Liberalii între hermina lui Brătianu şi cizmele de cauciuc ale lui Uioreanu

Liberalii între hermina lui Brătianu şi cizmele de cauciuc ale lui Uioreanu
Chiar şi pentru un novice este cât se poate de limpede că greii PNL Cluj au abandonat municipiul reşedinţă şi au fugit pe dealurile şi văile din judeţ la aceste alegeri generale! Tactica lui Uioreanu, Nicoară şi Puşcă, de a cuceri sufletele, minţile şi voturile din ruralul clujean, deşi nu se prea potriveşte cu un partid, PNL, ce are un electorat tradiţional cu precădere urban, ar putea da rezultate, însă va schimba percepţia publică despre liberali la Cluj.

Practic, mesajele şi modul în care îşi duc campania aceşti diştinşi domni este unul ce te duce cu gândul mai degrabă la PUNR, PSM, PRM, FDSN-ul şi PDSR-ul lui Ilici şi Cozmâncă. Repet, chiar şi în cazul în care “strategiile electorale” ale “deputatului de pe strada ta” vor duce în cele din urmă la alegerea sa în Parlament, va rămâne, fără nici un dubiu, mult timp de aici înainte imaginea unui partid care a predat oraşul reşedinţă în mâinile omuleţilor portocalii ai lui Emil Boc. în Cluj, în afara candidaţilor portocalii ce, aparent, sunt în poll-position, mai rămân ca alternativă pentru electoratul de etnie română doar candidaţii “împăratului Roşu”. 

 

Practic, cei ce nu vor să voteze PD-L pot da votul în Cluj-Napoca doar celor de la PSD, care au o listă mult mai interesantă şi complexă decât liberalii sau peremiştii.

 

După modelul liberal patentat de Uioreanu, Funar a preferat să se retragă şi el în munţi, unde speră ca existenţa unei multitudini de drapele naţionale arborate în zonă să însemne bazin electoral PRM. Candidaţii prezentaţi de PNL pe cele 4 colegii de Camera Deputaţilor şi cele 2 de Senat de pe Cluj-Napoca sunt, cu maxim două excepţii, aproape necunoscuţi chiar şi pentru propriii colegi din partid, ca să nu vorbim de alegători! Cu  şanse porneşte la Cluj, de la liberali, doar Ioan Petran, care însă va trebui să ducă o luptă serioasă cu Jorj (PSD) şi Călian(PD-L) în cel mai echilibrat colegiu pentru Camera Deputaţilor din circumscripţia 13Cluj .

 

Dar faptul că unii sau alţii sunt sau nu cunoscuţi de cei cărora le cerşesc votul, până la urmă se va vedea la sfârşitul zilei de 30 noiembrie! Oricum ar fi, aceste rezultate vor rămâne cu siguranţă, în mintea observatorilor acestor alegeri ,imaginea a doi liberali născuţi şi crescuţi pe piatra din centrul Clujului, pe Bisericii Ortodoxe, respectiv în Andrei Mureşanu, ce încearcă, de dragul unei sinecuri parlamentare, să se transforme în ţărani autentici. La braţ cu cantautorii Purdea-Someş, Traian Ilea şi “puşca şi cureaua lată”, Irina Loghin şi Maria Dragomiroiu, cei doi liberali de frunte ai Clujului şi-au luat cizmele de cauciuc în picioare, încălţări ,pe care am înţeles că le mai şi dăruiesc alegătorilor atunci când au ocazia şi împart butoaie pentru murături, borcane pentru zacuscă, clopote de biserici şi busturi de fii ai satului!

 

După politica de cancelarie în compania unor reprezentanţi Nokia, Emerson sau chiar Mercedes şi Peugeot, fostul preşedinte al CJ Cluj a ajuns să bată căminele culturale, poiatele, bufetele şi târgurile de ţară din Taga, Fizeşu Gherlii, Vultureni, Panticeu, Aşchileu, Dăbâca sau Recea Cristur alături de colegul Horică. Până la urmă este cât se poate de obişnuit ca politicienii să se întoarcă la talpa ţării măcar în campanie, dar contează extrem de mult în ce mod aleg să se comporte politicienii “în iarbă”, în tină sau în colb!

 

Cu siguranţă însă, retragerea liberalilor clujeni spre Gârbău nu are nici o legătură cu retragerea spre Florica a Brătienilor în perioada interbelică! De altfel ,rămâne de analizat trecerea PNL de la paltoanele cu hermină ale lui IG Duca şi IC Brătianu la geaca de motociclist a lui Tăriceanu şi cizmele de cauciuc ale deputatului Uioreanu.

Comenteaza