Scutul lui Băsescu

Scutul lui Băsescu
A stat retras, cuminte şi a urmărit totul cu mare atenţie, chiar mai mult.

Sau poate s-a şi implicat prin oamenii-cheie în tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele 7 săptămâni în România.

 

A stat relativ liniştit şi a observat. Iar pe alocuri a şi dirijat. Ieri, a făcut din nou un gest specific lui şi a reuşit să puncteze la nivelul imaginii publice luând faţa liderilor opoziţiei din PSD. Din nou. Iarăşi. încă o dată. Teoretic, spaţiul mediatic de ieri seară, precum şi cel de astăzi, în cazul ziarelor tipărite, ar fi aparţinut celor din PSD. Traian Băsescu, însă, a convocat CSAT de urgenţă şi a ieşit la scurt timp de la terminare cu o declaraţie de presă, care cu siguranţă a contrabalansat mediatic apariţia liderilor PSD şi discursurile acestora.

 

De altfel, declaraţia lui Băsescu, anunţul făcut în faţa naţiunii este unul menit să facă istorie. România va implementa în următorii 5 ani scutul anti-rachetă şi astfel ceea ce aşteptau luptătorii rezistenţei anticomuniste din Munţii Făgăraş în urmă cu 60 de ani se întâmplă, în sfârşit, în România. Dacă e întâmplător, Dumnezeu ţine din nou cu Traian Băsescu. Dacă nu, consilierii îşi fac, din nou, foarte bine treaba.

 

 într-un moment în care nemulţumirea socială este din ce în ce mai mare şi mai evidentă, o opoziţie puternică şi agresivă din punct de vedere mediatic poate reprezenta o mare problemă. De aceea, opoziţia trebuie zdrobită din faşă, în viziunea unui lider ce se vrea atotputernic. De aceea există Manivelă, de aceea există contracandidat pentru Crin Antonescu, de aceea există ANI şi de aceea există DNA.

 

în rest, mai există presă atât cât mai există şi aceea împărţită cel puţin în două şi mai există un fel de societate civilă, mai mult inexistentă decât existentă şi în rest nu mai există decât o bucurie totală, multă “fericire” şi multă “bunăstare”. Acum suntem sub scut din punct de vedere al securităţii militare, însă avem toate şansele să ajungem pe scut din punct de vedere al situaţiei economice şi sociale.

 

 Teoretic, ar trebui să fim extrem de fericiţi, poate dacă eram în timpul Războiului Rece chiar ne-am fi bucurat. Astăzi, însă, scutul de apărare împotriva şomajului, sărăciei şi căderii economice prin măsuri reale anticriză ar fi net mai necesar României decât orice scut anti-rachetă. Românii nu au o problemă astăzi în a se apăra de cineva din afară, au însă o reală problemă în a se apăra de ei înşişi, de propriile lor slăbiciuni, chiar de propria lor clasă politică.

 

Cum era normal, preşedintele şi CSAT au acceptat propunerea americanilor pentru amplasarea super-radarelor şi a scutului anti-rachetă în România. Rămâne o simplă formalitate ca Parlamentul să ratifice o chestiune absolut normală şi logică, hotărârea de azi a CSAT. Rămâne însă marea problemă dacă românii pot astăzi să se mai bucure de amplasarea scutului anti-rachetă sau dacă măcar mai pot exploata economic în vreun fel acest fapt.

 

Comenteaza