La sfârşit de an 2009...

La sfârşit de an 2009...
Peste 10.000 de texte (dintre care 6.600 de articole şi peste 3.500 de ştiri). 286 de numere de ziar. Peste 5.000 de ştiri on-line şi peste 500 de editoriale şi opinii. Un an plin alături de Dumneavoastră.

Un an greu, complicat, plin de suspans şi, poate tocmai de aceea, un an spectaculos. Cum nu a mai fost, poate?! După 20 de ani de când acei semeni curajoşi ne-au dat şansa să vorbim, să scriem, să criticăm şi să ne susţinem coerent părerile. Un an dominat de prezidenţiale, dar început pentru clujeni cu testul Primăriei. Un an cu un premier clujean, un an cu o primă bucată de autostradă şi un prim început de centură ocolitoare.

 

Un an cu o fundaţie de stadion european şi un an cu o Piaţă a Unirii refăcută. Un an bun pentru Clujul administrativ, un an greu pentru Clujul economic şi un an de supravieţuire pentru presa clujeană. Un an în care managerii au încercat să compenseze căderea generală a pieţei. Un an al iscusinţei şi al driblingului exagerat. Al navigării în ape tulburi, complicate. Un an având ca dominantă criza. Un an în care pasiunile politice s-au reîntors la anii 1990. Un an în care “portocala mecanică” a înfrânt “armata roşie”.

 

Un an în care s-a afirmat public, în România postdecembristă, primul lider politic de alt fel. Un alt fel de politician pentru o altfel de politică. Una a bunului-simţ. A fost un an în care, după mult timp, plata salariilor a devenit o problemă vitală. Un an în care impozitele au devenit coşmar şi un an în care rezistenţa la cutremurul financiar s-a testat prin însăşi existenţa la sfârşit de an. E pentru prima dată după mulţi ani în care gândul pentru 2010 se reduce la rezistenţă, şi nu atât de mult la creştere şi dezvoltare.

 

Viitorul sună mai mult perfid decât încrezător, ca anii precedenţi. Să rezistăm împreună e, parcă, mai actual decât să creştem împreună. Cine va reuşi să şi crească nu poate fi decât felicitat şi admirat. Un proiect nou, ... aproape o nebunie. Dar, până la urmă, de ce nu? în criză se nasc marile speranţe şi marile certitudini. Cine va ieşi din furtună va naviga mult mai uşor pe vreme bună.

 

Cu siguranţă, la sfârşit de an e foarte bine să priveşti în urmă pentru a-ţi analiza greşelile, tocmai pentru ca în anul care vine să încerci să le eviţi. Dar poate cel mai important lucru pentru anul care vine este să încerci să fii mai bun, mai bun ca şi produs media pe piaţă şi mai bun ca atitudine, ca om. Toleranţa şi respectul pentru crezul celuilalt ar trebui să fie o dominantă a spaţiului public românesc.

 

 Din păcate însă, modul în care evoluează societatea nu dă mari speranţe asupra respectului pentru aceste valori. Un produs media, un ziar aşa cum este, astăzi, ZIUA de CLUJ există şi rezistă pe piaţă tocmai pentru că cititorii săi găsesc în paginile sale sau pe ediţia on-line multe dintre răspunsurile la întrebările cotidiene, multe dintre informaţiile de interes public, dar şi mai multe dintre ştirile şi informaţiile care le influenţează viaţa de zi cu  zi. în anul 2009 am încercat să fim o oglindă a societăţii clujene în ansamblul său şi de multe ori poate am şi reuşit.

 

Cu siguranţă, însă, există o mulţime de cotloane ale societăţii sau straturi în care nu am reuşit să pătrundem pentru că, la rândul nostru, nu am reuşit să ne aplecăm atenţia ca jurnalişti în acele zone. Poate în 2010 preocupările noastre vor fi  mult mai variate şi atenţia nostră va încerca să devină distributivă. Important este ca cei aproape 20.000 de oameni care citesc ZIUA de CLUJ în fiecare zi să ne fie alături şi pe viitor.

 

 Alături de cititorii noştri şi împreună cu colaboratorii, mulţi dintre ei tradiţionali deja, pe care îi avem sunt sigur că vom trece cu bine peste 2010 şi, poate, chiar vom dovedi că “cetitul” ziarelor în capitala Ardealului nu este doar un simplu moft, ci o obişnuinţă de fiecare zi. în încheiere, scriind acest ultim editorial din 2009, nu pot să nu-mi cer scuze în mod public faţă de cei pe care, poate, i-am “zgâriat” în acest an cu penelul şi, de asemenea, nu  pot să nu le mulţumesc din tot sufletul tuturor celor pe care articolele din ZIUA de CLUJ i-au bucurat!

 

De asemenea, vreau să mulţumesc din tot sufletul acelor cititori care au urmărit cu interes, sau, uneori, cu atitudine critică, editorialele mele, în număr de peste 200, semnate în acest an în ZIUA de CLUJ. Vă mulţumesc tuturor şi să ne vedem mai luminoşi şi mai buni în 2010! Dumnezeu să ne ajute! Crăciun Fericit şi un An Nou plin de împliniri! Numai bine tuturor!

Comenteaza