Camorra... şi România

Camorra... şi România
S-a încetăţenit în vocabularul obişnuit, dar mai ales în cel turistic european zicala potrivit căreia după ce ai văzut oraşul italian Napoli, poţi să mori.

Pentru că ai văzut una dintre cele mai mari minuni ale lumii, un oraş fascinant, atât ca zare, cât şi ca farmec arhitectural, depozitar al celor mai diverse stiluri etalate în clădiri şi monumente.

 

Ei bine, într-o emisiune intitulată “Cele mai dure oraşe din lume”, transmisă recent pe Discovery Channel, un coleg de breaslă din Anglia a dezvăluit lumii întregi, printr-un documentar detaliat, înfăţişarea de azi a oraşului Napoli. Dar nu numai faptul că este invadat de gunoaie şi mizerii pe toate străzile lui, care altădată îi făceau faima, ci pentru un aspect mult mai grav: atmosfera de oraş ocupat literalmente de organizaţia criminală italiană denumită Camorra.

 

Aceasta este prezentă peste tot, a supus cu pistolul sau forţa brută a muşchilor unor interlopi, fără scrupule şi fără milă, întreaga populaţie, toate instituţiile comerciale şi culturale, obligându-le la taxe de ei stabilite. Până acum, spunea colegul nostru din Anglia, au avut loc 4.000 de asasinate. Iată de ce vezi pe străzi aproape zilnic patrulând armata, iar poliţia, ca să facă cât de cât faţă unor incidente grave, se deplasează numai cu motociclete de mare putere.

 

 Ea l-a ajutat, dar nu i-a dat nici o garanţie că se va mai întoarce acasă viu. I-au spus-o în faţă, franc, dar ziaristul nu s-a dat bătut, a vrut chiar să vorbească cu un lider al Camorrei, a încercat să intre într-un oraş din vecini, dar garda acesteia nu l-a admis.

 

Sigur, aceasta este problema Italiei, numai că pe mine m-a uimit şi m-a întristat, ca să nu zic scandalizat, că ziaristul englez a descoperit că vilele fastuoase ale Camorrei erau destinate închirierii către înalţii militari NATO şi familiile lor.

 

Aceştia au declarat că locuiesc foarte confortabil şi că habar nu au avut că vilele respective aparţin organizaţiei criminale Camorra. Cu alte cuvinte, şi noi cei din România care ne dăm aportul financiar la NATO susţinem cu bani chiar şi Camorra. Ce să mai zic?!

 

Comenteaza