Dezamorsarea bombei cu ceas

Dezamorsarea bombei cu ceas
Votul romanilor din diaspora este aruncat in aer. In total, in afara granitelor traiesc patru milioane de cetateni ai acestei tari. Este, practic, a doua Romanie. Care, iata, din nou, nu va avea posibilitatea sa se pronunte.

Din simplul motiv ca acestia sunt raspanditi in intreaga lume. Si este cu neputinta sa deschizi pretutindeni centre de votare. Dar de ce li se interzice, totusi, romanilor acest drept constitutional?

Daca ati observat, eu nu m-am referit, aici, la votul prin corespondenta. Pentru ca mi se pare mult prea complicat. Mai simplu ar fi votul electronic. Care ar putea fi utilizat pentru absolut toti romanii, care au carte de identitate sau pasaport eliberat de autoritatile noastre. Indiferent unde se afla ei. Se poate vota electronic, in acelasi conditii in care, electronic se efectueaza si cele mai simple operatiuni financiare.

Care ar fi avantajele? Dupa instalarea unui soft, care nu este prea complicat si nici prea scump, pretul unei proceduri de vot devine, in viitor, egal cu zero. Mai mult chiar. Asemenea proceduri pot fi utilizate pentru initierea de referendumuri, cu mare frecventa. Care le-ar permite decidentilor politici sa stie, cu exactitate, ce vor romanii. Sau nu le-ar mai permite sa se faca ca nu stiu. In plus, votul electronic elimina frauda. Sau daca ar exista cazuri de frauda, ele ar fi extrem de usor de depistat. De eliminat. Si de sanctionat. Dar care sunt inconvenientele? De ce partidele politice refuza, asa cum s-a dovedit, acest sistem de vot? Un motiv invocat este legat de secretul procedurii. Vezi Doamne, nu ar mai exista garantia ca romanul care voteaza electronic sta cu capul in cutie. Ca atunci cand pune stampila. Cei care invoca acest argument, uita, insa, cu buna stiinta, sa faca o precizare. Si anume ca secretul este un drept al cetateanului. Si nici de cum o obligatie. Cu alte cuvinte, si astazi, dar si in cazul votului electronic, eu imi pot exercita dreptul de a face un secret din optiunea mea politica. Si, totusi, si astazi, si in cazul votului electronic, nicio lege nu ma impiedica sa-i informez pe cei apropiati, atat asupra intentiei mele de vot, cat si asupra modului in care, efectiv, am votat. Dincolo de acest pretext, mai sunt invocate fel de fel de prostii de natura tehnica, care ar face greu de realizat sau chiar imposibil votul electronic. Nu este adevarat. Poti vota electronic, la fel cum poti sa-ti platesti electronic factura la lumina. Oriunde in lume. Si de oriunde din lume.

Dar care sunt motivele reale ale refuzului? Cel mai important este ca votul electronic, posibilitatea tuturor cetatenilor de a se exprima, inclusiv a celei de-a doua Romanii, reprezinta, pentru actuala clasa politica, o bomba cu ceas. Care trebuie dezamorsata. Si care chiar a fost dezamorsata. Maghiari, de pilda, ar putea risca, prin includerea in procesul de votare a milioanelor de romani din diaspora, sa-si vada procentul atat de scazut incat, sa nu mai poata intra in Parlament. Daca exista un minimum de buna vointa din partea majoritatii, acest inconvenient poate fi rezolvat. Minoritatii maghiare i se poate, pur si simplu, rezerva o cota. Un procent rezonabil din locurile existente in Parlament. Numai ca, nici asta nu convine UDMR. De ce? Pentru ca ar vota si maghiarii cu cetatenie romana din diaspora. O populatie mai putin saraca. Si mai putin manipulabila. Si s-ar putea trezi domnii de la UDMR ca nu-si vor mai putea perpetua statutul de parlamentari.

Nici PSD nu doreste votul diasporei. Ca sa nu mai vorbim de UNPR. De ce? Pentru ca s-a dovedit ca romanii din afara granitelor se lasa mai greu prostiti. Si sunt mai decisi sa voteze cu acele persoane si cu acele partide capabile sa aduca un aport sporit de democratie si liberalism.

Dar culmea este ca nici PNL, in ciuda banderolelor albe, nu inghite usor votul diasporei. Pentru ca, nici electoratul liberal din afara frontierelor nu se lasa la fel de usor manevrat ca electoratul liberal ramas acasa. Si naucit de campaniile de dezinformare.

Asa ca, una peste alta, votul celei de-a doua Romanii a fost lasat pe alta data. Pentru calendele grecesti. Bomba cu ceas a fost dezamorsata. Puteti dormi linistiti, romani! "Sistemul" va vota, si in continuare, pentru voi!

Comenteaza