Când UDMR Cluj reprezintă moţii şi africanii

Când UDMR Cluj reprezintă moţii şi africanii
Visul american, America – ţara tuturor posibilităţilor- sunt concepte goale, dacă le contrapunem miracolului clujean.

Dacă americanilor le-au trebuit mai bine de două veacuri de constituţionalism să ajungă să-şi aleagă un preşedinte de culoare, la nici douăzeci de ani de la ultima împuşcare a unui şef de stat în România, Clujul arată resurse nebănuite în a furniza rezultate ale democraţiei ce fac să pălească visul american. în primul său discurs ca preşedinte ales al SUA, Barack Obama a spus, în faţa miilor de suporteri strânşi la Chicago, că “dacă mai există cineva care se îndoieşte că America este ţara unde totul este posibil, această zi este răspunsul”.

 

Un discurs pregătit timp de două veacuri, care a înlăcrimat ceva sute de milioane de oameni, ce se uitau la Obama şi fredonau corul robilor din Nabucco. în Cluj s-a petrecut o chestiune şi mai tulburătoare, dar, vai!, nu am ştiut să punem reflectoarele pe ea, iar criza ne-a păpat banii de artificii. Moţii din Cluj s-au trezit, ca pe vremea Dietei, reprezentaţi în Parlament de un maghiar, iar un alt maghiar din Cluj le duce în Legislativ ofurile românilor din Africa. Ce povară va fi trebuit să fie pe umerii lui Palfi Mozes Zoltan, când s-a văzut “ales” drept nou crăişor al munţilor? Oare ce le va spune oamenilor la Sărbătoarea de la Crucea Iancului din Colegiul său?

 

 Dar cele 34 de voturi, căznuitoare precum stânca lui Sisif de pe urmerii lui Koto Joszef, când mii de români din Africa ori Orientul Mijlociu stau ori sub gloanţe, ori sub molimi? Poate apăsarea acestor greutăţi a făcut ca UDMR Cluj să fie mai rezervată în festivismul ce se aştepta în urma câştigării acestor demnităţi.

 

După 200 de ani, poate ar fi cazul ca şi peste ocean să se renunţe la plicticosul conservatorism, care cere 200 de ani de aşteptare şi o constituţie cam tot de atunci pentru realizarea unui vis. Modelul e simplu: legea românească a votului uninominal, fără conservatorism, fără constituţie de veacuri şi, mai ales, fără vise, în câteva secunde de calcul face ceva şi mai minunat. Face din realitate un mare vis. Somn uşor!

Comenteaza