Foto Război în piața instalațiilor. Gigantul Lindab acuză Megamix Cluj de furt intelectual

Război în piața instalațiilor. Gigantul Lindab acuză Megamix Cluj de furt intelectual
Concernul suedez are cele mai mari vânzări în Scandinavia și în Europa de Vest | Foto: Lindab
Război în piața instalațiilor. Gigantul Lindab acuză Megamix Cluj de furt intelectual
Război în piața instalațiilor. Gigantul Lindab acuză Megamix Cluj de furt intelectual
Război în piața instalațiilor. Gigantul Lindab acuză Megamix Cluj de furt intelectual

Concernul suedez Lindab a acuzat public societățile locale Megamix Comimpex Cluj-Napoca și Kronvent Brașov că îi folosesc simbolurile grafice pentru a-și promova produsele pe piață. Dacă brașovenii au promis că vor renunța la diagramele respective, clujenii au delistat catalogul împricinat de pe website.

Lindab a semnalat situația cu exemple concrete de copiere a desenelor sau diagramelor proprii de către concurenți din piața de sisteme de încălzire, ventilație și aer condiționat - HVAC (FOTO 2).

“Într-o țară în care sunt des mediatizate practicile ilicite, în situația în care se întâmplă în business-ul tău o astfel de practică, care te afectează direct, ce alegi să faci? Lindab alege să atenționeze toți jucătorii din domeniul construcțiilor, îndeosebi piața instalațiilor asupra unor practici de concurență neloială amendate de art. 4 și art. 5 din legea nr.11/1991, aflându-se și sub incidența prevederilor Convenției de la Paris pentru protecția proprietății intelectuale.

Lindab semnalează așadar situația și dă exemple concrete de copiere a desenelor/ diagramelor proprii de către concurenții Megamix Comimpex (Cluj) și Kronvent (Brașov). Companiile mai sus menționate au fost notificate și au reacționat diferit.

Kronvent și-a asumat realitatea, răspunzând scris notificării, cu promisiunea de a renunța la practicile necinstite (exemplu fiind faptul că în martie 2019 site-ul este în construcție), însă în cazul Megamix Comimpex lipsește un răspuns oficial, singura măsură identificată este delistarea de pe site a catalogului de produse.

Pentru a ușura munca specialiștilor, documentația tehnică Lindab este disponibilă online și astfel devine ușor de obținut și copiat. Toate informațiile tehnice care însoțesc documentația Lindab sunt rezultatele testelor realizate de Lindab în laboratoarele de cercetare și dezvoltare pe care grupul Lindab le deține în diferite țări din Europa, realizate cu investiții financiare serioase, de-a lungul anilor.

Lindab nu are nicio înțelegere comercială cu oricare dintre firmele Megamix și Kronvent, iar orice asociere scrisă sau verbală a acestora cu brandul Lindab este un neadevăr voit, care aduce prejudicii imaginii Lindab. Lindab are schițele. Ei doar schițează talentul!”, susține conducerea Lindab România.

Megamix își revizuiește catalogul

Catalogul de pe site-ul Megamix nu este funcțional. “Placeholder. În curând ediția 2019 a catalogului. We are publishing soon the 2019 revision of the catalogue” este acum mesajul cu care sunt întâmpinați pe internet clienții Megamix (FOTO 3). Conducerea societății nu și-a exprimat punctul său de vedere în privința situației semnalate de Lindab.

Lindab este un concern suedez care dezvoltă, produce și promovează produse și soluții moderne din oțel pentru construcții civile și industriale și sisteme de ventilații pentru un climat interior îmbunătățit. Grupul este prezent în 32 de țări, are 5.100 de angajați.

Principală piață pe care Lindab activează este cea a construcțiilor nonrezidențiale, în timp ce pe piața rezidențială are 20%. În 2015, vânzările Lindab au fost realizate în măsură de 44 % pe piață scandinavă, 33% în Europa de Vest, 19%  în Europa Centrală și de Est și 4% pe alte piețe.

Concernul avea afaceri de 71 de milioane de lei în România în 2017 și un profit net de 3,6 milioane, cu 84 de angajați. Piața națională a fabricării produselor metalice obținute prin deformare plastică era dominată de GIC Nosag Metal (13,60%), Bilka Steel (13,57%), Vilmar (10,12%), Depaco (6,34%) și Voestalpine (4,74%), în timp ce Lindab SRL deținea 3,03%, conform portalului Termene.ro.

Megamix Cluj, societate deținută integral de Gabriel Vanca, avea afaceri anuale de 8 milioane de lei, cu un profit de 0,2 milioane și 38 de angajați. Kronvent, societate ai cărei asociați sunt brașovenii Alexandru Ouș (50%) și Cristian Eftinca (50%)  înregistra afaceri de 1,09 milioane de lei în 2017 și avea doar cinci salariați.

Comenteaza