Stadionul lui Tişe şi “U”niversitatea lui Apostu

Stadionul lui Tişe şi “U”niversitatea lui Apostu
Sigur că Stadionul va fi al Clujului şi, la fel de sigur, “U” a fost, este şi va rămâne în primul rând al clujenilor!

 Dar, trebuie spus, dacă vrem să fim oneşti până la capăt şi echidistanţi nu numai în critică, ci şi-n aprecieri, că ceea ce s-a chinuit să facă fostul preşedinte al CJ, Marius Nicoară, şi ceea ce a promis de nenumărate ori fostul primar, Emil Boc, s-a întâmplat abia acum. Poate or fi doar astrele mai favorabile pentru Alin Tişe şi Sorin Apostu. Sau poate conjunctura actuală le este celor doi “urmaşi” mult mai favorabilă.

 

Dar, la fel de bine, poate că atât Alin Tişe, cât şi Sorin Apostu sunt, pur şi simplu, mult mai hotărâţi, mai aplicaţi şi mai motivaţi să-şi lege numele de viitoarea Arenă a Clujului, respectiv de găsirea unui investitor capabil financiar şi relaţional pentru a ridica iar din mocirlă cea mai iubită echipă de fotbal din Ardeal. Săptămâna aceasta este una care va rămâne, cu siguranţă, în memoria iubitorilor de fotbal şi nu numai a lor pentru cele două evenimente esenţiale care au fost anunţate de Primărie şi Consiliul Judeţean.

 

 Luni, primarul Apostu a anunţat ceea ce promisese încă din momentul în care şi-a luat mandatul în primire. A găsit un investitor interesat şi, de altfel, şi interesant pentru preluarea pachetului majoritar al “U” Cluj. Sigur că de pe margine s-au găsit deja destui neaveniţi care să comenteze şi să-şi exprime indignarea pentru atragerea omului de afaceri Florian Walter în acţionariatul Universităţii. Modul în care fostul dinamovist şi-a construit averea impresionantă a intrat sub lupa nemiloasă atât a presei echidistante, cât şi a jurnaliştilor şi ziarelor care şi-ar fi dorit, poate, ca “U” să rămână în mocirlă. Sigur că trebuie atrasă atenţia asupra faptului ca “U” să nu devină un biet satelit al “câinilor din groapă”.

 

Dar de aici până la atacurile mizerabile orchestrate de anumite ziare este o diferenţă de abordare şi etică jurnalistică. Apostu nu a avut la îndemână nici 40 de miliardari din care să aleagă şi nici măcar pe membrii cluburilor Rotary Park sau Lions, care, deşi, teoretic, joacă în alb şi negru, cu excepţia lui Horia Ciorcilă şi a BT-ului său, nimeni nu scoate o leţcaie din buzunar pentru “U”! Şi mulţi ar avea de unde! Acum, ar fi culmea culmilor să se trezească unii să întrebe de ce Apostu l-a ales pe Walter şi nu pe altul, fără să se gândească dacă avea şi din ce să aleagă!?

 

Până la urmă, oare ce oameni normali cunoaşteţi în fotbalul românesc, exceptând pe Ştefan Gadola, Pall Peter, Ioan Socea şi, parţial, Nicolae Badea? Vi se par nişte îngeraşi, cumva, domnii Mititelu, Iancu, Pinalti, tata Jean, Bucşaru, Gigi, lighioana Copos, Penescu, Bosânceanu, Condeescu, Simota, Şiman, Turcu sau “penibilul maximus” Borcea? E foarte simplu, pentru a rezista într-un fotbal condus de “preşedintele penal” Mircea Sandu şi de “păcăliciul de serviciu” Mitică Dragomir, ai nevoie de un om care să poată vorbi atât pe limba acestor lighioane, cât şi de un om care, pur şi simplu, să iubească cu sufletul fotbalul!

 

Nu mă interesează nici trecutul şi nici modul cum şi-a construit averea Florian Walter. Asta poate fi, eventual, treaba altora. Pe mine mă bucură faptul că, în sfârşit, “U” are un patron care îşi doreşte performanţa! Mergând în continuare pe zilele săptămânii, miercuri a fost ziua în care una dintre promisiunile importante din campanie ale preşedintelui CJ, Tişe, a intrat în linie dreaptă. Ceea ce părea o veşnică himeră, construcţia unui nou stadion la Cluj, în sfârşit se va întâmpla! Consorţiul “clujenilor deştepţi” a cîştigat licitaţia pentru construcţia Arenei Clujului şi se obligă să construiască cu 26,8 milioane de euro, plus TVA, în mai puţin de 24 de luni stadionul ce va renaşte din ruinele, amintirile, dar şi banii care se vor investi pe locaţia vechiului “Moina”.

 

 Până acum, preşedintele CJ s-a ţinut de cuvânt. A forţat trecerea PUZ-ului, a anunţat licitaţia, inclusiv la nivel internaţional, a făcut selecţia de oferte, a desemnat câştigătorul pe baza preţului cel mai mic, cum era anunţat în metodologia licitaţiei şi, mai important decât toate acestea, a pregătit deja primii 8 milioane de euro pentru stadion! Pentru ca totul să iasă bine până la capăt, preşedintele CJ mai trebuie doar să dea asigurări ferme şi să vegheze ca un uliu pentru ca consorţiul câştigător să nu umfle devizele, astfel încât clujenii să plătească milioane de euro în plus faţă de ceea ce s-a licitat în iunie 2009!

 

Personal, urmărind cu atenţie cariera politică a lui Alin Tişe, mă aştept ca eventualele presiuni ale domnilor Timofte, Bulboacă şi ale celorlalţi din Consorţiu să nu aibă sorţi de izbândă la Domnia Sa. în cazul în care aceştia şi-au făcut calculele de profit pe semnarea de adiţionale, sunt absolut convins că vor pierde! Mizez aici exclusiv pe corectitudinea şi maturitatea preşedintelui CJ şi consilierilor judeţeni clujeni!

 

Ne mai rămâne doar să sperăm că vor exista bani suficienţi pentru ca stadionul să fie gata, că primarul Apostu şi Consiliul Local Cluj vor avea, la rândul lor, un ochi deschis în viitorul CA al Universităţii lui Walter şi că noi, simpli cetăţeni ai acestui oraş, vom avea plăcerea să asistăm la o semifinală de Europa League, cu turul pe cocheta arenă a CFR Cluj şi returul pe viitoarea nouă Arenă a Clujului! Totul, doar pe ritmuri de “ Tu ai nume şi renume, forţa, forţa, CFR!” şi “Slavă ţie, studenţie!” ori “U”, te iubim cu sufletul!”, fără înjurături şi fără violenţă! 

 

Comenteaza