Şantaj la ANI sau acţiunea “Decredibilizaţi presa cea rea!”

Şantaj la ANI sau acţiunea “Decredibilizaţi presa cea rea!”
Da, e sigur, procurorul manechin sau manechinul procuror, mai atent la freză decât la respectarea legii şi a atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Integritate, a fost şi este, într-adevăr, ŞANTAJAT.

Atâta doar că şantajul nu a fost şi nu este realizat de cei doi jurnalişti, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, puşi la zid de două zile cu asiduitate. Şantajul la care a fost şi este supus Cătălin Macovei vine din partea acelora care doresc decredibilizarea totală a jurnaliştilor aflaţi în primul rând al luptei antiprezidenţiale! Consilierul prezidenţial Lăzăroiu declara în urmă cu 12 zile că ultima parte a campaniei va fi o luptă surdă între PRESĂ şi DEMOCRAŢIE! O declaraţie prea puţin luată în seamă! Decredibilizaţi presa, o acţiune amplă, dusă cu toată asiduitatea şi cu maxima implicare a Serviciilor de Informaţii. Mai precis, a părţilor încă aservite Cotroceniului.

 

Am citit, recitit şi urmărit cazul. La sugestia unor cititori, a unor prieteni sau a unor reprezentanţi din spaţiul public, am citit şi eu, cu atenţie, stenogramele discuţiei dintre şeful ANI, Cătălin Macovei, jurnalistul Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chireac. în primul rând, aş dori să menţionez că, în proporţie de 90%, cei care m-au sunat, cu oarecare satisfacţie nedisimulată în glas sau bucurie în ochi, sunt eminamente susţinători declaraţi ai preşedintelui Băsescu, care au înţeles, prin apariţia acestor stenograme, că presa antiprezidenţială, precum şi frontul anti Băsescu au primit o lovitură dură, capitală, în chiar capetele a doi dintre reprezentanţii săi de seamă.

 

De asemenea, nu poate fi scos din context faptul că însăşi apariţia acestor înregistrări, înainte cu 10 zile de primul tur de scrutin şi pe fondul atacurilor tot mai virulente la adresa presei şi reprezentanţilor acesteia, trebuie să ne dea de gândit. Asta, mai ales dacă vrem să vedem şi în spatele acestor discuţii prezente în stenograme. Interesant este, de asemenea, că, la fel ca în alte cazuri deja celebre, stenogramele sunt aruncate pe piaţă trunchiat, pe bucăţi şi în ziare aparent marginale.

 

De altfel, trebuie spus că ziarul “Curentul”, care a aparţinut până de curând lui Mihai Iacob, a fost achiziţionat de către dna care se laudă singură, la radio, prin telefon, aşa-zisa soţie a lui Dorin Cocoş, Elena Udrea. Dacă ne uităm şi la cine încearcă să ţină cald acest subiect şi la modul grosolan în care încearcă să manipuleze şi nu să analizeze absolut echidistant ceea ce s-a întâmplat la El Capitan, putem trage şi alte concluzii. Cei care încearcă să ţină cald subiectul sunt exact aceia din presă declaraţi pe faţă susţinători ai actualului preşedinte.

 

Ce mă uimeşte pe mine este faptul că aceşti jurnalişti, cărora li se pare că au dat o faimoasă lovitură de presă, cel puţin similară cu Watergate, refuză să se întrebe dacă domnii Videanu sau Berceanu au, într-adevăr, conturi în străinătate sau dacă Uti-Urdăreanu a avut motive să verse în conturile lor sume uriaşe de bani în ultimele şase luni. Practic, jurnaliştilor încorsetaţi în dragostea neţărmurită faţă de Cârmaci le este imposibil să vadă şi substanţa discuţiilor de la El Capitan. Dacă SRS nu ar fi explicat extrem de clar, conform înregistrărilor şi stenogramelor, de ce doreşte informaţii de la şeful ANI, aş fi putut să înţeleg că demersul privind punerea la zid a acestuia poate fi întemeiat.

 

Dar Roşca nu solicită şefului ANI decât să-şi facă datoria şi, eventual, să facă scăpate nişte informaţii spre presă. Interesant mi se pare că niciun editorialist sau invitat tv nu şi-a pus măcar problema că afirmaţiile lui Roşca privitoare la conturile din străinătate pot fi extrem de reale. Dacă ne amintim emisiunea tv de la Realitatea, de la începutul lunii septembrie, în care printre invitaţi au fost Cătălin Macovei şi SRS, ne rămâne în minte faptul că şeful ANI afirmă, la un moment dat, că are în cercetare doi membri ai cabinetului Boc, lideri importanţi, care nu provin din PSD!?

 

Despre cine vorbea, oare, şeful ANI atunci? Era înainte cu vreo 3,4 săptămâni de întâlnirea de la El Capitan din 25 septembrie! Repet, dacă logica colegilor jurnalişti care s-au grăbit să înfiereze proletar era completă şi atitudinea era una echilibrată şi echidistantă, am fi putut vedea pus pe tapet întregul set de întrebări pe care orice cetăţean onest ar trebui să şi le pună. Din păcate pentru breasla jurnaliştilor, unii s-au grăbit să se întrebe un singur lucru, folosindu-l electoral împotriva unor duşmani declaraţi ai lui Traian Băsescu.

 

 Ce dorea să facă Roşca cu informaţiile de la şeful ANI cu privire la miniştri, că, sigur în mintea lor nu dorea să le publice pentru a devoala pânza de păianjen în care grupurile de interese pro Băsescu paralizează România? Toate astea, deşi SRS spune de 3, 4 ori, dacă nu de 5, în timpul discuţiilor, extrem de explicit, exact care este scopul demersului său. Sigur că pentru marea masă sau pentru nişte jurnalişti care în viaţa lor nu au încercat să smulgă informaţii de la un demnitar, reprezentant al serviciilor de informaţii, poliţist, judecător, procuror, politician, oficial al administraţiei sau afacerist veros, modul de acţiune al lui SRS provoacă şoc şi groază! Sperie şi creează antipatie sau suspiciune.

 

 Dar vă închipuiţi, cumva, că vreunul din cei enumeraţi de mine mai sus ar oferi vreodată informaţii presei dacă nu ar fi interesat direct în compromiterea cuiva sau dacă nu ar fi izbit cu capul de perete? Vă asigur, cu toată sinceritatea, asumându-mi total ceea ce spun, că nu. De cele mai multe ori, informaţiile au fost scurse interesat în presă sau au fost smulse, pur şi simplu, de jurnalişti. Mă întreb, însă, cum vor reacţiona toţi cei care azi se arată şocaţi şi îngeraşi, în cazul în care se demonstrează, în următoarea perioadă, că domnul Berceanu şi domnul Videanu au conturi tupilate în străinătate şi au şi primit bani în ele de la distinsul domn Punguţa, pe numele său de botez generalul de securitate Tiberiu Urdăreanu?

 

Da, Roşca a greşit, probabil, apăsând prea tare pe acceleraţie în faţa unei domnişoare aseptice ca şi Cătălin Macovei, dar ar trebui să ne întrebăm cu toţii dacă domnul ANI şi-a făcut treaba cu privire la miniştrii lui Băsescu sau dacă nu cumva instituţia Domniei Sale îi protejează pe toţi apropiaţii acestuia.

 

Comenteaza