După dezbaterea de la Palat

După dezbaterea de la Palat
Si a fost in sfarsit si dezbaterea. Marea dezbatere. Am urmarit-o cu maxima atentie. M-au dezamagit 2 din 4 participanti. Cei trei , Basescu-Geoana-Antonescu si Robert Turcescu. Dezamagirile, Robert si Crin, surprizele-Geoana si chiar Basescu-care se vede ca are totusi 5 ani de meciuri in picioare.
Geoana-marea surpriza. Mult mai bun si consistent decat ma asteptam. In cazul lui s-a vazut forta unui staff de campanie care isi face treaba. Crin mult prea agitat si usor obraznic, arogant si cel mai agresiv. Pana la urma poate fi scuzat. Si-a jucat sansa de a aduce la vot electoratul tanar si nehotarat. Pentru acest electorat a evoluat! Exclusiv pentru acest electorat. Sa speram ca acestia s-au si uitat la TV. Era totusi vineri seara si se pregateau oamenii ….de cluburi.

Basescu sub asteptari la inceput si pe final, dar bunicel pe alocuri in dezbaterea efectiva. Prea multe date si articole de lege insa, mult prea multe pentru a putea fi urmarit si pentru a marca! S-a incurcat in maldarul de dosare care l-a insotit si a fost prea intortocheat si incalcit in explicatii. Mult sub ceea ce ne-a obisnuit in 2004!A involuat in loc sa evolueze fata de campania din 2004. Apasat de stres, oboseala si extrem de stors si epuizat. Sfarsit. Fara nervul si verbul care odata il facea celebru. E oricum mult mai greu sa evoluezi din postura de presedinte in functie, decat din cea de aspirant-candidat. S-a vazut asta. A incasat si a preferat de prea multe ori doar sa ucida din privire, ca o cobra in asteptarea …turului 2. E foarte probabil ca doar atunci sa se dezlantuie. Daca mai e in stare si nu e sfarsit. Basescu nu mai are spontaneitatea si zambetul care l-a facut un tip simpatic. E incrancenat rau si extrem de acru chiar si atunci cand tace si priveste evolutia celorlalti. totusi inca foarte …’greu de ucis’.


Crin a parut disperat sa puncteze cu orice chip si a impartit pumni si ghioge in cap in dreapta si in stanga. A incercat sa puncteze cu disperare! S-a vazut asta. Cat despre Robert Turcescu, omul caruia i-a apartinut formatul emisiunii si care a fost recomandat de catre staff-ul PDL, dar a fost acceptat si de staff-urile Geoana si Antonescu, parerea mea e ca a dezamagit. Nu a reusit sa fie echidistant si a creat un uso avantaj candidatului Basescu. Acestuia i s-a adresat extrem de reverentios, nu a fost in stare sa il opreasca niciodata-chiar daca a depasit timpul alocat si extrem de grav, a i s-a adresat permanent cu Domnule Presedinte, ceea ce a dus la obtinerea unui avantaj de imagine la nivel mental pentru acesta. Daca vorbea cu aceeasi adresare si celorlalti doi candidati, unul presedinte de partid iar celalalt presedinte de partid si de Senat , dadea dovada de egala masura .

Din pacate a gresit nepermis pentru experienta sa , tocmai prin modul de adresare diferit la adresa celor 3 competitori. Ciudat ca nimeni nu i-a spus asta, mai ales ca acolo erau o armata de producatori, editori si realizatori de emisiuni. L-au lasat sa greseasca de la inceput pana la sfarsit. Poate tocmai pentru a putea sa-i reproseze. Ce e drept nu a contat foarte mult in ecuatia serii. Crin a inceput usor ezitant dar a marcat atacand in forta. Geoana a inceput echilibrat si diplomat incercand sa puncteze principalele teme de campanie. Basescu a inceput usor alambicat si greoi. Geoana a fost lovit dur prin cumnatul sau si prin SOV, la ambele atacuri fiind oscilant in raspunsuri si argumentari.

La subiectul Ionut Costea a fost complet descoperit-desi trebuia sa se astepte la atac, iar la subiectul SOV nu a fost dstul de motivat si motivant in acuzatiile de minciuna la adresa lui Basescu. Buna chestiunea cu ascultatul telefoanelor romanilor dar insuficient de argumentat spusa. Trebuia repetata pentru a fi impusa. Geoana a gresit si la fapta buna-parerea mea, la chestiunea cu soacra nu a fost foarte inspirat si pentru a putea anula eventualele viitoare atacuri pe aceasta tema, ar fi trebuit sa zambeasca si sa fie usor sugubat! soacra are un rol important in folclorul popular, dar nu trebuie uitat ca romanilor le place …zambetul! Crin a fost usor prea agresiv si a dat impresia pe alocuri ca e intr-un talk-show la Antena 3, cu Stan si Ciutacu, mai mult decat intr-o dezbatere cu inca doi candidati la cea mai importanta pozitie in stat. A dorit sa puncteze prea mult la capitolul impresie scenica si a sfarsit dand impresia de inconsistenta si agresivitate uneori de neinteles.

