Tridentul Cluj – Timișoara – București domină piața construcțiilor
- Scris de Ziua de Cluj
- 29 Ian 2020, 12:19
- Economie
- Ascultă știrea
Județul Cluj a înregistrat anul trecut aproape 1.500 de investiții în construcții, Regiunea Nord-Vest fiind cea care atrage cele mai multe proiecte din România. ZIUA de CLUJ vă prezintă o radiografie a pieței construcțiilor, după cum rezultă din analizele agenției de monitorizare IBC Focus.
Județele București, Cluj și Timiș reușesc să își păstreze supremația, conform cifrelor indicate de singura asistență virtuală de vânzare la șantiere VICTA.ro. Sunt 1.640 de investiții monitorizate în București, 1.453 în Cluj și 1.277 în Timiș. Județele care nu au reușit să se ridice cel puțin la nivelul anului 2018 ca număr de șantiere și înregistrează scăderi sunt Vâlcea (-9,4%), Gorj (-7,9%), Teleorman (-1,1%) și Vaslui (-4,9%).
Nord-Vestul este zona care atrage cele mai multe investiții la nivel național. În 2019 existau aici 4.274 de proiecte monitorizate de echipa de cercetare IBC Focus, ceea ce marchează o creștere de 26,9 puncte procentuale comparativ cu 2018. Locul doi revine zonei Centru, cu 3.138 proiecte identificate, în timp ce pe trei regăsim zona Nord-Est, cu 2.975 proiecte identificate.
Dacă analizăm numărul de proiecte înregistrat pe zone în funcție de domeniile de activitate, observăm că investitorii au preferat să direcționeze fonduri importante spre domeniul clădirilor rezidențiale private din zona București-Ilfov.
Aici au fost monitorizate 1.586 proiecte, podiumul fiind completat de Nord-Vest, cu 1.363 proiecte rezidențiale și de zona Centru, cu 858 de proiecte încadrate în acest segment. Investițiile de tip rezidențial din zonele București-Ilfov și Nord-Vest sunt singurele care depășesc pragul de 1.000 de proiecte.
Pe segmentul medical & științific, București-Ilfov a oferit pieței doar 61 de investiții, în timp ce în domeniul utilități există numai 71. Zona capitalei este în fruntea clasamentului, cu 1.083 investiții monitorizate. Locul 2 revine unei zone cu potențial pentru investitori, care s-a și regăsit în topul celor mai numeroase șantiere identificate: Nord-Vest. În această zonă discutăm despre 927 proiecte mari. Aceasta conduce clasamentul și atunci când vorbim despre proiectele medii (1.509, dar și în cazul proiectelor de mici dimensiuni (1.811).
Condițiile climatice favorabile au avut un impact direct în ceea ce privește creșterea considerabilă a numărului de proiecte aflate în execuție pe final de an. Chiar dacă în trecut eram obișnuiți ca perioadele de primăvară sau toamnă să fie cele mai muncite pe șantierele din România, de această dată pe final de an specialiștii au dat pieței cel mai semnificativ număr de proiecte în construcție sau în amenajare.
Astfel, vorbim despre aproape un sfert din numărul total monitorizat de echipa IBC Focus, mai precis 886 în octombrie și 987 în noiembrie. Totuși, chiar dacă este un final de an extrem de activ în piața construcțiilor, cifrele care indică numărul proiectelor aflate în stadii incipiente, înainte de execuție, sunt majoritatea de ordinul miilor atunci când vorbim de repartizarea
“Un lucru îmbucurător pentru specialiștii din piața construcțiilor este statistica potrivit căreia în ultimele 12 luni am înregistrat o creștere substanțială a numărului de proiecte aflate în stadiu de construcție. Vorbim de 6.647 investiții monitorizate în perioada analizată, o creștere de 50%, comparativ cu anul 2018. A crescut cu 72,8% și numărul de proiecte finalizate. Important de menționat că se păstrează în continuare “trendul”, astfel că o treime din total au fost identificate și monitorizate în perioada octombrie-noiembrie”, relevă raportul.
Nord-Vestul găzduiește 20% din proiectele în execuție. Fiind o zonă activă ca număr de proiecte identificate, îi revine și locul fruntaș la numărul de investiții aflate în execuție: 1.620. Tot aici regăsim și cel mai mare număr de șantiere aflate în stadii incipiente (proiectare, licitație, intenție, înainte de execuție și autorizare).
Dacă dacă în 2018 aveam o singură zonă care depășea pragul de 1.000 de proiecte în execuție, în ultimele 12 luni sunt trei zone. Pe lângă Nord-Vest, în 2019 au fost aduse în execuție peste 1.000 de investiții în București-Ilfov (1.110) și Centru (1.025). 2019 a adus în topul preferințelor pentru investitorii din zona de Nord-Vest 2.239 de proiecte realizate din fonduri private.
Acestea sunt urmate de cele 1.925 din București-Ilfov și de cele 1.597 din Centru. Zona de Nord-Vest găzduiește și un număr considerabil de proiecte abonate la finanțările de tip public: 1.617. Ocupantul locului 1 în clasament rămâne Nord-Estul, cu 1.671 investiții, în timp ce pe 3 regăsim zona de Sud. cu 1.337 investiții.
Preponderent în cazul proiectelor de mici dimensiuni sunt și investițiile de tip public: 4.061 de proiecte monitorizate. Totuși diferența nu este foarte mare în cazul public vs privat în această categorie, astfel că în materie de investiții private sunt 3.966 proiecte.
Cele mai numeroase proiecte apar în dreptul investițiilor de dimensiuni medii cu finanțare privată: 4.086, în timp ce la polul opus se regăsesc investițiile de dimensiuni mari realizate cu finanțare mixtă (public-privată): 284. În cazul proiectelor mari investitorii au așezat în topul preferințelor investițiile de mari dimensiuni: 2.789.