Ardelenii au nevoie de o tribună: De ce o tribunã a Ardealului

Ardelenii au nevoie de o tribună: De ce o tribunã a Ardealului
Demersul nostru, al echipei de la ZIUA de CLUJ, este unul strict editorial şi are ca dorinţã declaratã redeşteptarea spiritului ardelean în interiorul statului naţional unitar român.

Acesta se va materializa, probabil, într-un supliment al Ziua de Cluj.  Suntem unionişti şi nu ne-am sãturat de România . Sigur cã rãmâne un mare mister, încã, dacã o Românie federalã ar fi avut sau ar avea un alt destin?!

Credem cu tărie că valorile ardelene trebuiesc importate spre capitală, şi nu pervertite. Nu ne considerăm mai inteligenţi sau mai cultivaţi decât restul românilor, dar nici nu dorim să fim linşaţi mediatic doar pentru că suntem ardeleni sau clujeni.

 

Demersul nostru NU este unul menit să-l apere pe actualul premier, întâmplător din Ardeal, şi, în nici un caz, pe colaboratorii acestuia, care nu sunt, automat, scuzabili pe apartenenţa la Transilvania, în cazul în care se vor dovedi incompetenţi sau ticăloşi. Simplul fapt de a te considera ardelean, pentru că te-ai născut pe teritoriul din interiorul arcului carpatic, nu dă nimănui dreptul de se considera superior sau intangibil. Şi noi am fost învăţaţi să fim disciplinaţi, riguroşi şi serioşi şi nu am avut un fond genetic altfel decât restul românilor.

 

Dar, spre deosebire de alţii, am fost forţaţi de Imperiu să ne construim buzi în curţi şi să ne aducem apa în poiată şi am sfârşit, în cele din urmă, să ne obişnuim cu civilizaţia occidentală. Având în vedere momentul ales pentru lansarea acestei iniţiative strict jurnalistice, cu un pronunţat caracter cultural, există riscul ca ea să fie catalogată ca o măsură sortită să-l apere pe actualul premier ardelean de România, Emil Boc, în faţa agresivităţii unei prese dâmboviţene extrem de acide la adresa persoanei sale, a ardelenilor şi a clujenilor.

 

Ţinem să lămurim distinşii cititori că demersul ZIUA de CLUJ a fost doar uşor urgentat de ceea ce se întâmplă de săptămâni bune în presa naţională. Linşajul mediatic, ce riscă să se transfere dinspre premier şi oamenii săi spre Cluj, Ardeal şi cei ce populează această zonă, ne deranjează însa mult mai mult decât ranchiuna vădită a unui jurnalist de asfalt ce-si urla frustrarea capitalei invadate de provinciali. Premierul, oamenii sai si greselile facute de acestia nu sunt scuzabile si ele trebuiesc, fara nici o indoiala, taxate.

 

Dar de aici pana la a invinovati ardelenii si direct clujenii, pentru ca au trimis un premier si o serie de alti demnitari spre varfurile puterii este deja prea mult. Asta arata deja o alta fata a relatiei dintre Bucuresti si restul tarii, acum, in speta, Clujul si Ardealul. Frustrarile unui centru ce se crede unic ofertant de valoare si pricepere nu apartine doar actualei epoci. Peste tot, cel putin in Batrana Europă, cei nascuti in capitala isi inchipuie ca sunt mai indreptatiti sa fie la butoanele puterii, dar asta nu inseamna, automat, ca este si corect.

 

Noi nu cerem altceva decat sa fim respectati, iar celor trimisi spre capitala sa li se dea o sansa. Vom fi tot noi primii care le vom cere capul, in cazul in care se vor dovedi doar nişte neaveniti si infumurati fara realizari. Dupa rusinea Ciorbea in politica mare sau dupa ardeleanul devenit mai mitic decat cei mai perfizi mitici, George Copos, in mediul de afaceri, avem si noi rezervele noastre cu privire la cei care data ajunsi la Capitala se pot schimba in cele mai infioratoare lighioane şi-şi gasesc o noua identitate in namolul de Dâmboviţa.

 

Nu exista padure fara uscaturi, iar Transilvania a fost si este inca plina de paduri. Ceea ce incercam noi la ZIUA de CLUJ prin lansarea acestei Tribune de dezbateri a Ardealului este mai mult o incercare de coagulare a celor care cred in Ardeal si ardeleni. O incercare de cautare si identificare a spiritului ardelean autentic intr-o Romanie ce este obligata sa se descentralizeze cel putin pentru a fi pe placul Europei.

 

Demersul nostru fuge de politic si este unul in care vocile si mintile luminate ale Clujului isi vor arata  crezurile si simtirile pentru Ardeal. Aici semneaza si vor semna oameni care nu sunt, neaparat, persoane publice implicate in politica sau administratie, jurnalisti ce nu sunt doar de la ZIUA de CLUJ, cercetători, scriitori, istorici, universitari, foşti diplomaţi sau, pur şi simplu, trăitori în Ardeal şi îndrăgostiţi de aceste meleaguri.

 

Vor semna toţi cei care se consideră ardeleni şi înteleg că merită să fie promovate şi renăscute din valorile trecutului, îngemănate cu provocările prezentului, ceea ce se înţelege prin identitatea ardeleană. Nu cerem nimic, ci doar încercăm aduceri aminte, care să-i faca pe cei ce acum se formează cultural şi educaţional să înţeleagă faptul că Ardealul a evoluat ca un Mare Principat al Transilvaniei într-o Europă Occidentală cu mult înainte ca şalvarii şi ilicele să iasă din moda protipendadei de pe Dâmboviţa. Vrem să aducem aminte celor ce au uitat sau nu au ştiut niciodată istoria câteva adevăruri.

 

Cu ajutorul Dumneavoastră, inclusiv al cititorilor ce doriţi să deveniţi colaboratori la acest demers, ce nu caută să ne izoleze, ci să ne reaşeze identitar într-o Românie întoarsă cu susul în jos.


CITEŞTE PE ACEEAŞI TEMĂ:


Ardelenii au nevoie de o tribună: Complexul de clujean al lui Emil Boc

Ardelenii au nevoie de o tribună: Ardelenisme


Ardelenii au nevoie de o tribună: Ca o imensă scenă, Transilvania...

Ardelenii au nevoie de o tribună: Capitala noastră, oraşul lor

Ardelenii au nevoie de o tribună: Clujenii sunt de vină

Ardelenii au nevoie de o tribună: Piuneza din fundul ardeleanului

Ardelenii au nevoie de o tribună: Premierul semipur




Comenteaza