Smartree: "Jumătate dintre firme măresc salariile brute"

Smartree:
54% dintre clienții companiei de resurse umane Smartree vor recurge la mărirea veniturilor brute acordate angajaților, astfel încât ei să beneficieze de aceleași salarii nete precum cele din 2017. Smartree procesează 600.000 de angajați anual și are 200 de clienți, majoritatea multinaționale, dar și firme cu capital românesc.

Din februarie, salariile angajaților din România se vor schimba ca urmare a recentelor schimbări legislative. Aceste modificări au determinat companiile să își direcționeze atenția la sfârșitul anului trecut către planificările bugetare legate de salarii. 

„Pentru a lua decizia dacă vor recurge la modificările veniturilor brute ale angajaților, o parte din clienții Smartree au apelat la serviciile de prognoză oferite de compania noastră pentru a determina impactul intern și a lua cele mai bune decizii în cunoștință de cauză. Noi le-am furnizat mai multe variante de calcul salarial comparativ, pornind de la situația nou creată pentru a ajunge la estimări cât mai precise”, a declarat Adrian Stanciu, CEO al Smartree.

Dintre societățile care măresc salariile 51% le vor modifica prin act adițional la contractul de muncă, 46% vor compensa diferențele rezultate prin acordarea unor prime brute, iar 3% vor folosi în paralel ambele variante. 

45% dintre clienți fie că au ales ca în ianuarie fie să nu opereze modificări la nivelul salariilor, fie urmează să ia o decizie finală în zilele următoare. Există și un client ai cărui salariați nu vor fi afectați de lege, întrucât salariile angajaților sunt negociate luând în considerare nivelul net. 

În multe domenii de activitate există un echilibru procentual între cei care au decis să mărească salariile brute ale angajaților și cei care pentru moment nu își asumă nicio inițiativă în această direcție, potrivit Smartree.

Companii din construcții și materiale de construcții, echipamente și infrastructură IT, oil & gas, farma, servicii, consultanță IT și dezvoltare software au ales să mărească salariile. Clienți ce au ca obiect de activitate servicii medicale și financiare, telecomunicațiile sau companiile din industria modei au decis să recurgă la păstrarea veniturilor brute sau nu și-au comunicat încă intențiile.  

Toate aceste măsuri vin după intrarea în vigoare, la 1 ianuarie, a noilor prevederi legislative ce vizează modificarea Codulului Fiscal. Schimbările prevăd trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Guvernul a adoptat și scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%.

Contribuţiile sociale şi de sănătate vor fi în continuare reţinute de angajator şi virate statului de către angajator, iar banii nu vor ajunge la angajat decât scriptic, pe statul de plată. Smartree este unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de resurse umane, cu 80 de specialiști.

Comenteaza