul.

„Ca orice start-up, și noi trecem prin mai multe etape, unele mai dificile, iar altele mai puțin dificile. Suntem într-un moment în care avem o capacitate mare de producție, atât pentru modelul de indoor, cât și pentru modelul de outdoor. Sistemul de IOT este dezvoltat și funcțional, soluția de aplicație mobilă și de web este foarte stabilă și fucționează perfect. În mare, în momentul acesta, suntem în construcție de parteneriate la nivel internațional pentru scalarea acestui business. Dincolo de Europa, unde este concentrare maximă a colegilor mei pe business development, suntem prezenți deja în Africa de Sud cu un parteneriat strategic și negociez activ pe zona Dubai, pentru că aceste regiuni sunt foarte deschise conceptelor inovative, iar în acest moment asta reprezintă conceptul nostru”, a dezvăluit Sandu Băbășan, omul din spatele Nooka Space.

Comenteaza