Capcana banilor

Capcana banilor
Cea mai mare provocare a momentului pentru Guvernul Ponta o reprezintă banii lăsaţi de Ungureanu.

Cu alte cuvinte, modalitatea prin care noul executiv va reuşi să iasă din capcana fondurilor, necesare, dar inexistente, prin care pot fi mărite pensiile şi salariile. Acum ştim că opiniei publice i-a fost servită una dintre cele mai gogonate minciuni politice.

Această minciună a făcut şi face agenda publică. Ponta e strâns cu uşa. Trebuie să fie capabil să-l convingă pe fiecare cetăţean că nu sunt bani şi, în acelaşi timp, să-i scoată de undeva. Cum va proceda?

În România încă niciun demnitar nu a fost pedepsit pentru "propagarea de informaţii false". O minciună lansată pe piaţă de un funcţionar public, de la Preşedintele României până la un demnitar oarecare, îi poate provoca cetăţeanului false speranţe şi mari şi false suferinţe. De aceea, sancţiunea trebuie să fie pe măsură. Adică penală. Dar în România, până în prezent, nimeni nu a plătit.

Ne aflăm în prezenţa unei minciuni năucitoare. Că Guvernul Ungureanu ar fi avut bani pregătiţi pentru pensii şi salarii reîntregite. Această minciună a fost propagată de Preşedintele României, Traian Băsescu, şi de premierul demis, Mihai Răzvan Ungureanu. Demontarea acestei minciuni s-a făcut însă mai degrabă mediatic. În baza unor declaraţii cât se poate de logice. Şi credibile pentru specialişti. Urmează ca, imediat după instalarea noului guvern, ministrul de Finanţe, domnul Florin Georgescu, să prezinte opiniei publice situaţia reală. Documentat. Atunci vom avea confirmarea definitivă a minciunii. Depinde de Victor Ponta să ştie cum să aducă această realitate a minciunii la cunoştinţa fiecărui român.

Dar orizontul de speranţă a fost creat. Inclusiv de către USL. Nu USL a promis restituirea pensiilor poprite? Nu USL a cerut insistent, şi uneori chiar vehement, regimului Băsescu mai întâi să nu taie salariile bugetarilor şi apoi să se revină la situaţia anterioară? Ei bine, în câteva zile USL va guverna. Şi va trebui să facă ce a spus. Dacă statutul lui Alistar sau al altor miniştri ocupă agenda presei, agenda publică este pentru moment acaparată de pensii şi salarii. Cum va proceda Ponta?

Aşa cum de nenumărate ori s-a spus, în baza unor sumedenii de informaţii, statul, prin Blejnar şi apoi prin Pop, capii de la ANAF, a colectat mult mai puţin decât putea colecta. Pentru că o bună parte din banii care trebuiau să ajungă în visteria publică au luat drumul unor firme de consultanţă ale grupurilor de interese nelegitime PDL, prin intermediul cărora societăţile "victimă" au ajuns să plătească mai puţin la stat în schimbul unor remuneraţii grase pentru "serviciile prestate".

Apoi, de la firmele de consultanţă, banii au fost dirijaţi, cea mai mare parte a acestora, către adevăraţii beneficiari. Adică marele grup criminal organizat în jurul PDL. Alţi bani, încă şi mai mulţi, care ar fi trebuit să ajungă în visteria publică, sunt reprezentaţi de ceea ce datorau către buget firmele puterii, o serie întreagă de societăţi ale regilor asfaltului, zăpezii, IT-ului, medicamentelor, etcetera, etcetera, dar nu au mai fost încasaţi. Clientela s-a bucurat de protecţie. Dacă acest sistem încetează, într-o lună vor exista bani la buget.

Sursa: - CorectNews - http://www.corectnews.com/politics/capcana-banilor

 

 

Comenteaza