Țuica de cireșe, „nectarul” moților. Cât costă și care este secretul obținerii băuturii

Țuica de cireșe, „nectarul” moților. Cât costă și care este secretul obținerii băuturii

Cunoscută drept una dintre cele mai apreciate băuturi tradiționale ale moților crișeni, țuica de cireșe era odinioară nelipsită de la sărbători, întâlniri familiale și, mai ales, de la faimosul Târg al de Fete de pe Muntele Găina.

Țuica de cireșe nu este o băutură ușor de obținut. Procesul implică fermentarea fructelor bine coapte, urmată de distilarea borhotului în cazane din cupru, de două ori, pentru a obține un produs cu o tărie între 40 și 60 de grade. Această dublă distilare oferă licorii o puritate și o finețe aparte, în timp ce aroma subtilă a cireșei îi conferă o identitate gustativă inconfundabilă, conform apuseninfo.ro.

Dar poate cel mai important element în definirea calității țuicii este butoiul de păstrare. Cele mai căutate sunt butoaiele din lemn de dud, considerate superioare datorită proprietăților lor naturale: conferă băuturii o culoare galben-aurie și permit o maturare lentă, care accentuează aromele și catifelează tăria. În astfel de butoaie, țuica de cireșe poate fi păstrată zeci de ani, fără a-și pierde din calități – ba chiar devenind mai bună cu trecerea timpului.

În funcție de vechime și rafinament, un litru poate ajunge la 700 de lei sau chiar mai mult, comparabil cu băuturile exclusiviste de import.

Comenteaza