Căsătoria blochează Constituţia şi provoacă noi tensiuni în USL

Căsătoria blochează Constituţia şi provoacă noi tensiuni în USL
PSD şi PNL au purtat ieri negocieri la vârf pentru a afla cine cu cine are voie să se căsătorească şi dacă asta trebuie sau nu trecut în Constituţie

La cererea Bisericii Ortodoxe Române, comisia pentru revizuirea Constituţiei a votat definirea căsătoriei drept o relaţie între un bărbat şi o femeie. Nemulţumiţi, social-democraţii cer reluarea votului pentru a păstra actuala definiţie, care vorbeşte de o relaţie între soţi.

Deputatul PSD Cornel Itu se declară, însă, un susţinător al valorilor tradiţionale şi se opune legalizării căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. „Sunt convins că, până la urmă, se va găsi formula adecvată şi se va depăşi şi acest impas. Personal cred că familia trebuie să fie familie, trebuie să respectăm valorile ortodoxe, valorile morale corecte. Societatea noastră nu e pregătită pentru altceva", a comentat Itu.

Senatorul PNL Marius Nicoară e ceva mai nehotărât. „Sincer, nu ştiu care e varianta cea mai bună, pentru că apreciez că toate părţile implicate au dreptate. Şi Victor Ponta are dreptate când spune că această problemă poate fi reglementată în Codul Civil, dar, în egală măsură, cred că, atunci când biserica solicită ceva, trebuie ţinut cont de poziţia bisericii. Cred că se va găsi, până la urmă, o formulă care să convină tuturor", a apreciat Nicoară.

Membru al comisiei pentru revizuirea Constituţiei, senatorul PDL Alin Tişe crede că lucrurile trebuie să rămână ca până acum. „Consider că actuala prevedere constituţională este acoperitoare, restul detaliilor, cine cu cine se poate căsători sunt prevăzute în Codul Familiei. Toate acestea există în acest moment şi, atâta vreme cât, până acum, legislaţia în domeniu a funcţionat corect, fără disfuncţionalităţi, nu văd de ce var fi necesare modificări", a apreciat Tişe.

Şi vicepreşedintele comisiei pentru revizuirea Constituţiei, deputatul UDMR Mate Andras Levente îi dă dreptate lui Victor Ponta. „Totul a plecat de la o interpretare greşită: în Constituţie s-a prevăzut principiul nediscriminării pe criteriul orientării sexuale, definiţia căsătoriei e făcută în Codul civil, prin urmare nu mai e nevoie să fie făcută şi în Constituţie. În Constituţie sunt trecute principii, nu definiţii", a explicat Mate.

 

Comenteaza