Unde s-au scumpit apartamentele mai mult decât în Cluj-Napoca. Un oraș din Transilvania ia fața și Capitalei

Unde s-au scumpit apartamentele mai mult decât în Cluj-Napoca. Un oraș din Transilvania ia fața și Capitalei
| Foto: ZIUA DE CLUJ

Nici Cluj-Napoca, nici București nu domină topul scumpirilor de apartamente. După Capitală, în ultimul an, orașul de pe Someș a fost depășit și de alte două municipii importante din România.

Prețurile continuă să crească în marile orașe din țară. Majorările semnificative pot fi observate în ultimul an pe segmentul locuințelor noi, în special în București și în Timișoara.

Cluj-Napoca nu prinde podiumul scumpirilor de apartamente

Cluj-Napoca ocupă doar poziția a treia în clasamentul scumpirilor, atunci când vine vorba despre prețurile solicitate pentru locuințele aflate în imobile finalizate începând cu anul 2020. Cu toate acestea, cumpărătorii plătesc aici cel mai mult. La începutul verii trecute o proprietate similară putea fi cumpărată cu 18% mai ieftin, potrivit unei platforme de real estate.

Indicele imobiliare.ro arată o creștere cu aproape 13% la nivel de oraș în prețul apartamentelor, indiferent de vechimea acestora sau de numărul de camere. Media a ajuns, astfel, de la 2.466 euro/mp util în iunie 2023 la 2.777 euro/mp util luna trecută.

De alftel, Cluj-Napoca s-a clasat doar pe a patra poziție în topul scumpirilor de apartamente (indiferent de segment) în ultimul an, după Brașov, București și Iași.

Unde s-au scumpit apartamentele mai mult decât în Cluj-Napoca. Un oraș din Transilvania ia fața și CapitaleiSursă: imobiliare.ro

Proprietarii și dezvoltatorii din București au scos luna trecută la vânzare apartamente în Capitală cu un preț mediu de 1.745 euro/mp util. În perioada similară din 2023 cumpărătorii plăteau cu 13% mai puțin pentru a achiziționa un apartament, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Apartamentele noi din Iași și Brașov s-au scumpit și ele în ultimul an cu 12%-13%. Locuințele din Brașov (media pe segmente) s-au scumpit în ultimul an cu 19,4% și au ajuns la 1.911 euro/mp. Cele din Iași rămân însă foarte accesibile în comparație cu proprietăți similare scoase la vânzare în celelalte mari orașe din țară, prețul mediu solicitat pe plan local menținându-se sub pragul de 1.603 euro/mp util, cu 14,5% mai scumpe față de anul trecut.

Comenteaza