Crin si-a pus prea mari sperante in dezbatere si a mizat exclusiv pe cartea atacului si a raspunsurilor surpriza. A raspunsurilor soc. Are replica si e indiscutabil cel mai plin de spontaneitate dar din pacate a suferit la capitolul consistenta a mesajului. Chestiunea cu Tudor Chirila mi s-a parut mai mult decat penibila, avand in vedere ca il avea de fata, in chiar primul rand de sustinatori, pe ‘boierul mintii, spiritului si comportamentului’, Neagu Djuvara si era si ultimul la ordinea raspunsurilor, dupa Basescu si Geoana, avand astfel timp sa-si studieze si analizeze raspunsul. Nu poti veni dupa Patriarhul Daniel cu Tudor Chirila, decat daca vrei sa te faci de ras, sa sochezi cu orice chip sau daca ataci exclusiv segmentul celor foarte tineri si extrem de nehotarati! Crin a puncat bine insa in relatia cu Basescu aruncand spre acesta cu ‘grupul de interese’-care traieste cu siguranta bine-ficele acestuia, Elena Udrea, asfaltatorii si ministrii sai, etc!

Basescu mi s-a parut ca sufera in confrunatre din lipsa antrenamentului si cu precadere a faptului ca si-a pierdut antrenamentul de a fi contrazis in ultimul timp. Geoana a incercat sa puncteze pozand in mediator si diplomat, cu precadere in momentul in care Crin si Basescu se razboiau surd. Geoana a folosit cateva cuvinte cheie si a incercat prin mesaje sa-si fixeze propriul electorat. Usor populist si cu o adresabilitate spre marea masa a romanilor saraciti de criza, a rostit de multe ori ‘locuri de munca’, ’siguranta zilei de maine’, etc. acelasi Geoana a gadilat si incercat la maxim spiritul national si latura crestina a romanilor: ‘crestini, familie, ortodocsi, romani, Romania, acasa, copii’ au fost de asemenea doar cateva din alt set de cuvinte-termeni repetat cu insistenta de Mircea Geoana. Multe cifre si enunt bun pe problema agriculturii, invatamantului si a sanatatii, la acelasi Geoana. Rostirea unor nume de orase-Bistrita, Targoviste, Suceava si de regiuni istorice, Ardeal-Oltenia-Moldova, menite sa castige electoratul din aceste zone. A gadilat patriotismul local. Punctaj peste asteptari in urma dezbaterii de ieri, in problema politici externe, la Traian Basescu. Punctaj slab in ecuatia impozitarii la Crin. Avand in vedere electoratul sau, Crin trebuia probabil sa apese mai mult pe problema taxelor si impozitelor si cu precadere a masurilor de relaxare fiscala. Basescu a dat impresia ca poate fi batut daca nu se incaraca cu energie si informatii proaspete. E destul de prafuit in mesaj si informatii. E in continuare foarte nervos, chiar surprinzator de afectat, pe problema Flota.

Geoana a evoluat cu siguranta si a reprezentat marea surpriza a serii. E mai consistent decat parea la inceputul acestei campanii. Trebuie sa-si gaseasca insa metode de contra-atac la acuzatiile privitoare la cumnat, moguli si colegi patati de partid. Crin trebuie sa castige in consistenta, se bazeaza prea mult pe spontaneitate, si sa renunte la aerul usor arogant. Nu-i face bine mai ales ca al sau comportament este extrem de normal. Basescu a procedat inteligent in momentul in care a blocat accesul Elenei Udrea, a lui Videanu, Beceanu si chiar a premierului interimar, proaspat huiduit, Emil Boc in grupul sustinatorilor din spatele sau. Crin a avut cel mai bun grup de sustinatori dar din pacate nu a stiut sa uzeze de el. Geoana a mizat in grupul sustinatorilor pe colegii de partid inatacabili , dovedind ca cel putin pentru primul tur de scrutin mizeaza aproape in exclusivitate pe electoratul de partid.

PS La prezenta scenica, la Cluj a punctat Basescu cu pupatul mainii Doamnei Antonescu, la Palatul Parlamentului, ieri seara, a punctat Geoana cu cele 3 buchete de flori. Trandafiri rosii. Apropierea lui Basescu de Antonescu, inaintea inceperii dezbaterii, dar intr-un moment in care camerele erau pornite si in emisie si soaptele rostite inaintea dezbaterii au creat impresia unei conlucrari. O smecherie care a dat impresia unei Aliante. Momentul in care Crin dadea din cap afirmativ, atat la spusele lui Geoana cat si la ale lui Basescu, l-au pozitionat in planul 2 al dezbaterii.

Greseala de atitudine scenica. Similara cu miscarea cu batista pe frunte, facuta de Geoana dupa prima interventie. Si gestica este importanta intr-o confruntare. Basescu a fost prea incruntat pe parcursul dezbaterii, ne-a aratat o fata care nu-i este familiara in spatiul public. Gresit sa iei totul in gluma si sa hahai 5 ani si sa fi atat de incrancenat si acru la final. E prea mare socul atitudinal si comportamental. Nu mai intelege nici propriul electorat nimic.
Comenteaza