Salina Turda bate Transfăgărăşanul şi Peleşul

Salina Turda bate Transfăgărăşanul şi Peleşul
Obiectivul turistic din judeţul Cluj a fost desemnat drept “minunea României” în urma unui concurs organizat pe parcursul lunii iunie de un site de specialitate.

Voturile a peste 2.000 de cititori, adică 59% din procentajul participanţilor la concurs, situează Salina Turda pe locul întâi în topul "Cele 7 minuni ale României", realizat de agenţia de turism Imperator Travel. Autorităţile locale vor să mai includă în oferta zonei un complex turistic şi un traseu de mocăniţă, însă pentru acestea au nevoie de 40 de milioane de euro.

Sondajul a fost făcut în rândul turiştilor în perioada 1-30 iunie. Pe locul doi se situează Transfăgărăşanul, cu 33% voturi, urmat de: Castelul Peleş - 33%, Mănăstirea Voroneţ - 29%, Castelul Huniazilor Hunedoara - 27%, Cimitirul Vesel Săpânţa - 26% şi Castelul Bran - cu 26%. Salina Turda a primit în luna mai premiul pentru cel mai bun proiect în turism al unei administraţii locale din ţara noastră. În primul an de la inaugurare aceasta a avut peste 375.000 de vizitatori, iar în cursul lui 2011 s-a menţinut la o cifră de vizitatori de 350.000 de persoane. "Mie mi se pare un lucru normal să avem recunoştinţă şi la nivel naţional. Atâta timp cât salina se află pe harta Europei, iar cei care ne trec pragul sunt majoritar străini, această nominalizare face parte din normalitate. Noi încercăm să dezvoltăm turismul în Turda şi evident în Cluj. Vorbim despre o regiune importantă care ne face cinste. Avem valori multiple", a spus Ovidiu Mera, directorul societăţii Turda Salina Durgău (TSD). Aceasta a fost modernizată cu 5,8 milioane de euro, sumă din care o mare parte a fost asigurată de către Uniunea Europeană.

Investiţia a fost inaugurată în 2010. TSD, administrator al Salinei Turda şi al ştrandului din Durgău, are ca acţionar unic Consiliul Local Turda. Municipalitatea turdeană a intrat în posesia unui teren în zonă şi va recurge la un parteneriat cu investitorii interesaţi de un complex turistic. Extinderea funcţiunilor din zona Salinei Turda cu un complex care presupune inclusiv două unităţi de cazare, cu 150 de camere, este unul dintre cele mai importante proiecte din judeţ pe segmentul turism, potrivit bazei de date a companiei de consultanţă IBC Focus. Oficialii turdeni aşteaptă ofertele unor parteneri privaţi care să contribuie cu finanţare pentru concretizarea proiectului. O suprafaţă de 27 ha, iniţial a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti, a intrat în proprietatea municipiului. Terenul suplimentar reprezintă un pas în plus înspre concretizarea planurilor de extindere, însă atragerea unui partener privat este esenţială, a menţionat primarul Turzii, Tudor Ştefănie. Investiţia este de 30 de milioane de euro.

Pe de altă parte, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Cluj a început demersurile pentru declararea liniei ferate înguste Turda - Vidolm ca monument istoric, în scopul de a evita demontarea ei sau trimiterea şinelor la fier vechi. Primăria Turda are un proiect de reabilitare a traseului, până la Câmpeni, şi includere a acestuia în oferta turistică, însă demersurile durează deja de doi ani. Costurile proiectului de reabilitare a mocăniţei, pe traseul Turda-Câmpeni, se ridică la 10 milioane de euro. "Traseul mocăniţei, pe relaţia Turda-Abrud, este de 90 km, dintre care 40 km se află pe teritoriul judeţului Cluj. Vrem să îl salvăm de la distrugere", a precizat directorul DJCPN, Leonard Horvath. Singura cale forestieră din Europa pe care circulă trenuri cu aburi se află pe Valea Vaserului (judeţul Maramureş), fiind reabilitată cu 1,4 milioane de euro.

Top voturi

1. Salina Turda 2.258
2. Transfăgărăşanul 1.283
3. Castelul Peleş 1.263
4. Mănăstirea Voroneţ 1.125
5. Castelul Huniazilor 1.030
6. Cimitirul Săpânţa 1.013
7. Castelul Bran 1.007
8. Sarmizegetusa Regia 996
9. Cetatea Sighişoarei 953
10. Palatul Parlamentului 710

Sursa: Imperator Travel

 

 

Etichete
Comenteaza