Bãsescu a scãpat de greţuri

Bãsescu a scãpat de greţuri
Aşa cum arãtau rezultatele dupã numãrarea a 92,73% din voturi, chiar dacã PSD a trecut din nou în frunte cu un mic avantaj, de aproximativ 1%, Traian Bãsescu nu mai poate fi oprit de nimeni şi nimic sã numeascã un premier de la PD-L.

Fie Blaga, fie Stolojan, fie Boc sau Rãzvan Ungureanu. Dealtfel pânã la urmã ceea ce conteazã la final este numãrul total de mandate pe care îl va avea fiecare partid în Parlament. La ora 14.00 erau egali ca numãr de mandate atât la Senat (50 de mandate) şi la Camera Deputaţilor (112 mandate). La ora 18.00 dupã numãrarea a 99,62% din totalul voturilor PSD îşi pãstra diferenţa de pânã în 1% faţã de PD-L la nivel naţional. PNL, deşi va fi partidul “balama” - una foarte mare pentru un partid liberal în Europa, nu mai are aceleaşi cãrţi în mânã ca asearã, când rolul lor era mult, mult mai important. Oricum tot spre Alianţa D.A. ne îndreptam, numai cã de aceastã datã PNL pare cã a pierdut şansa de a desemna premierul. Liberalilor le rãmâne şansa totuşi de a intra cu miniştrii în Cabinet şi pot spera la mãrinimia PD-L pentru ca Bogdan Olteanu sã-şi pãstreze poziţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor.

 

 

Dar ofertele vor curge şi din partea PSD, iar, pânã la urmã, liberalii vor decide cu cine intrã la guvernare, dacã intrã la guvernare sau dacã doar vor susţine din Parlament un guvern minoritar-cea mai proastã opţiune pentru România, fie PD-L, fie PSD! Ca pariu personal, cred- la fel ca ieri searã- cã PD-L va face guvernul cu PNL şi poate chiar UDMR, astãzi însã nu mai cred cã PNL îşi va putea impune şi premierul. Premierul, conform ultimelor rezultate comunicate de BEC, îl va da PD-L.

 

 De amintit cã singurii politicieni care au fãcut referire încã de asearã la rezultatele numãrãrii voturilor au fost Radu Berceanu şi Ion Iliescu. Liderul PD-L vorbea despre o posibilã întoarcere a rezultatelor în favoarea democrat-liberalilor, în timp ce preşedintele de onoare al PSD nu era foarte încântat de rezultatele PSD, chiar dacã exit-poll dãdea PSD undeva pe la 36%. Simţ politic? Experienţã? Nu este exclus sã asistãm chiar la un guvern PD-L cu PSD sau, de ce nu, la un Guvern de largã Coaliţie sau de Uniune Naţionalã,  cum ar spune ‘Bunicuţa’! De notat rãmâne intervenţia foarte bunã a vicepreşedintelui PD-L, Adriean Videanu, cu puţin înainte de ora 18.00, când acesta a luat faţa, în declaraţii şi cu 2 mandate la Senat, celor de la PSD şi BEC.

 

 Practic, ieşirea celor de la PD-L cu puţin înainte ca preşedintele BEC sã anunţe rezultatele oficiale aproape finale a fost extrem de bine aleasã pentru a atenua anunţul privind uşorul avans al PSD faţã de PD-L la Alegerile Generale din 30 noiembrie 2008. De altfel, algoritmul de distribuire a mandatelor va ţine cont nu doar de numãrul efectiv de mandate obţinut de fiecare candidat şi de plasarea acestuia în ierarhia propriului partid, ci şi de coeficientul pe judeţ al partidului, dublat însã de coeficientul la nivel naţional al aceluiaşi partid.

 

 Oricum ar arãta împãrţirea mandatelor, în cele din urmã, cel care face jocurile rãmâne, fãrã pic de îndoialã, acelaşi Traian Bãsescu, care beneficiazã de o prevedere perversã impusã de Pãrintele Constituţiei, Antonie Iorgovan, special pentru Ion Iliescu!

Comenteaza