Blaga şi Rus, aşii din mâneca lui Băsescu

Blaga şi Rus, aşii din mâneca lui Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va desemna un premier care să formeze un nou cabinet imediat după consultările cu partidele parlamentare, consultări care se vor desfăşura astăzi şi mâine.

 După căderea previzibilă în Parlament a Guvernului Croitoru, un simplu pion de sacrificiu pe tabla politicii româneşti, Emil Boc si cabinetul său interimar vor conduce o Românie în derivă spre organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale, dar cu o probabilitate redusă de a organiza şi turul II de scrutin.

 

Imediat după turul I vor începe adevăratele negocieri, în care Traian Băsescu şi, aproape sigur, Mircea Geoană vor oferta la maxim atragerea marilor perdanţi, PNL, şi a veşnicilor disponibili, UDMR, pentru formarea unei majorităţi. în acele zile se va negocia, practic, viitorul României.

 

 Scorurile electorale ale candidaţilor vor fi şi ele esenţiale în negocieri. Pentru a putea beneficia de un premier puternic, care are toate şansele să rămână şi în 2010 în fruntea Guvernului, Traian Băsescu ar avea nevoie obligatorie de singurul lider PDL respectat atât în propriul partid, cât şi în PSD, UDMR sau chiar PNL. Acesta e Vasile Blaga.

 

Este singurul lider democrat-liberal care nu şi-a stricat de tot relaţiile pe eşichierul politic. Emil Boc şi-a pierdut, din păcate pentru Domnia Sa, complet şansa de a mai colabora cu vreo forţă politică în afara propriului său partid. Ultimele luni au însemnat o cădere în ridicol absolut a fostului mare primar al Clujului. Băsescu nu mai poate miza pe Boc decât tranzitoriu. Singura şansă ca acesta să mai fie numit premier este ca Traian Băsescu să fie primul pe 22 noiembrie, la un scor de peste 40%. Practic, doar în acel moment Traian Băsescu s-ar putea considera câştigător detaşat în perspectiva turului doi.

 

Ceea ce e absolut imposibil în acest moment. Doar aşa Traian Băsescu ar putea negocia în forţă cu celelalte partide. Dar, în acest moment, este tot mai evident că distanţa dintre Băsescu şi principalul său urmăritor, Mircea Geoană, scade cu rapiditate. O distanţare de sub 5 procente între cei doi i-ar face viaţa un calvar actualului preşedinte în perspectiva turului II. Mă încumet să spun public, fără nici o ezitare, că, în cazul în care distanţa dintre Băsescu şi Geoană nu va fi de minim 7-8 procente în favoarea primului, preşedintele în exerciţiu va pierde în faţa candidatului PSD.

 

Dacă Geoană va obţine minim 29-30 de procente, poate spera la câştigarea fotoliului de preşedinte. Toate jocurile, însă, sunt legate de cum va muta Băsescu înainte de turul I. Dacă acesta îl va numi pe Blaga premier, riscând să aibă la dispoziţie un colaborator şi nu un prim-ministru de paie, există mari şanse ca, prin mezalianţa cu “Grupul de la Cluj”, Traian Băsescu să lovească în plex partidul lui Geoană.

 

Mă întreb cum vor reacţiona social-democraţii în cazul în care Ioan Rus ar accepta una dintre cele două oferte venite de la Cotroceni pe linia Blaga: Rus – premier desemnat înainte de turul I; sau Rus – ministru de Interne desemnat într-un viitor cabinet condus de Blaga. Cei doi, Rus şi Blaga, sunt percepuţi în opinia publică drept persoane riguroase, oameni de cuvânt şi adepţi ai unui stil germanic.

 

Astfel, ceea ce a încercat în urmă cu două săptămâni să facă opoziţia unită, prin impunerea unui “Kaiser”, pe Klaus Johannis, să conducă Guvernul României în cel mai dificil an, 2010, ar putea să facă Băsescu prin impunerea unuia dintre cei doi “Kaiseri” pe care îi are la dispoziţie – Vasile Blaga şi Ioan Rus.

 



Comenteaza