Geoană, pălmuit de Rus. În public.

Geoană, pălmuit de Rus. În public.
Surpriză de proporţii ieri după-amiază la întâlnirea preşedintelui PSD Mircea Geoană cu oamenii de afaceri, printre care s-au tupilat şi mulţi social-democraţi clujeni din deconcentrate.

întâlnirea, care nu promitea mai nimic nici prin temele abordate şi nici ca desfăşurare, intrând în tipicul întâlnirilor de pre-campanie cu mediul de afaceri, s-a dovedit una cel puţin interesantă, dacă nu chiar şocantă. Actorul principal al întâlnirii la care au participat 4 miniştri PSD, Vasile Puşcaş, Cristian Diaconescu, Ecaterina Andronescu şi Gheorghe Niţă, alături de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a fost însă fostul ministru de Interne din guvernarea Năstase şi lider al Grupului de la Cluj, Ioan Rus.

 

Acesta nu s-a sfiit să adopte atitudinea unui om de afaceri conştient de proporţiile crizei şi de greutăţile cu care se confruntă mediul de afaceri zilnic în această perioadă, chiar dacă a produs rumoare în sala de dezbatere prin virulenţa poziţiei adoptate. Tăios, sec, de-a dreptul dur şi fără menajamentele unui coleg de partid şi fost prieten al actualului preşedinte al PSD, Rus a preferat să vorbească în calitate de manager şi nu în calitate de soldat, ori, dacă vreţi, fost general supus ierarhic social-democratului şef!

 

Sigur că se pot face multiple speculaţii asupra ieşirii lui Ioan Rus, de la faptul că acesta a dorit să-şi arate independenţa faţă de actuala conducere a PSD, până la faptul că el a încercat să-l urecheze pe Geoană, care a cam uitat în ultimii ani că a fost uns preşedinte al PSD în 2005, în urma sprijinului pe faţă al fostului Grup de la Cluj condus de Rus şi Dâncu. Tot aşa cum la fel de bine se poate specula că ieşirea lui Rus la adresa lui Geoană poate prefaţa o eventuală ruptură a social-democraţiei din Ardeal faţă de restul ţării în cazul în care, în decembrie, rezultatele ar suna prost pentru Mircea Geoană şi, implicit, PSD.

 

 La fel cum ieşirea lui Ioan Rus poate fi speculată şi ca o confirmare a faptului că liderii Grupului de la Cluj şi-au perfectat deja varianta unei eventuale convieţuiri politice cu PDL lui Traian Băsescu în cazul în care acesta câştigă un nou mandat de preşedinte al României. O convieţuire în care ar mai intra şi “PSD-ul condus” de Miron Mitrea, tras cu cheiţa de Cotroceni prin intermediul şantajului cu dosare! Dar toate acestea, inclusiv varianta corecţiei aplicate unui fost “copil de suflet” transformat în lider naţional nerecunoscător, sunt simple speculaţii şi teze de meditaţie şi analiză de laborator.

 

Nimic mai mult! în realitate, cred cu sinceritate că Rus a vorbit ca manager conştient şi afectat de criză şi lipsit în acelaşi timp de speranţa apariţiei măsurilor anti-criză! Ieri a vorbit omul de afaceri care simte cum ceea ce a clădit cu efort este afectat zi de zi de o criză financiar-economică în care Guvernul dovedeşte o incompetenţă şi stângăcie uluitoare!

 

Poate cele mai afectate domenii din economie sunt exact două în care managerul Rus evoluează cu afacerile pe care le conduce, vânzările de autoturisme şi imobiliarele. Ieri a urlat prin vocea lui Rus exact deznădejdea mediului de afaceri român care priveşte neputincios cum România este în derivă, iar cei care ar trebui să-i coordoneze mişcările se dovedesc şi  neştiutori, şi neputincioşi!

 

“Sper că aveţi minte să treceţi la măsuri anticriză!”, şi-a început Rus intervenţia şoc. Şi a continuat: “Noi, acum, dezbatem despre perdelele unui ministru, despre scena alteia, de sume de 70.000 de euro, în condiţiile în care eu pierd 70.000 de euro pe zi, până la ora 10 dimineaţa, că până la patru pierd mult mai mult. Ce relevanţă are pentru oamenii de afaceri din sala aceasta acest tip de dezbatere? Niciuna, dar niciuna, şi nici nu poate să apară vreo măsură care să ne sprijine! Dumneavoastră, ca preşedinte al Senatului şi candidat la preşedinţie, puteţi impune un alt tip de dezbatere, din care, eventual, să apară şi soluţii anticriză, altfel stăm în continuare ca la un tip de şezătoare”.

 

 După care, sub ochii şocaţi a aproape 200 de persoane, fostul lider al fostului Grup de la Cluj a părăsit sala. Singur. Singur, dar poate mai răcorit că şi-a vărsat amarul pe o guvernare cel puţin penibilă prin măsurile adoptate azi şi revocate mâine. O guvernare din care fac parte şi Mircea Geoană, şi partidul condus de Domnia Sa, deşi comportamentul şi discursul afişate tot mai des de candidatul PSD la preşedenţie sunt specifice unui lider al opoziţiei!

 

Comenteaza