Varianta Radu Duda

Varianta Radu Duda
Între candidaţii la înalta demnitate de preşedinte al României a apărut, iată, un personaj cu totul şi cu totul aparte de restul veleitarilor: principele Radu Duda, membru al Casei Regale.

Intrarea lui în scena luptei politice a stârnit o avalanşă de comentarii, unele aprobative, dar majoritatea răutăcioase şi nedrepte. Cert este că după căsătoria lui cu principesa Margareta, tânărul actor din Iaşi a devenit un om extrem de realist.


S-a instruit continuu , astfel încât a fost capabil să devină , cu gradul de colonel, un adevărat ambasador itinerant al ţării noastre, trimis acolo unde s-a considerat necesar, ţinându-se. desigur, cont de relaţiile Casei Regale din România cu Casele Regale din lume.

 

Cert este că la fiecare apariţie la TV - indiferent de post - Principele Radu Duda mă lăsa perplex prin calitatea discursului său, prin logica perfectă a afirmaţiilor, prin eliminarea din vocabularul său a oricărei urme de demagogie şi prin rafinamentul unui expozeu în care , politicul, era adus fără ostentaţie în strictă  actualitate într-o manieră civilizată Aşa încât nu mai mirat faptul că o serie de clujeni, departe de a fi monarhişti, mă interpelează pe stradă:,,L-ai ascultat pe Duda?!...A fost  excelent!,, 

 

Pe de altă parte, nu pot să neg faptul că în Cluj a fost (mai este ?!)o mişcare monarhică destul de  considerabilă prin calitatea membrilor ei, chiar dacă n-a fost dosebit de...“vocală” . Amintesc, pentru cei care nu ştiu, că prima promoţie de medici clujeni, de după 1944, s-a autointitulat “Promoţia Regele Mihai I”. Ţin apoi să menţionez că membrii acestei mişcări –regretatul dr. V. Lucaciu, nepotul marelui preot V. Lucaciu, reprezentant de seamă la Marea Unire din Alba Iulia(1918), dr. Telea , de la Sibiu, Cetăţean de Onoare al Clujului, regretatul prof. univ. Mircea Mihăilescu, ing. Radu Visalon etc., s-au întâlnit  în urbea noastră cu Regele Mihai(după 1989), iar pe Regina Ana au primit-o într-o festivitate la care au ţinut să fie prezenţi mulţi intelectuali clujeni . Toate acestea, după 1989, când , venindu-le mintea la cap şi intuind ce avantaje pot avea, autorităţile criptocomuniste, instalate la putere după lovitura de stat din decembrie 1989, s-au reconciliat, ca să zic aşa, cu Casa Regală. Deh! Doream să intrăm în NATO şi apoi în U.E.

 

Dar, tot ca o paranteză , se cuvine să spun că la  Universitatea “Babeş – Bolyai”, credincioasă adevărului istoric nealterat de politicieni , conducerea n-a uitat că prima ei denumire a fost “Regele Ferdinand” ; şi că, după încoronarea de la Alba Iulia , Regele şi Regina au fost oaspeţii Clujului, una dintre manifestările solemne de atunci fiind şi acordarea  primul titlu onorific  de “Doctor Honoris Causa” a acestei prestigioase instituţii Reginei Maria. In memoriam, în unul dintre holurile de la etaj ale corpului rectoratului   tronează busturile Regelui şi al Reginei, ca un mesaj sacru şi perpetuu, adresat  generaţiilor tinere ce se succed continuu aici. Am ţinut să amintesc toate acestea pentru a se vedea ce moştenire grea şi responsabilă duce în spate Principele Radu Duda, candidat la preşedinţie, convins că lumea s-a schimbat şi alternativele sunt posibile.

 

într-adevăr, democraţia permite, dacă nu-i simulată, şi o astfel de candidatură  din sânul Casei Regale. De altfel, iată cum vede Domnia Sa lucrurile, într-un  fragment preluat  dintr-o recentă carte de interviuri cu Radu Duda , intitulată “Altceva” şi semnată de cercetătorul Nicolae Drăguşin: (E.Polirom)- “Cred că democraţia, aşa cum este înţeleasă astăzi, este un  instrument(...). Democraţia liberală a Occidentului are devieri-vulnerabilităţi.(...) Dacă, într-adevăr,  se  va ajunge la nefericita  situaţie în care democraţia, gândită ideologic(de altfel, Fukuyama priveşte democraţia ca pe un sfârşit al istoriei n.n. ), va fi orbită de convingerea că reprezintă punctul terminus al dezvoltării omenirii, vom experimenta, probabil, acelaşi impas  în care a ajuns şi comunismul văzut de Marx . Acesta nu este însă un  teren pe care să meargă un membru al Familiei Regale...

 

Comenteaza