A magyarok megleckeztettek

A magyarok megleckeztettek
Stiţi cumva care este legătura dintre premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, şi premierul României, Emil Boc?

La prima vedere, deţin ambii funcţia de premier în exerciţiu în ţări membre ale Uniunii Europene. Dar deosebirea dintre cei doi, mai mult decât vizibila în ultimele trei zile? Pur şi simplu, faptul că premierul maghiar a înţeles să transmită condoleanţe şi să-şi arate susţinerea în durere familiei  unui român ucis în Ungaria, iar premierul român nu a catadicsit să transmită nici până la ora la care scriu acest text, marţi, 20.00, nici măcar un cuvânt de susţinere pentru familia celui ucis. Nici un regret faţă de dispariţia unui român. Un cetăţean român mai mult decât respectabil, care a reprezentat din terenul de handbal România de mai multe ori decât a adunat Emil Boc zile ca premier al României. Chiar dacă era plecat la muncă în străinătate, Marian Cozma a fost şi este român, iar această ţară are anumite obligaţii faţă de cetăţenii săi.

 

Pot sa ma intreb in continuare de ce presedintele Romaniei sau cancelaria prezidentiala nu a schitat nici un gest?! Este, oare, presedintele Romaniei mahmur de 3 zile si nu a realizat inca  faptul ca i-a fost omorat ‘un supus’ al domniei sale? Mi-e rusine de lipsa de reactie a presedentiei Romaniei si mi-e infinit mai multa rusine de lipsa de reactie a unui premier in exercitiu, in care ma incapatanez sa cred ca este altfel decat predecesorii sai. Emil Boc m-a dezamagit prin lipsa sa de reactie, Traian Basescu nu m-a dezamagit deloc pentru ca nu am nici cel mai mic sentiment pentru acest personaj. Pur si simplu, nu ma asteptam la nimic de la presedintele Romaniei.

 

Am asistat de-a lungul timpului la reactii incredibile si la desfasurari si mobilizari de forte fantastice ale unor state care isi respecta si cauta protectie pentru cetatenii lor. în timp, Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Austria, Cehia, Ungaria, Rusia sau Japonia au dovedit ca sunt capabile de mobilizari si interventii exemplare atunci cand un cetatean al lor este in pericol. Chiar si in situatii in care cetateanul respectiv a gresit flagrant. Va reamintesc aici situatia de protectorat total al SUA si Austria pentru niste betivani, care erau insa cetateni ai celor doua state.

 

Romania insa nu stiut si nu vrea in continuare sa-si protejeze si sa-si dovedeasca sustinerea pentru cetateanul insemnat cu Ro pe pasaport. La noi, consulul general din Ungaria si reprezentantii ambasadei asteptau inca luni sa fie contactati de familia Cozma, desfigurata de durere. In mod normal, reprezentantii diplomatici ai Romaniei ar fi trebuit sa fie la Veszprem inca de duminica la amiaza, distanta de la Budapesta in oraselul maghiar de 70.000 de locuitori, unde s-a intamplat tragedia, fiind  mai mică de 120 de kilometri. Dar ce conteaza un cetatean roman pentru cei care ar trebui sa se ocupe tocmai de cetatenii romani aflati in situatii deosebite in Ungaria. Reactia oficialitatilor maghiare in acest caz a fost mai mult decat onorabila! A fost de dat exemplu.

 

Ca sa nu ajungem sa ne intrebam si de reactia Politiei-Rendorseg si a serviciilor de informatii maghiare pentru ca atunci, prin analogie cu cele din scumpa noastra patrie, chiar ne apuca plansul! As vrea sa amintesc doar de furtul armelor de la Ciorogarla si de crima de la Casa de schimb valutar din Brasov. In prima situatie inca nu se stie cine, cum si de ce a furat puscoacele-pistoale, pusti mitraliere si mitraliera cu afet, iar in cel de-al doilea caz, Politia a rezolvat rapid cazul gasind un ‘acar Paun’ la indemana, in persoana lui Gorbunov. Timpul trece si lumea uita, iar Politia vegheaza...La ce, doar Garcea poate sti cu exactitate! Poate, la linistea si pacea de la Craiova?!

 

Despre reactia cetatenilor din Ungaria, doar cuvinte de lauda, impresionant este doar unul dintre cuvintele care pot caracteriza reactia de sustinere a maghiarilor simpli. Poate doar aici si in domeniul presei putem sa nu fim  rusinati ca tara. Maghiar Nemzet, Maghiar Hirlap, Delmaghiar, Nepszbdsag, Nepszava, Reggel, Naplo-on line, Balaton Media, Index Veszprem au alocat deschideri de pagina evenimentului. La noi, presa scrisa centrala si televiziunile de stiri, RealitateaTV si Antena 3, alaturi de mai toate televiziunile centrale au alocat, de asemenea, evenimentului spatiul cuvenit.

 

 Foarte frumoasa si reactia concetatenilor nostri din Nădlac, Arad, Deva si, nu in ultimul rand, gestul atat de frumos al suporterilor lui ‘U’ de ieri, de la podul din Manastur. Romanii simpli stiu sa-si planga romanii, pacat insa ca oficialitatile nu stiu sa-si respecte cetatenii.

 

Pentru concetatenii mei, ce nu stiu traducerea titlului, o prezint aici-Maghiarii ne-au dat o lectie!   

Comenteaza