Cât pierde PDL? Cât câştigă USL?

Cât pierde PDL? Cât câştigă USL?
Este prea devreme pentru a trage o linie. Pentru că nu există încă rezultatele finale.

Aşadar, nimeni nu poate spune cu exactitate cât de mult a pierdut PDL. Şi nici cât de mult a câştigat USL. Singura certitudine este dată de numărul impresionant de mare de preşedinţi de consilii judeţene care reprezintă USL.În ce măsură acest rezultat poate fi extrapolat?

Din totalul consiliilor judeţene, USL a câştigat 35, iar PDL doar două. Acest rezultat este cu adevărat impresionant. Mai ales dacă adăugăm aici şi Bucureştiul. Pierdut în totalitate de PDL. Totuşi, dacă ne uităm la structura din consiliile judeţene, vom observa că, în conformitate cu rezultatele parţiale, USL nu deţine peste 50 la sută din locuri. Ceea ce ar putea să însemne, dacă acest rezultat se menţine, două lucruri. Unul, că este posibil ca, în zilele următoare, să se formeze majorităţi care să excludă USL-ul. Iar al doilea element care atrage atenţia este că, la acest capitol, scorul politic al USL nu a creat o majoritate. Nu cumva acesta este un semn rău?

Un fapt este cert. PDL pierde aceste alegeri. Într-un fel, este normal. Orice partid aflat la putere se erodează. Iar la capătul ciclului electoral are pierderi şi, de regulă, cedează puterea celor care au stat în opoziţie. Dacă judecăm PDL exclusiv prin prisma rezultatelor, rezistând tentaţiei de a ne referi la modul contraperformant în care a guvernat ţara, am putea, în funcţie de scorul final, să tragem fie concluzia că pierderile suferite de acest partid se înscriu în parametri normali, rezonabili, acceptabili sau, dimpotrivă, că scorul este atât de mic, încât este de presupus că o contribuţie majoră a avut-o nu numai reaua guvernare, ci şi modul în care PDL şi-a gestionat plecarea de la putere. Prin urmare, dacă scorul politic se plasează în jurul cifrei de 20 la sută, ne aflăm în prima ipoteză. Dacă, însă, rezultatul politic al alegerilor locale trage ştacheta în jos, sub 15 la sută, atunci e clar că ne aflăm în al doilea scenariu. În această situaţie, se impun schimbări masive la nivelul conducerii PDL. În caz contrar, la parlamentare prăbuşirea ar putea fi totală.

Dar ce se întâmplă la USL? Aşa cum am mai remarcat şi cu alte prilejuri, la alegerile locale din 2008 cele două partide importante din USL, PSD şi PNL, au obţinut împreună scoruri de peste 50 la sută. O medie ponderată cam de 53 la sută. Într-o societate dominată, la acea dată, de regimul Traian Băsescu. Este, prin urmare, de aşteptat, pentru a vorbi despre un succes real, ca rezultatele finale ale acestor alegeri să conducă la un rezultat de cel puţin 60 la sută. Sub 60 la sută nu se poate vorbi despre un mare succes USL. Ci doar despre un scor rezonabil. Care pare a garanta, dar încă nu garantează, un rezultat al parlamentarelor care să conducă USL direct la guvernare, fără a mai fi necesară o opţiune prezidenţială. În foarte scurt timp vom şti unde stăm şi din acest punct de vedere.

În ciuda rezultatelor dezastruoase pentru PDL în ceea ce priveşte consiliile judeţene şi Bucureştiul, eu mă hazardez în a prognoza că, în final, situaţia acestui partid nu este chiar atât de neagră cum speră adversarii săi. Şi nici nu cred că USL a făcut gaură în cer.

 

 

Comenteaza