Cine e proprietar pe 25% din Ardeal?

Cine e proprietar pe 25% din Ardeal?
Pentru declararea frauduloasă a proprietăţii, în mod normal justiţia îi trimite pe impostorii dovediţi ca infractori la ani grei de temniţă.
într-un moment în care România trăieşte o criză financiar-economică fără precedent în ultimii 20 de ani, în momentul în care criza financiar-economică riscă să se transforme şi într-una politică, există personaje politice, pe post de agitatori, care încearcă aruncarea României şi într-o criză de autoritate. Dacă momentul ’91 nu a reuşit ca şi în Iugoslavia, iar România a izbutit să rămână stat naţional unitar, astăzi se încearcă din nou forţa de reacţie a autorităţilor statului şi a Serviciilor de Informaţii româneşti cu  privire la cererile aberante ale unor personaje fără căpătâi, care refuză să trăiască în realitate, refuzând propria istorie.

Tupeul şi nesimţirea fără limite ale unor cetăţeni ai statului român par a atinge, în acest moment, cote incredibile. în mod normal, în acest moment poetul ratat aflat la preşedinţia UDMR, Marko Bela, ar trebui declarat “persona non grata” în România.  Acest individ care a supervizat în momentul în care Uniunea s-a aflat la guvernare raptul public din averea statului român a unor indivizi asemeni lui Verestoy, Frunda sau Borbely, a dat în urmă cu 48 de ore declaraţii publice care, în mod normal, ar trebui să se transforme în capete de acuzare.

 

 Faptul că liderul extremist declarat al PCM, Szasz Jeno, a vorbit de “autonomia asimetrică” şi de “autonomia teritorială a ţinutului secuiesc care trebuie să fie deasupra tuturor intereselor politice şi pentru aceasta ar trebui rescrisă Constituţia” sau faptul că “PCM merge cu convingere pe drumul libertăţii alegerii şi asumării autonomiei teritoriale a ţinutului secuiesc” în faţa a 500 de exaltaţi extremişti nu a reprezentat o mare surpriză pentru nimeni. Nici faptul că la acea adunare au fost arborate harta ţinutului secuiesc tipărită la Sfântul Gheorghe şi drapelul albastru deschis şi galben auriu cu stema ţinutului secuiesc nu a mai reprezentat, de asemenea, nici o surpriză.


Autorităţile României  sunt dovedit slabe atâta timp cât astfel de acţiuni care sfidează statul de drept au loc cu o frecvenţă mai mare decât anunţarea codurilor galbene sau  portocalii la buletinele meteo. Poate ar trebui să li se amintească celor care astăzi, din poziţia de mămăligari impotenţi, conduc Ministerul de Interne, Guvernul şi Preşedinţia României că în momentul în care liderul autoproclamatei Republici Padania, Umberto Bossi, liderul Lega Nord, a coborât cu pluta pe Pad în 1993, pe mal l-au aşteptat dubele carabinierilor italieni care l-au invitat, după ce i-au pus cătuşele, să proclame puţin independenţa în dubă şi cu cătuşe la mâini. Şi toate acestea s-au întâmplat fără ca vreunul dintre miniştrii din cabinetul de atunci să-şi permită măcar să întrebe dacă s-a acţionat echitabil faţă de nebun şi fără să provoace vreo reacţie la nivelul Europei.

Szasz Jeno nu merită nici o atenţie atâta timp cât el nu a primit nici măcar voturile propriilor concetăţeni zonali în încercarea de a câştiga preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita. în secuime, la fel ca în Ardeal sau România, există peste 90% din populaţia de origine secuiască ori ungurească mai mult decât normală şi ataşată faţă de valorile statului a cărui istorie le aparţine, deopotrivă cu a celorlalte etnii şi, bineînţeles, a populaţiei majoritare româneşti.


Szasz Jeno încearcă, asemeni unui frustrat veritabil, să atragă atenţia asupra sa, fiind repudiat însă de propriii concetăţeni. Surpriza enormă o reprezintă însă personajul numit Marko Bela, acelaşi care conduce o formaţiune politică de 8% în Parlamentul României. Acest  individ şi-a permis să declare, fără ca instituţiile statului român să reacţioneze încă, faptul că “Hotarele ţinutului secuiesc vor fi o certitudine, iar autonomia acestuia ar trebui extinsă în secolul 21”, vineri, la Miercurea Ciuc, în cadrul Adunării aleşilor locali din Secuime, organizată de UDMR şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania.

 
Concluzia este “că noi trebuie să ne luăm soarta în mâini (...). în Ardeal, în proporţie de 25%, noi suntem proprietari şi dacă Ardealul va deveni regiune autonomă, şi nădăjduiesc asta, aşa trebuie să stea lucrurile. (...). în Secuime, 80% sunt proprietari maghiarii.” Orice alte comentarii devin de prisos.


(Citiţi şi noul www.raresbogdan.ro, cu însemnări, observaţii, analize şi comentarii zilnice ale editorialistului ZIUA de CLUJ.)

Comenteaza