De ce va câştiga Băsescu

De ce va câştiga Băsescu
În primul rând, fiindcă nu prea are contracandidaţi îndeajuns de puternici pentru a fi înfrânt!

Singurul adversar serios pentru actualul preşedinte Băsescu rămâne personajul Traian Băsescu, extrem de imprevizibil şi coleric la nivel comportamental şi discursiv! De asemenea, pentru că cei doi principali contracandidaţi, Mircea Geoană şi Crin Antonescu, nu par capabili să-l învingă pe “matrozul chior”! Cel mai probabil, Geoană va intra în turul doi cu El Băse, dată fiind forţa superioară a PSD faţă de cea a PNL. Exclusiv din această cauză!

 

Nu că ar fi mai bun cu ceva decât Antonescu. Acesta din urmă oricum se dovedeşte destul de lipsit de profunzime, iar având în vedere şi handicapul unui partid mic faţă de cel social-democrat sau democrat-liberal, va ieşi din calculele de tur doi. Ca să nu mai vorbim de faptul că 3-4 procente, dacă nu mai mult, i le fură şi Radu Duda, care are toate şansele să fie votat şi de vechii “ţărănişti”, alături de nucleul pro-monarhist al PNL.

 

Băsescu are toate şansele să câştige, chiar dacă acum a căzut până la 32-34% în preferinţele electoratului. Extrem de simplu. Crin Antonescu, chiar dacă ar ajunge în turul doi, prin absurd, nu ar avea şanse să primească voturile lui Corneliu Vadim-Tudor, 7-8% la prezidenţialele din acest an şi, de asemenea, ar avea mici şanse să câştige integral electoratul lui Mircea Geoană.

 

 Dar Crin Antonescu, deşi posesor al unui discurs excelent, este, din păcate, un “cal mort” la alegerile prezidenţiale din acest an. Vadim-Tudor va putea urca extrem de mult pe fond de criză, dar nu cred în varianta înaintată de maestrul Ion Cristoiu, ca acesta să repete performanţa din 2000 şi să intre în turul doi al prezidenţialelor. “Challengerul” Mircea Geoană- omul care se visează deja preşedinte al României, dar care are toate şansele să rămână cu speranţa sau doar o speranţă a sa şi a Coanei Margareta, deja celebra soacră a preşedintelui PSD- are cel puţin patru probleme uriaşe în a aduna electorat în turul doi!

 

 Prima, şi cea mai importantă, rămâne electoratul maghiar, cei aproximativ 500.000 de votanţi ai candidatului UDMR din primul tur, care nu vor vota decât într-o foarte mică măsură cu Mircea Geoană, din cauza relaţiei tensionate dintre PSD şi UDMR, după ce social-democraţii au respins în decembrie cooptarea Uniunii în Guvernul Boc.

 

Cooptare refuzată în mod expres de PSD! Cele circa jumătate de milion de voturi ale maghiarilor din România vor cântări decisiv atâta timp cât în turul doi actualul preşedinte Băsescu a câştigat la doar 224.000 de voturi diferenţă faţă de Adrian Năstase!

 

A doua problemă majoră pentru Geoană o reprezintă votanţii lui Radu Duda, principe fără coroană şi sânge albastru, cei 3-4%, care fiind vechii monarhişti ai PNL şi PNŢCD, nu au nicio tragere de inimă să voteze un candidat din acelaşi partid cu Ion Iliescu şi susţinut de acesta.

 

 A treia mare problemă o constituie electoratul liberal al lui Crin Antonescu. Din cei care vor alege să voteze cu Antonescu în turul întâi, vor exista minim o treime care nu vor vota în ruptul capului cu Mircea Geoană, chiar dacă îl urăsc de moarte pe Traian Băsescu. Aceştia sunt asemănători pe alocuri cu votanţii lui Radu Duda prin faptul că au un blocaj interior în a vota un candidat de sorginte SIE-socialistă chiar şi pentru a scăpa de Traian Băsescu, duşmanul numărul 1 al liberalilor în acest moment!

 

Aceştia din urmă sunt foşti deţinuţi politici sau urmaşi ai acestora, foşti “golani” ai Pieţei Universităţii şi alte tipologii asemănătoare, care vor prefera să nu se prezinte la vot decât să voteze un candidat “roşu”! Ei nu sunt votanţii lui Băsescu, chiar dacă apreciază faptul că acesta a avut forţa de a “condamna comunismul”! A patra problemă în turul doi pentru Mircea Geoană rezidă în  voturile captive ale lui Vadim.

 

Votanţii acestuia care, probabil, nu vor depăşi 7-8 procente, chiar şi 10% printr-un miracol, îl vor resimţi pe Pirat mai aproape de tipologia Tribunului decât pe Diplomatul destul de insipid Mircea Geoană! Băsescu este “colorat”, “nebun”, imprevizibil, gălăgios pentru a place votanţilor lui Vadim mai mult decât le place Geoană! în concluzie, Băsescu are toate şansele să câştige alegerile tocmai pentru că nu are un contracandidat care să-l poată bate cu propriile arme!

 

Singurul care l-ar putea bate totuşi pe Traian Băsescu este însuşi Traian Băsescu şi comportamentul său aiuritor şi fără complexe, un Băsescu ce poate face singur greşeli insurmontabile! Un Băsescu care, de asemenea, ar mai putea plăti în campanie pentru promovarea “maimuţei blonde” la Ministerul Turismului, a manechinei de pe strapontină la pupitrul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a unei  semidocte în Parlamentul European şi a Doamnei Ritzi-Pitzi şi, hop, 600.000 de euro, la conducerea Ministerului Sportului!

 

Dar cum pe nimeni nu pare să mai intereseze de mult ce a mai făcut, cum s-a exprimat sau pe cine a mai promovat Băsescu, şansa ca Domnia Sa să câştige un al doilea mandat este uriaşă! 

 

Comenteaza