Video Foto Tiberiu Moisă, director adjunct Banca Transilvania: „Agricultura se află pe un trend extrem de favorabil”
- Scris de Ziua de Cluj
- 03 Mar 2023, 19:40
- Economie
- Ascultă știrea
BT alături de Ziarul Financiar a organizat, în data de 1 martie, conferința România irigabilă, care a avut loc la Cluj-Napoca. Unul dintre reprezentanții Băncii Transilvania la eveniment a fost Tiberiu Moisă, Director General Adjunct MidCorporate și IMM.
Declarațiile preluate în cadrul conferinței de Ziarul Financiar au fost materia primă pentru articolul Agricultura, în topul preferinţelor bancherilor pentru creditare. Tiberiu Moisă, director adjunct Banca Transilvania: În 2022 am ajuns la finanţări de 1 mld. euro pentru agricultură, pe care îl reluăm în continuare.
„Agricultura se află pe un trend extrem de favorabil şi din punctul de vedere al pârghiilor legislative, şi din punctul de vedere al potenţialului de creştere pe care îl are sectorul, şi din punctul de vedere al deschiderii la finanţare. Fără să idealizăm nimic, credem că agricultura românească are un potenţial mare şi suntem alături de fermieri, dorim să finanţăm”, susţine Tiberiu Moisă.
Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, continuă să finanţeze businessurile din agricultură într-un ritm accelerat, astfel că valoarea totală a creditelor acordate acestui sector s-a apropiat de 1 miliard de euro (5 mld. lei) în 2022.
„Anul trecut a fost fantastic în termeni de creştere, atât în procent cât şi în sume absolute, şi nu doar pentru Banca Transilvania, ci pentru întregul sector bancar, care a crescut ca Făt-Frumos din poveşti. A fost o creştere generalizată, undeva către 20%. În Banca Transilvania, agricultura a avut un an foarte bun. În 2022 am ajuns la finanţări de aproximativ 1 mld. euro (5 mld. lei)”, a spus Tiberiu Moisă.
Agricultura se numără printre cele mai creditate sectoare de către Banca Transilvania, alături de comerţ, producţie, servicii şi imobiliare.
Agricultura se află pe un trend extrem de favorabil şi din punctul de vedere al pârghiilor legislative, şi din punctul de vedere al potenţialului de creştere pe care îl are sectorul, şi din punctul de vedere al deschiderii la finanţare. Fără să idealizăm nimic, credem că agricultura românească are un potenţial mare şi suntem alături de fermieri, dorim să finanţăm”, a explicat Tiberiu Moisă.
Directorul adjunct al Băncii Transilvania spune că instituţia pe care o reprezintă mizează şi anul acesta pe o creştere a volumului de credite acordate segmentului agricol, chiar dacă se aşteaptă ca evoluţia să fie mai puţin spectaculoasă în comparaţie cu rezultatul obţinut în 2022.
„Noi mizăm pe creştere şi în 2023, în privinţa volumului de credite. Suntem pregătiţi să sprijinim acest sector, fie că vorbim de cofinanţări sau alte proiecte investiţionale.”
În 2022, Banca Transilvania a transmis că a fost cel mai mare partener în programele guvernamentale IMM Invest şi AGRO IMM Invest, dar şi în alte scheme de garantare pentru IMM-uri lansate în 2022 (RURAL INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT), cu o valoare totală finanţată de peste 2,8 mld. lei.
Tiberiu Moisă susţine că evoluţia ascendentă înregistrată anul trecut la preţurile materiilor prime şi ale utilajelor a generat o mai mare incertitudine şi a creat mai multe probleme antreprenorilor decât cele legate strict de variaţia dobânzilor, însă atunci când o fermă are contractate mai multe credite, atunci poate să apară o problemă importantă de gestionat.
„Din păcate, aceste dobânzi nu le putem aranja, aşa cum nici fermierii nu pot aranja preţurile la recoltă. Pur şi simplu trebuie să ţinem cont de ce se întâmplă în piaţa banilor, a lichidităţii. În România, dobânzile în lei au fost mai mici decât dobânzile la forintul ungar sau cele la zlotul polonez, dar categoric au fost mai mari decât în 2019 şi în 2020. Anul acesta este primul an în care vedem că trendul dobânzilor începe să se inverseze. Să sperăm că vom ajunge într-o zonă care să fie acceptabilă, dar cred că acolo unde este gândire economică, unde se cunoaşte cât poţi să duci şi ce poţi să-ţi asumi, acest subiect este gestionabil şi mai ales mult mai previzibil decât preţurile la produsele agricole”, a concluzionat Tiberiu Moisă.
De-a lungul anului 2022 soldul creditelor acordate şi angajamentelor asumate de instituţiile de credit de pe piaţa locală sectorului agriculturii şi-a menţinut un trend ascendent de peste 10%, conform datelor BNR. Luna noiembrie a anului 2022 a venit cu un sold al creditelor pentru zona agriculturii de 28,2 mld. lei, consemnând un avans semnificativ de 17,5% comparativ cu soldul de la finalul lunii noiembrie a anului 2021. Astfel, se observă că finanţarea agriculturii începe să prindă din urmă sectoare precum industria, construcţiile şi intermedierea financiară, care au consemnat un avans de peste 20% al soldului la finalul lunii noiembrie 2022.
Agricultura este un sector economic pe care băncile comerciale şi Uniunea Europeană au pus accent de-a lungul timpului prin intensificarea programelor de creditare sectorială, chiar şi în perioada pandemică. Deşi acest sector este văzut ca fiind unul foarte dinamic, ponderea agriculturii în totalul soldului creditelor acordate de bănci este de 4,8%, a doua cea mai mică după sectorul administraţiei publice.
Pentru mai multe informații și insight-uri din domeniul #agri, puteți urmări conferința aici: