Proiectele "la pachet" s-au redus la Cluj

Proiectele
Unul dintre cele mai mari are vândute 80% din apartamente, dar nu a găsit încă ocupanţi pentru birouri. Marile proiecte de turnuri cu funcţiuni diferite sunt blocate.

Cele două proiecte imobiliare mixte mamut pentru piaţa locală în care este implicat omul de afaceri Arpad Paszkany sunt în aşteptare, fără termene de relansare.

„Nu prea e un moment bun pentru investiţii în piaţa imobiliară de la Cluj, mai ales că nu există încă nici noul Plan Urbanistic General, aşteptat de câţiva ani. Proiecte foarte mari nu au apărut în ultima perioadă. În ceea ce mă priveşte, am mai adăugat un etaj pe Sigma, dar cam atât deocamdată", a menţionat Paszkany. Unul dintre cele două proiecte lansate înaintea crizei viza ansamblul Sigma Towers. Acesta cuprinde, în proiect, două imobile-turn (T) şi are rezervat un teren de 2 ha în zona complexului deja existent, Sigma. T1 are prevăzută o suprafaţă de 85.000 mp, 27 de etaje şi include 110 apartamente, un hotel, sală de conferinţe şi spaţii de birouri de clasa A. Spaţii pe două niveluri subterane au fost gândite pentru un club, iar ultimele două etaje ale turnului au fost rezervate pentru birourile Sigma.

Potrivit primelor anunţuri, T1 ar fi trebuit să fie deja finalizat. Mai mult, imediat după „lansarea" sa era programat debutul lucrărilor pentru T2. O dată cu T1 în Cluj urma să intre lanţul internaţional Starwood, cu un hotel Sheraton de 5*, primul din România. Conform proiectului, unitatea avea 202 camere şi termen de a deveni operaţională în 2012. Conducerea Sigma Towers a anunţat în decembrie 2008 un parteneriat cu operatorul hotelier internaţional Starwood Hotels & Resorts Worldwide. Celălalt proiect de mari dimensiuni prevede tot un ansamblu cu funcţiuni mixte: complexul Riverfront din Piaţa Abator, care deţine avize de la Comisia de Urbanism şi de la Consiliul Local, includea, pe planşetă, un centru comercial, birouri şi locuinţe în imobile ce ajungeau la 20 de etaje.

Unul dintre cele mai mari proiecte cu funcţiuni mixte aflat în şantier aparţine băimărenilor de la Drusal, companie care activează în salubritate, dar este implicată şi în investiţii imobiliare la Cluj. Ansamblul în care funcţiunea de birouri e completată şi de o componentă rezidenţială ar urma să fie amplasat pe un teren între alte două clădiri de birouri: Power şi Silver. Complexul de comerţ, servicii şi locuinţe se află în lucru pe Calea Dorobanţilor nr. 33-37. Terenul de 3.695 mp se află în zona intersecţiei cu str. Năvodari, iar proiectul propus include două corpuri de clădire, cu parter comercial. Imobilul de birouri va fi amplasat înspre Dorobanţilor, iar în partea din spate a parcelei va fi ridicată clădirea destinată locuinţelor: 89 de apartamente.

Clădirile ar urma să fie finalizate în toamnă, conform calendarului de lucru anunţat. „Vânzările au mers foarte bine: din totalul de apartamente, scoase pe piaţă la 1.200 de euro/mp, mai sunt disponibile 25. Pentru spaţiile de birouri deocamdată sunt doar discuţii în derulare", a menţionat Cătălin Rus, de la agenţia REMS Imobiliare, care îi reprezintă pe dezvoltatori. „În curs de construire nu mai sunt proiecte mixte de mari dimensiuni la Cluj. Nu se mai caută. Cele mai multe companii importante care au nevoie de spaţii vor construcţii independente, nu se mai amestecă cu apartamentele", a explicat Rus. De altfel, cele mai mari proiecte de birouri de la Cluj vizează exclusiv spaţii pentru companii, cu servicii aferente necesare viitorilor ocupanţi, fără ca acestea să mai fie combinate cu alte componente rezidenţiale.

 

Comenteaza