Incompetență sau teamă?

Incompetență sau teamă?
Conform Legii 500/2002 privind finanţele publice, articolul 35, alineat (4), Guvernul are obligaţia să transmită Parlamentului proiectul de buget până la data de 15 octombrie. Nesocotirea de către executiv a acestui termen imperativ poate aduce disfuncţionalităţi grave în procesul de analiză şi dezbatere democratică a viitorului proiect de buget. În articolul 61 alineat (1) din Constituţie se statuează faptul că "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării".

Suntem în prima decadă a lunii noiembrie, ce-i drept în plin proces electoral de alegere a viitorului Președinte al României și totuși Ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, își permite luxul de a răspunde invitației Realitatea TV și explică cu nonșalanță faptul că Guvernul nu are nici măcar nu draft de proiect pentru anul viitor. Motivația domnișoarei ministru Petrescu este acneică și puerilă, nici măcar adolescentină: "Nu mi se pare normal ca un premier care pleacă să facă liniile de buget și să creioneze politica economică pe fiecare minister și un nou premier să preia acel buget făcut de altcineva". După o vizită imaginară de câteva minute la un Spa Healt Mind & Wellness, care a avut loc doar în rutina rațiunii domniei sale, revine și o drege argumentativ pe modelul altor țări: " ... și în alte cazuri în care au fost alegeri și putea să rezulte alt premier s-a amânat bugetul, pentru ca acel buget să fie însușit de noul Guvern." Cât de simplu este să formulezi scuze nu?

Acum îmi revine în minte vizita domnișoarei ministru, alături de actualul premier Victor Ponta, la Cotroceni. Îmi amintesc de privirea lor tâmpă și de lipsa lor de reacție la solicitarea președintelui Băsescu de a argumenta cu cifre legea 123/2014, legea care prevede scăderea CAS-ului cu 5%. Nu doresc să-mi mai amintesc mimica lor la întrebarea cu privire la MTO. Am spus încă de pe atunci și rămân la părerea mea, că vinovatul de serviciu a fost premierul care a dus-o în bârlogul lupului de mare pe mieluța nevinovată și neștiutoare de la finanțe. Nu spun că nu ar deține "niscavai" cunoștințe despre economie, dar pentru a fi ministrul Finanțelor Publice, mă gândesc că este nevoie de mult mai mult.

Pe cale de consecință, ca să folosesc termeni pe placul domnilor procurori Nițu sau Ponta, nu mă surprinde cu nimic lipsa unui buget aferent lui 2015 și nici sinceritatea mascată a domnișoarei Petrescu. Oricum bugetul nu-l face domnia sa și nici domnul Ponta, mai ales cât mai respiră domnul Gherghina, părintele ultimilor 30-35 de bugete. Indiferent dacă premierul va fi sau nu președintele României, indiferent cum va arată noul Guvern, ar fi fost necesar măcar întocmirea unei schițe de buget, sau... de ce nu?!, poate chiar un buget final bine conturat pe care l-ar fi pus în aplicare urmașul domniei sale. La cât de sigur este premierul Ponta că se va muta la Cotroceni nu cred că va fi o problemă ca succesorul domniei sale la palatul Victoria să se descurce cu un buget de austeritate care să ascundă pomenile electorale făcute inconștient în ultima perioadă. Excedentul bugetar de care vorbește atât premierul cât și domnișoara ministru provine din economiile făcute la investiții, adică din economiile rezultate din aceeași incompetență managerială a Guvernului, cel care nu a reușit să folosească banii alocați pentru investiții, investiții care ar fi generat sute de mii de locuri de muncă și care ar fi respectat una din promisiunile Guvernului Ponta la momentul în care s-a cerut la guvernare.

Și ca să nu fiu băiat rău până la capăt iau în calcul și o eventuală eroare personală în aprecierea acestui eveniment, respectiv lipsa asumării răspunderii vis-a-vis de întocmirea bugetului pentru anul 2015. Poate chiar domnișoara Petrescu s-a făcut mare și a ars etapele precum Făt-Frumos și are curaj și dreptate cu privire la viitorul imediat următor al României și ne face doar în gând urarea: "După noi potopul!". Nu cred că vreunul dintre cei amintiți mai sus l-au citit pe Sienkiewicz, înclin să cred că doar au auzit de marchiza de Pompadur, că de... domnița era amanta unui Ludovic!

Comenteaza