Sondaj: Viața din ce în ce mai scumpă duce la revolte sociale în Europa

Sondaj: Viața din ce în ce mai scumpă duce la revolte sociale în Europa

Autoritățile europene se tem că inflația ridicată ar putea duce la tulburări sociale, proteste și greve.

Realizat de firma YouGov pentru organizația non-profit „More in Common”, sondajul arată că cea mai importantă problemă pentru europenii din cele patru țări a devenit costul vieții, iar majoritatea persoanelor intervievate au declarat că sunt îngrijorate de posibilitatea unor tulburări sociale în lunile următoare.

În Franța, de pildă, patru din zece persoane declară că-și doresc o revenire a mișcării de protest „Vestele galbene”, dar cei mai îngrijorați de tulburările sociale sunt polonezii - proporția lor este de 75 la sută.

Pesimismul pare să fie larg răspândit: puțini europeni se așteaptă ca această criză a costului vieții să se încheie în curând, în timp ce mai mult de o treime dintre persoanele intervievate nu sunt sigure că aceasta se va încheia vreodată.

Europenii resimt din plin impactul crizei energetice în viețile lor. Una din cinci persoane intervievate a declarat că trăiește pe seama economiilor făcute, în timp ce una din zece persoane mărturisește că sare peste anumite mese, arată sondajul menționat în raportul organizației „More in Common”.

Majoritatea celor intervievați în Polonia și Germania au declarat că atunci când merg la cumpărături, caută cele mai bune oferte la alimente. 

De asemenea, majoritatea spun că au de gând să reducă încălzirea locuințelor în această iarnă, din cauza prețurilor ridicate la energie.

Marea majoritate a oamenilor chestionați (două treimi) cred că nu va fi o criză scurtă: unii cred că va dura ani de zile, iar mulți nici măcar nu văd prefigurându-se un final la orizont, potrivit digi24.ro.

 

Etichete
Comenteaza