Legea lupului bodyguard la stână

Legea lupului bodyguard la stână
Pe site-ul domnuleprimar.ro a apărut o postare care m-a pus pe gânduri: “La adresa X din Cluj-Napoca locuiesc numiţii HI şi fiul acesteia, MM, care ocupă o locuinţă socială, proprietate a Primăriei. Problema este că persoanele acestea nu şi-au mai plătit cheltuielile comune de ani de zile,...

 iar în acest moment datoriile se ridică la cca 7500 RON. în plus, cei doi îşi terorizează vecinii prin scandaluri zilnice (cu precădere după orele 23.00), iscate pe fondul consumului excesiv de alcool. Poliţiştii de la secţia 4 Mănăştur s-au săturat de câte ori au fost chemaţi. Dau amenzi pe care cei doi oricum nu le plătesc.

 

De asemenea, MM şi HI proferează ameninţări şi devin violenţi cu oricine îi abordează în privinţa comportamentului sau atunci când li se cere să-şi achite cheltuielile. La Primărie ni s-a spus că instituţia n-are ce să le facă atâta timp cât sunt la zi cu plata chiriei (o sumă modică, după câte am înţeles)”. OK. Am discutat cu un jurist şi am aflat că, realmente, legislaţia românească le permite celor doi să-şi facă de cap! Primăria nu le poate rezilia contractul decât dacă nu plătesc chiria sau distrug semnificativ apartamentul. Atât!

 

Contractele nu prevăd obligaţia chiriaşului beneficiar al pomenii de la stat de a respecta normele de convieţuire. Mai mult, amenzile date de Poliţie se pot aduna mult şi bine dacă Serviciul de Executare Silită al Primăriei n-are ce să le ia celor doi păduchioşi, fiindcă trebuie să-i declare insolvabili. Ca să le transformi amenzile în muncă pentru comunitate, e nevoie de o sentinţă judecătorească, pe baza unei cereri a Poliţiei şi - atenţie - CU ACCEPTUL

CONTRAVENIENŢILOR!

 

 Cu alte cuvinte, dumnealor au de ales între a nu plăti nimic sau a munci! Nu e prima aberaţie din sistemul legislativ românesc. Iată un alt exemplu de lege anticivică: definirea infracţiunii de ultraj! în SUA, cel care înjură, face gesturi obscene, ameninţă sau refuză să se supună ordinelor poliţistului riscă cel puţin arestarea pe loc, încătuşarea şi o amendă de peste 1000 de dolari. Agresarea unui Police Officer se lasă repede cu focuri de armă. La noi, nici măcar snopirea în bătaie a omului legii nu conduce, automat, la încarcerare.

 

Cât despre folosirea pistolului, discutaţi cu orice poliţist, să vedeţi ce urmări are ea în ţara beţivanilor, a escrocilor, a clanurilor şi a bandelor de cartier. Acum câţiva ani, un agent dintr-un sat clujean a fost atacat cu furca şi a folosit pistolul ca să scape, rănindu-l pe neisprăvit. Justiţia a considerat că fapta n-a fost penală, dar folosirea pistolului nu se justifica, deoarece agresorul avea doar o furcă! Drept urmare, omul legii a plătit vreo 300 de milioane despăgubiri civile fiindcă nu s-a lăsat împuns. Cu alte cuvinte, ori eşti Bruce Lee, să dezarmezi atacatorul cu mâinile goale (dar nu mai mult, că te acuză de forţă excesivă), ori te laşi masacrat.

 

Multe din principiile juridice româneşti par a fi concepute de infractori pentru infractori şi împotriva cetăţenilor oneşti. în altă ordine de idei, mi se face roşu înaintea ochilor când văd cum presa înghite pe nemestecate declaraţii gen: “stăteam aici, discutam liniştiţi şi, deodată, fără nici un motiv, poliţiştii au sărit pe noi să ne bată şi a trebuit să ne apărăm”! Aşa e, poliţiştii n-au altă preocupare decât să-i ia la poceală pe cetăţenii paşnici! A, bieţii cetăţeni aveau la îndemână săbii ninja, cuţite, boxuri, bâte sau arme de foc? Pură întâmplare!

 

 Cum mai ai obrazul să te numeşti jurnalist când dai de o mie de ori o ştire despre un poliţist corupt sau abuziv, dar eviţi încrâncenat ştirile despre succese ale Poliţiei şi chiar refuzi ştirile despre cetăţeni abuzivi, care folosesc libertatea împotriva semenilor lor şi a oricărei norme de bun-simţ, că de lege şi ordine nu mai vorbim? Cum poţi să te transformi din ochiul vigilent al publicului într-o goarnă a infractorilor? Unde sunt campaniile de presă care să ceară înăsprirea atitudinii forţelor de ordine faţă de infractori şi contravenienţi într-o ţară deja martirizată? Cum poţi tu, care te pretinzi om cu judecată şi drept de vot, să spui că abuzul unui poliţist e mai grav decât 10 abuzuri ale cetăţenilor?

 

Starea de degradare a societăţii româneşti se accentuează dramatic, iar folosirea drepturilor omului împotriva siguranţei cetăţeanului şi a ordinii publice seamănă deja a crimă. Poate că tonul acestui articol vi se pare excesiv, dar foarte multora le-a cam ajuns funia la par. Sunt mult prea mulţi golani, hoţi şi escroci printre noi. Dacă ne dorim sincer o viaţă acceptabilă măcar din punct de vedere civic, se vor lua măsuri covârşitoare împotriva derapajelor de la normalitate. Dacă nu, legea va ajunge subiect de interpretare şi aplicare personală, iar din acel moment, Dumnezeu cu mila!

 

Comenteaza