Albă ca Zăpada şi M(ă)RU(l) ungurean

Albă ca Zăpada şi M(ă)RU(l) ungurean
„Oglinjoară din perete, oglinjoară,

Cine e cea mai frumoasă din ţară? Şi oglinda-i răspundea: Frumoasă eşti, crăiasă, ca ziua luminoasă, Dar Albă ca Zăpada e mult, mult mai frumoasă! " 

Pe la mijlocul anului 2010, pe atunci consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu lansa un scenariu de poveste, la propriu. Prezenta actorii politici ai anului electoral 2012 drept Scufiţa Roşie, Moş Crăciun, Fetiţa cu Chibrituri şi Albă ca Zăpada. Ultima, din această înşiruire, urma să fie formaţiunea, încă nenăscută, care aduna cele mai multe intenţii de vot în sondaje şi câştiga alegerile. Cum scenariul era creaţia unui respectat sociolog dar mai cu seamă, purtător de cuvânt informal al Cotrocenilor, majoritatea iubitorilor de basme au tratat cu seriozitate ipoteza. Autorul ne spunea că nu e vorba de o postare clarificatoare , ci una adresată „iniţiaţilor", în vreme ce pentru cititorul neavizat care şi-a stors creierii să dezlege necunoscutele acestei poveşti, fostul consilier prezidenţial anunţa că lucrurile se vor dezvălui în timp şi în consecinţă „nimeni nu trebuie să dispere".

Şi cum de atunci au trecut mai bine de doi ani, ce să vezi, Albă ca Zăpada s-a lăsat aşteptată. „Visul unei nopţi de vară" trăit de Lăzăroiu s-a concretizat cu greu. Inţial, numele politic al celebrului personaj adus la viaţă de Fraţii Grimm, trebuia să fie Noua Republică. Dealtfel Lăzăroiu publica într-o scrisoare deschisă în octombrie 2011, adresată lui Mihail Neamţu, că basmul devine realitate. Doar că, ghinion, Noua Republică nu a reuşit să devină partid. În felul ăsta povestea merge mai departe încă 11 luni. Pentru că în septembrie 2012 apare Alianţa România Dreaptă în care se varsă şi membrii mişcării Noua Republică. Astfel, se împlinea profeţia celui de-al doilea prooroc din politica românească, după Silviu Brucan. 

O alianţă menită să facă uitaţi actorii care au guvernat între 2009 şi 2012 şi să propună nume noi de lideri proaspeţi şi imaculaţi. Pentru asta, s-a realizat şi o comisie de etică şi integritate, pusă special să sancţioneze orice candidatură care nu dădea bine pentru opinia publică. O comisie condusă de mâna forte a „justiţiarei" Monica Macovei. Intenţia e lăudabilă, doar că rezultatele vorbesc de la sine. Majoritatea candidaţilor lustrabili au trecut de comisie, fără prea mari probleme. Şi uite aşa, la sânul Albei ca Zăpada şi-au făcut loc şi alte personaje, multe dintre ele chiar de poveste.

Dar, urgenţa 0 a alianţei este tocmai lipsa unui vector de imagine. Succesiunea la Traian Băsescu creează o problemă majoră, asta pentru că partidele care compun ARD nu au o locomotivă. Vasile Blaga rămâne cel mai bun organizator, liderul de echilibru, dar nu este un personaj electoral. Toată atenţia, toţi ochii au fost îndreptaţi, în schimb, pe fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. MRU ar fi trebuit să fie prinţul moştenitor al cuceririlor lui Traian şi peţitorul Albei ca Zăpada în basmul lui Lăzăroiu. Doar că liderul Forţei Civice, în loc să coaguleze şi să mobilizeze electoratul nehotărât, apare în lumina reflectoarelor cu declaraţii ce-l pun în situaţii de-a dreptul ridicole. Spre exemplu, prezent la Cluj în această vară, la o întâlnire cu susţinătorii Iniţiativei Civice de Centru Dreapta, lui MRU i-a scăpat porumbelul. "Am văzut un parlamentar care lua bani pentru a da jos un guvern!", a spus Ungureanu. Întrebat de jurnaliştii Realitatea TV Cluj cine este parlamentarul incriminat, acesta s-a limitat să spună că va face un anunţ "la momentul oportun". Acel moment nu a mai venit de atunci. De curând a vorbit de unul din adversarii săi, susţinând că dacă serviciile s-ar fi implicat în politică, respectivul nu ar mai fi politician. O declaraţie, cel puţin ciudată, din partea unui om care cunoaşte sistemul. Un om care, pentru moment, arată că abilităţile sale în politică sunt limitate.

Deocamdată, basmul e în derulare. Nu cunoaştem finalul. Ştim doar în ce ape politice se scaldă Alba ca Zăpada lui Lăzăroiu. Dacă ar fi să intru în joc, aş spune că, invariabil, după aceste alegeri, partidul sau alianţa se va uita din nou spre Cluj. 7

 

Comenteaza