Băsescu, fermecat de "unguriţe"

Băsescu, fermecat de
Mă întreb, de câteva zile, dacă şi Emil Boc o fi sub farmecele vreunei unguroaice aprige de pe la Kolozsvar? La fel mi-a încolţit în minte ideea că poate Elena Udrea o fi nu de la Pleşcoii de Buzău, ci de pe la Miercurea Ciuc ori Odorheiu Secuiesc.

Chiar, o fi, Coana Nuţi, unguroaică? Deşi am văzut că rolul său în structura şi politicile democrat-liberalilor a crescut serios în ultimul timp, se vorbeşte chiar că va lua poziţia de secretar general al Guvernului lui Dragă, Stolo! Aprigă muiere cea care se visează o Iulia Timosenko a României! Dar nu „graţia blondă” este subiectul acestui text. De ea se ocupă îndeajuns Răducu Budeanu cu ale sale CanCan şi Ciao!

 

Eu mă întreb însă de câteva zile cu ce sunt şantajaţi preşedintele nostru, al tuturor românilor şi ungurilor deopotrivă, Traian Băsescu şi preşedintele-primar, Emil Boc, pentru a stărui atât de mult în atragerea la guvernare a UDMR? Să fim foarte clar înţeleşi, dacă mai crede cineva că UDMR este reprezentativă pentru populaţia maghiară, cât se poate de respectabilă a acestei ţări, se înşală amarnic!

 

UDMR şi liderii acestei ultime relicve a ultranaţionalismului primar în Parlamentul României sunt, practic, singurii care vor avea ceva de câştigat din cooptarea la guvernare a Uniunii. Cetăţenii de rând de etnie maghiară din Transilvania sau de oriunde altundeva din România nu vor simţi nimic în traiul zilnic prin intrarea la guvernare a acestei struţo-cămile cu iz extremist. în continuare însă domnii Verestoy, Borbely, Frunda, Hunor, Marko şi ceilalţi indivizi cocoţaţi în fruntea Uniunii vor avea posibilitatea de a-şi satisface clientela politică şi de afaceri, împărţind cu dărnicie funcţii sau contracte de stat!

 

Aici e miza reală, pe care cei din UDMR pretind cu nonşalanţă că nu au nici un habar de ea! Fraze sforăitoare despre grija faţă de comunitatea maghiară şi ameninţări pe faţă cu veşnica sperietoare - Organismele Europene - şi-au făcut din nou loc în discursurile liderilor Uniunii. Lideri care, din păcate pentru ei şi mai ales pentru trăitorii de etnie maghiară din România, nu mai sunt demult reprezentativi! Asta se poate vedea inclusiv prin faptul că lehamitea a cuprins şi populaţia maghiară în ceea ce priveşte prezenţa la vot.

 

Practic, liderii UDMR se justifică pentru încrâncenarea ce s-a transformat în disperarea de a dori să ia parte la masa cu bucate a Puterii, prin apelul ridicol făcut la norma de reprezentare în cadrul Puterii a comunităţii maghiare. Păi, în această logică primară, ar trebui ca în primul rând liberalii - dacă abordăm problema politic, dar, în continuare, şi romii sau saşii, dacă privim problema etnic - să fie obligatoriu cooptaţi la guvernare. Adică, mi se pare mie sau domnii de la UDMR folosesc discriminarea pozitivă cu maximă dezinvoltură!?

 

In încheiere, nu-mi ies din minte cuvintele celui mai perfid şi neobrăzat lider UDMR, Frunda Gyorgy, care ne spunea, cu nesimţire şi cu maxim tupeu, că prezenţa UDMR la guvernare reprezintă unica garanţie a unei guvernări coerente, ce îşi respectă cetăţenii. Mai mult, personajul cu aer de cancelarie europeană, dar cu apucături de barbugiu de gaşcă şi-a permis să facă apel la corectitudinea şi la cinstea celor aşezaţi în funcţii de UDMR! Ăsta da tupeu!

 

Despre Borbely Laszlo sau Verestoy Attila, să numim doar două exemplare ale tranziţiei din cadrul UDMR, nici un cuvinţel! Nici de modul în care toţi cei care şi-au permis să amendeze politicile Uniunii şi apucăturile de grofi ai liderilor UDMR au fost eliminaţi rând pe rând, nici un cuvânt. De ce acceptă Traian Băsescu şi Emil Boc explicaţiile perfide ale celor ce continuă să viseze că reprezintă maghiarimea din România, nu am decât  supoziţii.

 

(Chestiunea enunţată ieri, la prânz de liderul naţional al PD-L cu privire la „cuvântul dat” poate ameţi doar pe cineva care mai are timp să creadă că în politica din România mai există cuvânt, onoare şi respect pentru electorat).

 

O supoziţie poate fi că PD-L nu crede în coabitarea cu PSD şi atunci îşi păstrează o portiţă în guvernarea minoritară alături de UDMR şi de ceilalţi 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, plus deputaţi şi senatori, atraşi pe furiş din PNL şi PSD. O altă supoziţie ar fi că PD-L încearcă să-şi minimalizeze lovitura de imagine primită în rândul propriilor votanţi, prin atragerea unui pol secundar alături de PSD.

 

Un guvern PD-L -PSD sună mult mai prost în ochii electoratului decât unul PD-L – UDMR  -PSD, cred, probabil, liderii democrat-liberali!? Sau poate chiar or fi vrăjiţi Traian Băsescu şi Emil Boc de ceva „fiatal magyar lany”?!                

 

 

Comenteaza