Cei responsabili vor vota LINIŞTEA

Cei responsabili vor vota LINIŞTEA
Nu am nici o îndoială că partidele care au ales să-şi facă o campanie “normală”, înţelegând prin aceasta un elementar bun- simţ- pe de o parte, bunul- simţ de a nu sfida cu bannere şi afişe de sute de mii de euro o populaţie care tremură de frica iminentei crize, iar pe de alta, cel de a nu arunca pe piaţa electorală zvonuri şi acuzaţii la adresa concurenţilor, afirmaţii “otrăvite” şi niciodată suficient probate- vor fi partidele preferate de alegători.

 Electorii responsabili vor putea să facă un summum al evenimentelor politice şi economice din cei patru ani care au trecut şi vor identifica, desigur, cu maximă precizie, (şi nici nu va fi greu!), care anume sunt partidele şi care au fost oamenii politici care au făcut aproape imposibilă activitatea guvernului prin generarea imenselor scandaluri, perfect paralele cu agenda cetăţeanului. Cei care îşi vor asuma un vot în deplină cunoştinţă de cauză vor fi reuşit să identifice până la introducerea votului în urnă care au fost forţele politice care au făcut ca justiţia română să atârne la butoniera unui politician şi să se transforme, aşa cum am văzut, într-un show de televiziune, dacă nu într-un circ naţional şi unealtă politică.

 

Aceia dintre noi, care nu vor sta impasibili şi se vor trezi ca să se ducă la vot, cu încrederea că votul lor va ajuta la instaurarea unui climat cu adevărat politic şi serios în România, vor fi analizat ultimii ani şi vor găsi, cu siguranţă, omul şi partidul care au făcut din însăşi Constituţia României o simplă hârtie igienică, iar din Parlamentul României, instituţia care a garantat democraţia ţării din 1989 şi până astăzi, doar o adunare de cârciumă, de care poţi să-ţi baţi joc, dacă interesele unui partid sau ale unui om o cer. De asemenea, nu am nici o îndoială că cei care vor vota acum, când răsuflarea rece a crizei mondiale se simte tot mai aproape în ceafa românului, nu au uitat de clientela care s-a îmbogăţit de pe urma “aranjamentelor” mai mult sau mai puţin legale cu administraţiile oraşelor.

 

 Cum nu mă îndoiesc că aceia dintre noi care au aşteptat – fiindcă suntem, totuşi în Ardeal şi la Cluj - că Autostrada Transilvania a fost oprită de către un ministru care a fost pus acolo doar ca să distrugă ce au făcut predecesorii săi. Pentru că autostrada ar fi făcut ca dezvoltarea Ardealului şi, mai ales, a Clujului să ducă la consolidarea imaginii politicienilor care şi-au dorit-o. Cetăţenii care vor ieşi din case, în pofida frigului şi ratând, poate, o zi de schi, vor fi doar aceia care se vor fi convins în aceşti patru ani ce înseamnă ca un partid să încerce să devină “unic şi să fie în stare, pentru a-şi realiza “visul”, de absolut orice: de la încercarea de a distruge, pur şi simplu, celelalte partide şi până la a călca în picioare, fără scrupule, destinele unor adversari politici. Am încredere în poporul acesta greu încercat în ultimii ani că va descoperi, în faţa urnelor, că nu suntem totuşi cel mai corupt popor din lume, că nu se mai poate naşte în România anului acesta un alt partid, la fel de nociv ca şi Partidul Comunist Român, de care lumea să asculte îngrozită.

 

 Nu cred că mai suntem poporul care să mai fie speriat de arestări şi dosare penale, numai fiindcă nu sunt de acord cu politica celui mai tare. Nu cred, de asemenea, că suntem un popor al delaţiunii devenite act de acuzare, chiar dacă nu există probe, nu cred că se mai poate admite ca în România de azi să se vorbească în şoaptă în casă şi cu mare grijă la telefon, iar drepturile omului să fie doar o amintire a unui drept cucerit cu sângele a mii de oameni care au murit ca noi să ştim că avem drepturi inalienabile.

 

Cred cu tărie că cetăţenii care vor merge la vot vor fi privit spre ultimele alegeri din America, locul de unde vine şi criza şi vor reanaliza ce anume înseamnă o stângă şi o dreaptă, care se hotărăsc împreună să salveze economia uneia din cele mai solide democraţii ale Lumii. Şi, în final, trebuie să spun că am convingerea fermă că oamenii cărora li s-a făcut deja scârbă de certuri sterile, acuzaţii şi ură,  vor merge la urne pentru a vota, înţelept, liniştea. Pentru că numai într-un climat pozitiv, vom putea trece peste următorii patru ani, cu siguranţă, cei mai grei de după 1989.

Comenteaza