Al doilea ales. Va fi Cătălin Predoiu?

Al doilea ales. Va fi Cătălin Predoiu?
Se intra in linie dreapta in batalia crancena pentru Primaria Generala a Capitalei. Eliminarea doctorului Sorin Oprescu a dat peste cap absolut toate calculele competitorilor politici. Situatia cea mai grea o are, insa, Partidul National Liberal.

Singurul care nu-si poate permite, sub nicio forma, sa piarda aceasta pozitie. Dar si singurul partid cu probleme destul de grave privind competitia interna. Asadar, pe cine va desemna PNL pentru a incerca sa obtina, dupa victoria lui Klaus Iohannis, cel de-al doilea trofeu electoral in ceea ce priveste numarul de voturi?

Asa cum s-a vazut, si nu de putin ori, Primaria Generala a Capitalei poate fi o eficienta trambulina politica. Pornind de aici, poate fi accesata atat functia de presedinte al Romaniei, cat si cea de prim-ministru. Ca sa nu mai vorbim ca cel care va castiga Primaria Generala va putea sa se bata, cu succes, si pentru pozitia numarul unu din PNL. Aceasta este miza. Sa vedem, insa, care este conjunctura.

PNL intra in competitie cu o conducere slaba. Pentru ca este bicefala. Pentru ca, in masura in care dispun de calitatile necesare pentru a prezida un partid politic de importanta PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, in baletul pe care sunt siliti sa-l faca intre ei insisi sau cu fostii coechipieri din formatiunea politica initiala sau en-gros cu cei din fostul PNL si, respectiv, fostul PDL, isi atenueaza, fara sa vrea, virtutiile de conducatori. Pana cand ele nu se mai vad nici cu lupa. O a doua circumstanta este ca, in mod normal, dupa orice logica politica, in primavara anului viitor, dupa atatia ani de guvernare, PSD va fi un partid suficient de erodat pentru a nu mai putea aduna voturile necesare castigarii Capitalei. In timp ce PNL, cu voturile sale venite din directia unui electorat de dreapta, predominant in Bucuresti, ar putea castiga. Daca si in acest conditii, PNL va fi infrant, atunci efectul va fi devastator in ceea ce priveste alegerile parlamentare. Asadar, in timp ce PSD nu risca aproape nimic, aruncand in lupta un virtual pierzant, PNL nu-si poate permite acest lux.

A treia conjunctura se refera la tentativa lui Traian Basescu de a se reinventa si de a se relansa in batalia politica, folosind in acest scop tocmai Primaria Generala a Capitalei. O zona in care beneficiaza de avantajul experientei. Daca Traian Basescu, asa cazut cum este electoral, nu va intalni in aceasta cursa competitori puternici, el are o sansa reala de a castiga Primaria si de a ridica, astfel, scorul PMP la o cota care sa-i permita sa conditioneze, in viitor, orice posibila majoritate parlamentara. Adica, un numar cu doua cifre. PNL nu-si poate permite sa riste acest lucru pentru ca asta ar putea insemna, in viitor, ca Traian Basescu sa joace, in raport cu liberalii, rolul pe care il joaca, astazi, Gabriel Oprea in raport cu PSD.

Si, in fine, a patra si cea mai importanta conjunctura se refera chiar la competitia interna din PNL. Daca va candida vreunul dintre cei doi co-presedinti si castiga, atunci putem fi siguri ca acela va deveni viitorul presedinte al PNL. Al unui PNL unicefal. Si cu adevarat fuzionat. Prin urmare, exista toate motivele ca cei doi co-presedinti sa-si puna, unul altuia, piedica si sa se neutralizeze reciproc in ceea ce priveste tentativa de a candida. Pe de alta parte, cum spuneam, daca va fi desemnat un candidat care nu "trece sticla", lipsit de personalitate si de forta, Primaria Generala a Capitalei este pierduta. Pe de alta parte, daca va fi o personalitate mai puternica, atunci nu ar fi exclus ca acesta sa pretinda, ulterior, presedintia PNL. Si sa aiba si succes in acest demers. Fie el Orban, fie el Predoiu.

Ei bine, tinand cont de toate aceste circumstante, eu cred ca finala mica, respectiv finala interna din PNL, vizand desemnarea candidatului oficial la Primaria Generala a Capitalei ii va avea drept competitori tocmai pe Orban si pe Predoiu. Iar daca asa stau lucrurile si daca asa cum ma astept va exista o manipulare a rezultatelor sondajului de opinie atunci, in aceasta lupta, in final, va fi proiectat Catalin Predoiu. Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca acesta, candva, pe parcursul anului viitor, dar dupa primavara localelor, fie nu va mai fi nimic, fie va ajunge presedintele unui PNL fuzionat si, probabil, candidat eligibil si pentru functia de prim-ministru. Daca va mai dori.

 

Comenteaza