Kovesi şi Baltag, despre ineficienţa sistemului represiv
- Scris de Sorin Rosca Stanescu
- 08 Oct 2015, 15:13
- Editorial
- Ascultă știrea
Intr-o singura zi, astazi, ce aflam? Ca doi fosti presedinti ai Romaniei se confrunta, unul cu Parchetul General, celalalt cu Inalta Curte. Ion Iliescu este anchetat pentru mineriada. Sau pentru "revolutie". Nici noi nu mai stim pentru ce. Iar domnul Traian Basescu face,de acum, partie, atat la Parchet, cat si la Inalta Curte. Pentru tot felul de plangeri penale. La bursa pariurilor, cei mai multi jucatori sustin ca, mai devreme sau mai tarziu, fiecare dintre cei doi va ajunge dupa gratii. Sau vor fi condamnati in contumacie.
Un prim-ministru a avut deja doua condamnari. Ambele cu cantec. Dar si-a ispasit pedepsele. Este vorba de Adrian Nastase. Un alt prim-ministru, Victor Ponta, are deja un dosar penal. Pe drum este al doilea. Dupa cum vedeti, pentru a nu mai exista nicio suspiciune, se poarta, nu una, ci mai multe condamnari. Lui Calin Popescu Tariceanu i se pregateste ceva asemanator. Rand pe rand, cei mai apropiati colaboratori ai sai sunt trecuti prin perchizitii si anchete. Li se ridica documente scrise si informatice, intr-un ritm accelerat. Si, in ceea ce il priveste pe Tariceanu, s-a declansat bursa pariurilor. Un alt fost prim-ministru, Petre Roman, a fost curatat de institutia numita Autoritatea Nationala pentru Integritate. Pentru un pretins conflict de interese. Si urmeaza sa fie anchetat pentru, vezi Doamne, o declaratie mincinoasa. Ar fi facut fals in acte publice pentru ca nu a scris ca era PFA. Adica Persoana Fizica Autorizata. Nu a mai ramas decat Nicolae Vacaroiu. Si Radu Vasile, Dumnezeu sa-l ierte!
Cat despre ministrii, toata lumea le-a pierdut socoteala. Nu se mai stie cati au infundat puscaria si cati se pregatesc sa o infunde. La fel cum se intampla cu sefii celor mai importante institutii publice. Probabil, intr-o buna zi, si asta nu va fi prea departe, cineva va avea inspiratia sa alcatuiasca o enciclopedie a inaltilor functionari publici trimisi dupa gratii.
Aceeasi situatie si in ceea ce-i priveste pe alesi. Pe cei alesi ca parlamentari. Pe cei alesi ca presedinti de Consilii Judetene sau consilieri. Cred ca malaxorul justitiei a prins in falcile lui mai mult de jumatate dintre acestia. Si la fel in ceea ce-i priveste pe primari. Pana si cel de-al doilea om in stat, din punctul de vedere al numarului de voturi primite, doctorul Sorin Oprescu zace in „beciul domnesc".
Acest veritabil tsunami, indelung aplaudat de partenerii nostri euroatlantici, a maturat, literalmente, si clasa de afaceri. Cea autohtona. Terenul este total defrisat. Si pregatit pentru afaceristii cu alta cetatenie decat cea romana.
Foarte bine, ar trebui sa spuna cetateanul. In tara asta s-a furat destul. Este timpul sa se faca dreptate. Si asa si este. Tot ce este anti, este la moda. Anticomunismul, anticoruptia si, mai nou, antiterorismul. Numai ca, de atata anti, nu prea mai este loc de pro. Iar doamna Laura Codruta Kovesi, care in tot acest rastimp a fost, ba Procuror General al statului, ba sef al Directiei Nationale Anticoruptie, mult apreciata, atat de prietenii nostri din Uniunea Europeana , cat si de prietenii nostri de peste ocean si de cetatenii Romaniei, dupa cum ne arata cercetarile de piata, face un anunt stupefiant. Si anume ca, in cei zece ani de lupta la baioneta cu coruptia, aceasta nu a fost diminuata. In paranteza fie spus, noi am facut, de mult, aceasta afirmatie si am si cautat cauzele. Chiar asa! De ce nu o fi fost diminuata coruptia, in ciuda faptului ca mii de oameni se duc dupa gratii? Logic, nu ar putea exista decat o singura explicatie. Romanii, dintr-un motiv pe care eu unul il inteleg, privesc lupta anticoruptie ca pe un fel de joc de societate. O loterie. Sau o ruleta. De tip romanesc. Prin care procurorii trag la nimereala - si, in unele cazuri, tintit, dar din alte motive decat cele de natura infractionala - fac dosare penale prin incalcari de procedura, cu sau fara probe, dupa care, justitia, pentru a nu avea batai de cap, ii executa pe oameni la gramada. De fapt, coruptia creste din simplu motiv ca oamenii corupti nu mai dau doi bani pe aceasta justitie. Si o privesc ca pe o simpla loterie.
In aceste conditii, de ce sa nu devina coruptia un sport national? Oricum, capacitatea puscariilor nu depaseste 30 de mii de locuri. Si asta se intampla in conditii de supraaglomerare. Si chiar daca, spre deosebire de Statele Unite, unde tocmai s-a dat o lege a amnistiei si gratierii, la noi, o asemenea masura, ar fi considerata un atac la adresa justitiei.
Dar nu numai confirmarea tardiva a doamnei Laura Codruta Kovesi ma pune pe ganduri. Ci si o alta afirmatie. Inca si mai grea. Facuta de doamna Gabriela Baltag. Presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania. Banuiesc ca este o persoana in cunostinta de cauza si perfect calificata pentru a avea credibilitate, atunci cand trage un semnal de alarma. Deosebit de grav. Si anume ca, toate cel patru Coduri - Penal, de Procedura Penala, Civil, de Procedura Civila - care au fost promovate de regimul Basescu, fara dezbatere parlamentara, prin procedura asumarii raspunderii, au creat un sistem legislativ extrem de vulnerabil. Care face victime. In randul "civililor". Dar si in randul magistratilor. Lipsiti de un instrument corect, util si simplu de a masura vinovatiile ori nevinovatiile oamenilor.