Opriţi hărţuiala poliţienesc-regizorală din centrul Clujului!

Opriţi hărţuiala poliţienesc-regizorală din centrul Clujului!
De câte ori trec prin centrul Clujului, cu maşina sau ca simplu pieton, nu există dată lăsată de la Dumnezeu să nu mi se facă greaţă.

O greaţă venită, parcă, din alte vremuri, exact ca atunci când lumea românească se chema comunistă, nu ca acum, când ne mândrim cu Europa, cu NATO şi alte organizaţii în care, cică, am fost admişi fiindcă am fi schimbat ceva în comportamentul nostru de “om nou”, produs de Ceauşescu în laboratoarele Partidului Comunist. Nu e zi lăsată de la bunul Dumnezeu, cum spuneam, în care buricul târgului nostru să nu fie pigmentat de vestele galbene ale agenţilor de poliţie: ba de la cea rutieră, ba de cea a primăriei. Cum sunt convins că circulaţia în judeţ şi în oraş nu are nici un fel de altă problemă, nu-mi rămâne decât să cred, asemeni acestor domni, că cea mai mare catastrofă şi grozăvie se petrece exact în centrul oraşului. Zeci de poliţişti înarmaţi cu aparate de fotografiat, cu camere de luat vederi nu fac altceva decât să amendeze, să fotografieze şi să filmeze eventualii ghinionişti, posesori de autoturisme, care opresc, şi ei, în lipsa parcărilor, pe unde pot.

 

Cu o aroganţă infinită, tineri imberbi sau cărora abia le-au dat tuleiele bărbii, îmbrăcaţi în hainele statului, somează şoferii să “se pună în mişcare”, deşi aceştia nu respiră aerul Poliţiei române, nici nu atentează la siguranţa circulaţiei. Cu o suficienţă de regizori mai dihai decât Wim Wenders, Bunuel sau De Sica, tinerii plecaţi de la ţară acum şase luni la şcoala de plutonieri şi întorşi drept în mijlocul oraşului filmează cu ură şi satisfacţie necăjiţii care îşi lasă maşinile lângă trotuar, sună la firma care se ocupă cu ridicarea autovehiculelor, gesticulează şi îşi agită aiurea mapele de vinilin pe care le ţin în mână ca pe greblă. Asta e treaba lor: au cravată la gât, au mapă şi cravată, sufocă centrul Clujului şi se dau mari în faţa “gagicilor” şi a mulţimii de pietoni.

 

Nu-i interesează că la doar două străzi depărtare sute de maşini sunt parcate la fel. Poate că acestea nu prezintă, pentru ei, nici un fel de importanţă. Exact ca şi zecile de tractoare, basculante, remorci, tiruri şi căruţe care circulă alandala, la orice oră, pe străzile  oraşului: nici asta nu-i face pe domnii poliţişti  să le tresară chipiul. Pesemne, “aspectele” sesizate nu sunt importante: este esenţial ca ei să facă pe vătafii. Să amendeze, să bruscheze, să arate ce muşchi au. Doar în centru. Acolo unde îi vede lumea, doar-doar ne vor convinge că fac ceva. însă aş vrea să fac o remarcă: în România, LEGEA spune că o maşină poate fi ridicată DOAR dacă împiedică circulaţia. Vreau să le amintesc acestor domni că oraşul e mare şi că am să-i cred atunci când îi văd şi pe străzi lăturalnice, şi în cartiere. Când văd şi un şofer de autobuz sau de taxi amendat. Când n-o să mai văd tractoare şi maşini mari prin centru.

 

Când basculantele şi autobuzele nu vor mai fi parcate pe străzi sau între blocuri. Am să-i cred atunci când o să constat că pot pricepe că legea se aplică ŞI îN SPIRITUL EI! Iar a aplica o lege îN SPIRITUL EI înseamnă, în primul rând, ca cel ce o aplică să poată gândi, nu să rânjească satisfăcut că a mai dat o amendă sau că nemernicii aceia au mai ridicat o maşină, pe care mai întâi au filmat-o şi au fotografiat-o ca nişte paparazzi fără talent. într-o măsură, poate mă aşteptam ca majoritatea poliţiştilor să păstreze în subconştientul lor dorinţa nemărturisită de a pedepsi şi de a şicana. Dar nu mă aşteptam ca un primar excelent precum dl Sorin Apostu (dacă este la curent cu aceste “activităţi” dezonorante) să nu-şi pună întrebări despre calitatea “serviciilor” acestor oameni pe care îi păstoreşte, despre activitatea lor, despre faptul că oamenii pe care aceştia îi hărţuiesc nu sunt sclavi, iar “uniformele” au apucături din alte vremuri.

 

Fac apel, pe această cale, la calitatea de intelectual a primarului, rugându-l să oprească această acţiune de şicanare şi, totodată, să constate că noi, contribuabilii, suntem cei care plătesc salariile poliţiei. Dar nu ca să ridice maşinile atunci când ele NU îNCURCĂ CIRCULAŢIA, nu să se foiască doar prin centru şi să dea ostentativ amenzi, doar pentru a-şi justifica prezenţa acolo. Rog, de asemenea, pe această cale, conducerea Poliţiei Rutiere, care este, din câte ştiu eu, formată din oameni de o calitate impecabilă, să interzică această “paradă” galbenă care se desfăşoară pe nervii şi banii cetăţenilor Clujului, dar şi ai turiştilor autohtoni şi străini. Nu cred că va trebui să recurgem la proteste de stradă împotriva acestor racile miliţieneşti, ca vreunii dintre cei care conduc instituţiile în cauză să analizeze aceste practici injuste.

 

Fiindcă, dacă e nevoie, o să ne ocupăm noi, redacţia, împreună cu zecile de oameni care reclamă zilnic aceste abuzuri, alături de avocaţii ziarului, să facem un ONG, care să aibă ca obiectiv acţionarea în judecată a FIECĂRUI poliţist hărţuitor în parte, ca şi a Consiliului Local Cluj. Şi îi sfătuiesc, pe această cale, pe cei care se simt abuzaţi de “pedepsele” Poliţiei Rutiere sau de cele ale Poliţiei Primăriei să nu mai stea cu capul plecat: nu semnaţi foaia de amendă înainte de a scrie şi dvs. câteva rânduri, în care să contestaţi (cu motivele dvs) măsura punitivă! Notaţi numele agentului şi acţionaţi-l în judecată personal. La fel trebuie să procedaţi şi cu cei care v-au ridicat maşina. Fiindcă sunt destui judecători care să-şi asume condamnarea unui zbir.

 

Veţi spune că acţiunea de a ridica maşinile (şi cele care nu împiedică vădit circulaţia) este o măsură stabilită de Consiliul Local Cluj. Dar vom da în judecată şi acest consiliu local care îşi bate joc de cetăţenii propriului oraş! Fiindcă înainte de a hotărî aceasta, tot acest consiliu local ar fi trebuit să pună la dispoziţia celor pe care azi îi amendează PARCĂRI suficiente şi nu doar proiecte de parcări pe hârtie. Or, acestea nu sunt sau sunt foarte puţine. Dacă vom continua să ne milogim de poliţiştii imberbi să nu ne amendeze, vom sta cu capul plecat şi nu vom riposta, ne merităm soarta. E cazul să extirpăm această plagă, să devenim CETĂŢENII, şi nu populaţia unui oraş, cu care oricine îşi poate face, după bunul plac, legea, oricât de absurdă şi greţoasă poate fi ea!

 

Comenteaza