Repetenţii la justiţie

Repetenţii la justiţie
Cea mai bună apărare este atacul. S-a gândit, pe bună dreptate, suspendatul. Şi atunci i-a acuzat pe liderii USL că sacrifică justiţia. Că ţinta lor distructivă ar fi nu Preşedintele, ci acea doamnă cu ochii legaţi. El nu a lansat întâmplător această acuzaţie.

Ştie că, peste câteva zile, cineva trebuie să-şi asume oalele sparte. Pentru că, fără îndoială, raportul de justiţie va fi din nou cu probleme în ceea ce priveşte România. Cine este, de fapt, repetent la justiţie?
Una dintre aşa-zisele reforme pe care le-a invocat obsedant cel mai înalt reprezentat al regimului Traian Băsescu, speram de tristă amintire, a fost cea a justiţiei. O justiţie modernă, eficientă, dreaptă. În acord cu principiile şi normele Uniunii Europene. Călare pe un cal alb, a fost lansată în luptă o procuroare comunistă, care până şi despre mineriadă a afirmat public şi insistent că nu au existat violenţe. Doamna Monica Macovei. Contra-avocatul statului român. Plătită, şi nu pe puţine contracte, din bani străini. Deşi este funcţionar public al statului român.

Ei bine, doamna Monica Macovei, sub îndrumarea înţeleaptă a actualului suspendat şi în numele unei reforme a justiţiei, a făcut vraişte şi din ceea ce mai exista în sistem. După ce au instalat o semidoctă, în ciuda notelor ei scăzute, în fruntea Parchetului General. Şi după ce un alt slujbaş fidel, cu o pregătire la fel de precară în materie juridică, a fost pus în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. De unde s-a războit necruţător cu adversarii politici ai regimului Traian Băsescu. Apoi au urmat aşa-zisele coduri. Făcute pe picior. La Palatul Cotroceni. Fără dezbateri cu societatea civilă. Fără dezbateri parlamentare. Trecute de majoritatea PDL, prin asumarea răspunderii. Coduri care nu prea pot fi puse în vigoare. Pentru că ele cuprind dispoziţii care se bat cap în cap. Şi pentru că nimeni nu a pregătit Justiţia pentru noile coduri.
Conform doamnei Kövesi, anul trecut au existat 2 milioane de cauze penale. Într-o singură ţară. În România. Uluitor! Şi câte or fi fost rezolvate de procurori? Şi câte acuzaţii s-au confirmat în instanţă? Şi câte dosare s-au întors cum au plecat? Asta doamna Kövesi nu ne mai spune.

Pentru experţii Uniunii Europene este în afara oricărei îndoieli că aşa-zisa reformă a justiţiei este o brambureală. De fapt, sistemul nu funcţionează. Iar când funcţionează, funcţionează greşit. De aceea, peste câteva zile, România s-ar putea să fie retrogradată din motive de justiţie.

Să fie guvernul Ponta cel care se face vinovat? Să fie liderii USL repetenţii la justiţie? Sau responsabili sunt alţii decât cei care conduc de două luni un executiv, sub un regim, până la suspendare, intitulat, pe drept cuvânt, Traian Băsescu? Nu este la mintea cocoşului că repetenţii sunt cei care s-au angajat, acum aproape opt ani, să reformeze justiţia şi, iată, nu au făcut-o? Adică Traian Băsescu şi ai lui? Iar cea mai mare repetentă este procuroarea. Procuroarea comunistă Monica Macovei.

Şi totuşi, cu o neruşinare tipică regimului Traian Băsescu, tocmai suspendatul este cel care iese la televizor şi acuză USL că vrea să omoare reforma Justiţiei. Minunea de reformă! Când UE îşi va da verdictul, tare mi-aş dori să spună şi cine răspunde. Ca să ştim cum să votăm.

 

 

Comenteaza