Protecția Consumatorilor anunță controale pentru restaurante, fast-food-uri și terase. Ce recomandă ANPC pe timp de caniculă

Protecția Consumatorilor anunță controale pentru restaurante, fast-food-uri și terase. Ce recomandă ANPC pe timp de caniculă
| Foto: Arhivă / Fotografie ilustrativă

Mai multe unități de alimentație publică precum fast-food-urile, terasele și restaurantele sunt vizate de controale ANPC în perioada următoare.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va demara în perioada următoare, în contextul perioadelor de caniculă, acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi a unităţilor de alimentaţie publică (unităţi fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerii, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braseri, berării), a anunţat directorul general Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

„Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate, existenţa documentelor de provenienţă, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limita de consum, atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate). De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare (respectarea condiţiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare)", a scris Anghel pe pagina sa de Facebook.

Recomadările ANPC pe timp de caniculă

Acesta a menţionat şi câteva recomandări la cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate.

Astfel, Paul Anghel recomandă să nu se cumpere produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport şi depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bonul cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi, astfel, cumpărătorul riscând să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care îi poate afecta sănătatea.

„Verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale/data limită de consum a produselor. Verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de deteriorare a calităţii (produse deshidratate, oxidate etc), de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.). Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse. Verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat)", îi sfătuieşte directorul ANPC pe cumpărători.

De asemenea, un alt sfat al acestuia este să nu fie recongelat un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acţiune (prin menţionare pe etichetă)

Anghel mai atrage atenţia că perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apa de izvor, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomanda să se acorde atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor acestor produse.

„Atragem atenţia asupra faptului că legumele şi fructele, miez de nuca comercializate în vrac în cadrul pieţelor, în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de oxidare , de alterare, ofilirea verdeţurilor etc). Atunci când cumpăraţi produse alimentare, în special produse alimentare perisabile microbiologic (ex.carne, ouă, produse lactate, produse congelate etc.) acestea trebuie transportate cât mai repede de la magazin la domiciliu, de preferat într-un ambalaj izoterm, pentru a scurta cât mai mult timpul de întrerupere a lanţului frigorific, pentru a fi păstrate în frigider la temperaturile recomandate de producător. În cazul in care cumpăraţi produse alimentare urmăriţi dacă producătorul recomandă o perioada în care acestea să fie consumate după deschiderea ambalajului şi încercaţi să respectaţi această perioadă, având în vedere că producătorul asigură menţinerea caracteristicilor organoleptice ale produsului în această perioadă", subliniază Paul Anghel.

Comenteaza