Sub zodia lui Blaga

Sub zodia lui Blaga
Cum e şi firesc, după imensul scandal provocat de ieşirea PSD de la guvernare, prin demiterea d-lui Nica de la conducerea ministerului de interne, privirea şi suspiciunea tuturor s-a fixat pe dl. Vasile Blaga, cel care va păstori acest minister în timpul campaniei electorale.

Personal, cred că miza e una falsă şi  dacă alegerile care urmează vor fi fraudate, atunci frauda trebuie căutată în altă parte. Mai întâi, pentru simplul fapt că în acest moment instituţia poliţiei se loveşte, şi ea, de racila unui buget care o face să recurgă la proteste, iar o instituţie, oricare ar fi ea, e greu să fie pusă în slujba cuiva în momentul când este subfinanţată. Fostul ministru al internelor din guvernul Adrian Năstase, d-l Ioan Rus, spunea ieri la o televiziune un adevăr dureros: “...orice ţară are securitatea pe care îşi permite s-o finanţeze”.

 

 Ori o poliţie română pe punctul de a ieşi în stradă din cauza lipsei banilor, mi se pare greu de manipulat într-o singură direcţie. Mai degrabă problemele d-lui Blaga vor fi acelea de a le asigura poliţiştilor un statut decent şi de a preveni o diluare a personalităţii poliţistului, într-un moment care se caracterizează prin creşterea fără precedent a fenomenului infracţional. Pe de altă parte, noul ministru al internelor a făcut o mişcare înţeleaptă aducând de la Viena, unde se afla la post, un poliţist cu o carieră impecabilă – dl. Ştefan Pop pe postul de şef al DGIPI, un “sector” extrem de controversat, de-a lungul întregii lui existenţe, încă din 1989.

 

Ori, e greu de crezut că un astfel de poliţist îşi va pune în cumpănă întreaga lui carieră, “jucând” pentru un politician, oricare ar fi acesta. Revenind la dl. Blaga, d-sa a declarat că o dată cu preluarea portofoliului internelor nu va mai conduce campania electorală a candidatului Partidului Democrat şi nici nu va mai face parte din staff-ul de campanie al acestuia. Pare greu de crezut, dar cum de-a lungul anilor s-a demonstrat că d-l Blaga este unul din relativ puţinii oameni de onoare din conducerea PD-L, nu cred că d-sa şi ar risca propria imagine, prin implicarea ministerului sau al serviciului de informaţii al acestuia în slujba propriului candidat, mai ales când destule voci importante mizează serios pe viitoarea carieră a acestuia în partid.

 

 în lumea politicii de azi, în România cred că cel mai important capital pe care îl poate avea o persoană publică este imaginea pe care şi-a creat-o. Puţini politicieni sunt aceia care au reuşit, în vremuri atât de tulburi, când pretenţiile cetăţenilor au devenit, orice s-ar spune, foarte modeste, (începând cu prima funcţie în stat), să aibă credit, ca oamenii să pună preţ pe seriozitatea şi cuvântul lor. Cred că nici unul dintre aceştia, din orice partid ar face parte, nu sunt dispuşi să joace şi să piardă cea mai importantă carte a devenirii lor în politică.

 

Acelaşi lucru este valabil şi pentru dl. Viorel Hrebenciuc, şeful campaniei d-lui Mircea Geoană, recunoscut ca om care-şi respectă propriul cuvânt şi care este respectat de majoritatea actorilor politici: campania PSD se va afla sub mii de ochi atenţi, iar zilele de vot vor fi “pândite” de mii de adversari. Orice încercare de fraudă din partea propriilor alegători se va “sparge” în capul acestuia.

 

Pe de altă parte, nu cred că PD-L este un partid de sfinţi şi că au înlăturat din arsenalul lor de alegeri frauda. Tocmai de aceea cred că d-l Blaga şi Ministerul de Interne este o ţintă falsă, o capcană şi că dacă se pune la cale fraudarea alegerilor, ea trebuie căutată în altă parte.

 

Comenteaza