Lichidarea lui Silaghi, o operaţiune de amatori

Lichidarea lui Silaghi, o operaţiune de amatori
S-ar fi produs oricum. Şi indiferent dacă politicianul PNL s-ar fi făcut sau nu vinovat de ceva.

Pentru că operaţiunea DNA este parte a unui plan politic. Acesta, conceput de Traian Băsescu, îşi propune compromiterea PNL. Singurul partid puternic, de masă, care aleargă pe culoarul de dreapta. Acolo unde, cu coatele râcâind pereţii, încearcă să-şi facă loc Mişcarea Populară. Am arătat într-un demers anterior în ce fel a fost aplicată, la indigo, formula uzuală a lui Băsescu de eliminare a unor demnitari din administraţia publică centrală. O vorbă aruncată ca un semnal de preşedintele însuşi, un dosar încropit de ANI şi dacă nu funcţionează, de DNA. Operaţii însoţite sau chiar precedate de o campanie a presei băsiste căreia i se livrează în premieră şi pe surse diverse prostii. Suficient de credibile însă pentru a descumpăni opinia publică. Cetăţeanul român este mult prea dezamăgit şi mult prea preocupat de griji pentru a observa că aceste operaţii, tip ANI ori DNA, îl au întotdeauna drept numitor comun pe Traian Băsescu.

Ovidiu Silaghi a fost odată scos din ecuaţia guvernamentală atunci când Agenţia Naţională de Integritate i-a fabricat un dosar dovedit mai târziu, prea târziu, fals. După ce Relu Fenechiu a fost la rândul lui mitraliat sub o aparenţă de natură juridică tot în urma unui dosar confecţionat, nominalizarea lui Silaghi pentru portofoliul Transporturilor a declanşat o operaţiune DNA. Făcută în pripă. La comandă. Şi total neprofesionist.

PNL va trebui să desemneze un nou candidat pentru portofoliul Transporturilor. Să sperăm că nu va fi unul care a pupat în secret pumnul şi palma prezidenţiale. Asta se va întâmpla duminică. Este de presupus că la Transporturi va fi, o vreme, linişte. Am toate motivele să cred că Băsescu va ataca rapid un alt ministru PNL. Dar, până atunci, să analizăm puţin operaţiunea DNA.

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost livrat în plasa DNA de către procurorii UE. Aceştia au descoperit că Iordache a fraudat fonduri europene. Indiferent cât de solide erau relaţiile acestuia în cercurile politice PDL, în special cele din jurul Ancăi Boagiu care îi oferise pe tavă cele mai importante contracte, Nelu Iordache trebuia supus unei anchete. Este ţinut după gratii de foarte mult timp fără a fi fost întocmit vreun rechizitoriu. Semn că procurorii trag de timp. Şi că încearcă să obţină de la el tăcerea în anumite situaţii, cum este relaţia cu PDL prin Boagiu sau denunţul în cazul altora. Până la proba contrarie, denunţul împotriva lui Silaghi, care stă la baza întregii arhitecturi a acestui răsunător dosar penal, reprezintă o făcătură. Procurorii, în atât de mult timp, nu au reuşit să demonstreze nici de unde şi nici cum a adunat Iordache uriaşa sumă de 200.000 de euro, practic peste noapte, nici cum a transportat aceşti bani cu o cursă obişnuită de avioane, trecând prin filtre în oraşul de domiciliu al lui Silaghi, nici în ce fel a decurs discuţia cu acesta - evident bazată pe probe care nu ar putea fi decât înregistrări sau depoziţii ale altor martori - şi nici cum a cheltuit Silaghi presupusa mită uriaşă de 200.000 de euro. Cu alte cuvinte, în atât de mult timp, iată că procurorii nu au fost capabili să ia nici într-un sens şi nici în celălat urma banilor. Asta fiindcă probabil banii nici nu au existat.

 

Comenteaza