De ce se vorbeşte despre blat la Primăria Cluj

De ce se vorbeşte despre blat la Primăria Cluj
Ideea unui blat electoral la alegerile parţiale pentru Primăria Cluj-Napoca, în care PSD şi UDMR să se predea democrat-liberalilor, în sensul în care să nu-şi pună candidaţi ori să-şi desemneze unii doar de ochii lumii, a apărut justificată în contextul în care atât Uniunea, cât şi social-democraţii au pretenţii la nivel local de la PDL.

 Pretenţiile sunt legate, într-un “firesc”- nefiresc, de altfel,- de împărţire politică a posturilor din administraţia locală, judeţeană şi din serviciile deconcentrate. La Cluj, PDL este legat de UDMR printr-un protocol pe patru ani, încheiat după alegerile locale, în urma căruia s-au format majorităţile în Consiliul Local şi în cel Judeţean, iar maghiarii s-au ales cu un post de viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ şi unul de vicepreşedinte al Executivului judeţean. Nemaivorbind că, deocamdată, UDMR a rămas, la Cluj, cu toate posturile negociate pe vremea când se îmbrăţişa cu liberalii.

 

La nivel naţional, PDL este legat printr-un alt protocol, tot pe patru ani, dar cu PSD, fiecare cu jumătatea sa de guvern. Debutul cu stângul al Executivului Boc (scandalul Oprea şi ordonanţa interzicere a cumulului salariului şi pensiei de la stat) a amânat cel mai aşteptat moment în “teritoriu”: împărţirea posturilor din administraţia centrală (eşalonul secund) şi din cea locală.

 

De aceea, alegerile parţiale pentru Primăria Clujului (nici unul dintre “marcanţii” de la Bucureşti nu folosesc Cluj-Napoca) sunt prilejul- şi pentru UDMR, şi pentru PSD- de a aplica principiul maximizării cantitative şi calitative a posturilor din administraţia locală. Mai pe scurt, UDMR Cluj vrea să-şi păstreze tot ce are – viceprimar la Cluj-Napoca şi în comunele din judeţ, vicepreşedinte de CJ, subprefect şi şefi, şi subşefi la serviciile deconcentrate. Şi, simplu, PSD Cluj vrea tot ce are acum UDMR, plus ceva din ce mai au încă liberalii. Chiar dacă la Cluj se va putea ajunge la un menage a trois, PSD-PDL-UDMR, deocamdată, aici se negociază până astăzi doar pe principiul maximizării, prin care UDMR şi PSD vor să se excludă reciproc şi să rămână pe post de peţitor unic al liberal-democraţilor. De aici, şi ideea de blat electoral pentru Primărie. Pentru PDL, pierderea Primăriei ar echivala cu mult prea- dureroasa confirmare a “Boc e tot”.

 

Chiar şi o intrare în turul al doilea, pentru care favoriţi ar fi primarul interimar Sorin Apostu şi senatorul Marius Nicoară, candidatul liberal, ar însemna prea mult pentru un partid care la alegerile locale şi la cele generale doar a fluierat şi a câştigat – în Cluj-Napoca – tot. Astfel că maximizarea, pentru PDL, este Apostu primar din primul tur, fără emoţii. Lipsa emoţiilor înseamnă şi redirecţionarea voturilor electorilor unui alt partid. De genul “vă dăm, dar mai moale cu candidatul vostru”. Şi reciproca e, teoretic, valabilă.

 

Ideea blatului electoral de la Cluj a fost sugerată, arogant, de Adrian Năstase, care i-a făcut răspunzători de acesta pe foştii subalterni din Guvernul său, liderii “grupului de la Cluj”, Ioan Rus şi Vasile Dâncu. “Ei (Rus şi Dâncu – n.red.) au o chestiune concretă de rezolvat: alegerile la Primăria Cluj. Pe 15 februarie. Eu cred că ei sunt suficient de pregătiţi, dacă prin intermediul lui Gabriel Oprea au pus alegerile pe 15 februarie şi nu în 15 mai. Asta înseamnă că ei se simt deja foarte pregătiţi cu candidatul pe care îl au”, a declarat Năstase în interviul publicat în Gândul. Suficient pentru Rus să afirme că “acolo unde este multă minte este şi multă prostie”. Dâncu a vorbit, în premieră, despre un blat pe care Adrian Năstase l-ar fi făcut cu Vadim Tudor, în 2004, pentru a-l bloca pe Rus să câştige Primăria Cluj.

 

în toate calculele politice, mai este loc de încă un factor: finanţarea campaniilor electorale. Nicoară a trecut prin două, anul trecut, destul de istovitoare. Pop Puşcaş – prin una, deci ar mai fi loc de umblat pe la susţinători. Viceprimar de patru ani, Apostu e cel mai “proaspăt”. La acest capitol s-ar putea vorbi despre blat.

Comenteaza