Unde ne investim banii la bursă anul viitor

Unde ne investim banii la bursă anul viitor
Două companii clujene de pe piaţa de capital sunt incluse în analiza brokerilor de la Goldring. Dacă pentru Banca Transilvania (BT) recomandarea este de cumpărare de acţiuni, pentru fosta Broker (BRK Financial) este de vânzare.

Veniturile operaţionale ale BT au crescut cu 50% în trimestrul III al anului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în urma creşterii veniturilor nete din dobânzi cu 53%, precum şi a veniturilor nete din comisioane cu 15%, efect generat şi de includerea rezultată din includerea rezultatelor obţinute şi prin preluarea Volksbank România.

„Veniturile nete din dobânzi ale grupului BT au scăzut însă cu 9% în timp ce veniturile nete din comisioane şi speze bancare au crescut cu 12,5%”, conform raportului Goldring. Deşi s-a dublat, profitul net al BT la nivel individual, creşterea spectaculoasă din prima jumătate al acestui an pare mai temperată.

Astfel, dacă profitul la jumătatea anului 2016 a crescut cu 141% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, profitul din trimestrul III a avut o creştere de 110% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Acest lucru a fost datorat şi creşterii costului net cu ajustările pentru active, provizioane pentru riscuri cu 54%.
 
BT a estimat un potenţial efect de 240 de milioane de lei, provizionate integral în cele nouă luni. Profitul la nivelul grupului a fost în scădere cu 69,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Recomandarea brokerilor este de cumpărare de acţiuni datorită rentabilităţilor operaţionale ridicate, dinamicii afacerii, multiplilor de evaluare rămaşi la un nivel relativ scăzut. Risc este condiderat drept scăzut ca urmare a creşterii capitalizării bursiere, randamentelor ridicate ale dividendului, volatilităţii medii a preţului.

BRK şi-a redus pierderea
 
La BRK Financial, specialiştii remarcă micşorarea cifrei de afaceri cu 43% în urma scăderii veniturilor din comisioane cu 43%, a veniturilor financiare din dividende cu 65% şi a altor venituri cu 98%. Scăderea veniturilor provine din creşterea volatilităţii pieţei ca urmare a evenimentelor macroeconomice, orientând investitorii de la active financiare speculative - principalul motor generator de venituri ale BRK - către active mai puţin riscante cum ar fi obligaţiunile. 
 
Tranzacţiile pe piaţa internă şi externă au scăzut, afectând negative rezultatele societăţii. Volumul tranzacţiilor cu acţiuni şi unităţi de fond de la Bursa de Valori Bucureşti ale BRK s-au redus cu 39% anul curent faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce volumul tranzacţiilor cu produse structurale la BVB au coborât cu 23%. În profida reducerii volumelor de tranzacţionare, compania a reuşit să-şi reducă pierderea de la 136.742 la 95.554 de lei datorită operaţiunilor de market making şi produse structurale.

Instabilitate în acţionariat şi în conducere
 
„Una dintre cele mai mari riscuri în acţiunile BRK îl reprezintă instabilitatea acţionarilor şi administratorilor companiei. La începutul anului, BT şi Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Moldova şi-au vândut integral pachetele de acţiuni deţinute companiei Global Consult, în spatele căruia se află Adrian Andrici, investitor care nu se poate lăuda cu un trecut impecabil (în 2007 a primit una dintre cele mai mari amenzi pe piaţa de capital pentru manipulare de piaţă). 
 
În decembrie 2015 Grigore Chiş, administratorul societăţii timp de şase ani, a fost înlocuit cu Adrian Pop, în urma unei sancţiuni primite din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară de interdicţie temporară de a mai activa pe piaţa de capital, în urma implicării acestuia în tranzacţiile efectuate de grupul Cătălin Chelu. După trei luni, Dorina Călian, care l-a înlocuit pe Chiş, îşi dă demisia, iar în aprilie 2016 Mihai Buliga renunţă la funcţia de administrator, la o săptămână după ce a fost ales în funcţie”,
conform Goldring.
 
Specialiştii financiari recomandă vânzarea acţiunilor BRK, doarece marjele în scădere împreună cu lichiditatea scăzută a activităţii pe bursă oferă semnale negative evoluţiei viitoare ale preţului. Riscul este foarte ridicat ca urmare a volatilităţii ridicate a preţului, capitalizării bursiere scăzute şi a variaţiei ridicate a rentabilităţii, consideră aceştia. Companiile din portofoliul Goldring au fost evaluate din punct de vedere fundamental atât prin metoda comparaţiilor prin multipli, cât şi prin construirea unui scor format din indicatori de preţ, bilanţieri, de profitabilitate şi evaluare. 
 
Dezamăgire în sectorul energetic
 
Raportările financiare la nouă luni au fost pozitive la companiiile mai puţin lichide şi în sectorul financiar, în timp ce societăţile din sectorul energetic au dezamăgit. Rezultate pozitive au avut Romcab, Vrancart, BRD, BT, Teraplast, SIF Moldova, Vrancart, IAR Braşov. În linie cu aşteptările au fost rezultatele la Biofarm, Electrica, Transgaz, SIF Oltenia, respectiv în scădere Fondul Proprietatea (FP), Transelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom, BRK şi SIF Transilvania.
 
Societăţile cu o capitalizare mai ridicată sunt mai stabile ca gestiune a portofoliului, lichiditatea mai crescută oferă stabilitate variaţiilor zilnice a preţurilor, dar şi posibilitatea vânzării în cazul intervenţiei unor evenimente majore la bursă. Volatilitatea lunară scăzută a companiilor din sectorul utilităţi şi randamentul ridicat al dividendelor din aceste sectoare creşte atractivitatea investitorilor conservatori în companii precum Romgaz, Transgaz, Transelectrica sau Electrica.
 
Cele mai bune randamente
(9 luni, 2016)

 
BT...................37,7% 
BRD.................18,5% 
Petrom.............17,2% 
Romcab............16,9% 
Vrancart............12,9% 
Teraplast...........10,2% 
SIF Moldova.......9,9% 
Transgaz............3,7% 
 
Sursa: Goldring
 

Recomandările brokerilor

  • Cumpărare: Transelectrica, Petrom, Vrancart, BRD, BT, Romcab
  • Reţinere: Biofarm, Transgaz, Transelectrica, Romgaz, IAR, SIF 2, SIF5, FP
  • Vânzare: Nuclearelectrica, BRK, SIF3
Comenteaza