Băsescu, cu bocancii prin HarCov

Băsescu, cu bocancii prin HarCov
Merită nu doar semnalată, ci chiar comentată şi analizată întreaga conferinţă de presă a prezidentului, desfăşurată în inima ’secuimii’, sâmbătă, de Ziua Îndrăgostiţilor.

 Aşa cum această conferinţă de presă trebuie obligatoriu coroborată cu declaraţia prezidenţială de la Budapesta şi tratat întregul subiect pe fondul radicalizării mesajului liderilor UDMR atât în timpul campaniei electorale, când nu era o mare surpriză acest lucru, cât mai ales după ce nu au fost luaţi la guvernare. Ni s-au spus lucruri aparent surprinzătoare! Realitatea crudă este însă exact aceea descrisă de Traian Băsescu şi ne-au spus-o, e drept, nu de la înălţimea funcţiei prezidenţiale, o mulţime de senatori şi deputaţi din Transilvania, de-a lungul ultimilor ani. Aşa cum ne-au spus-o mulţi dintre cei care trăiesc în zona respectivă. Liderii politici făceau parte din partide care uzaseră mult prea mult de sentimentul naţionalist şi au reuşit, astfel, să devină prea puţini credibili. Cetăţenii simpli erau doar nişte “cazuri izolate” în viziunea multora.

 

 Contează ce se spune, dar contează enorm în comunicare şi cum, şi, mai ales, cine o spune. Acum, după mulţi ani în care ştiam cu toţii realitatea crudă pe care o trăiesc de ani buni românii din Covasna şi Harghita, a fost nevoit însuşi preşedintele să admită că în primăriile şi cele două Consilii Judeţene din zonă nu există nici un cetăţean român de etnie română care să ocupe funcţii, nici măcar “şef de ţeavă”!  Ba mai mult, Traian Băsescu nu s-a sfiit să folosească termenul de epurare etnică în cele două judeţe, la nivelul administraţiei locale, epurare la care a fost supusă populaţia românească! Uluitor, nu doar grav! S-au trezit autorităţile româneşti să recunoască realitatea din ţară?

 

 Pare îmbucurător, pe de o parte, dar şi extrem, extrem de periculos şi riscant, tocmai ca virulenţa şi greutatea respectivelor declaraţii  să vină de la omul numărul 1 în stat. Se pregătea, oare, cu adevărat ceva, pe 15 martie, în Secuime sau Traian Băsescu face un nou joc politic cu bătaie pe alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului!? Oricum, din nou, reacţia liderilor UDMR la atacul frontal al preşedintelui ne arată că obrăznicia, tupeul şi agresivitatea indivizilor de tip Frunda, Borbely sau Marko depăşeşte orice limită! Frunda: “nici acum nu recunoaştem caracterul naţional al statului român”.

 

Marko: “nu renunţăm la autonomia pe baze etnice în zonele unde populaţia maghiară este majoritară” . Borbely: “nu înseamnă că nu dorim să modificăm Constituţia în unele articole ale sale”. Măi, să fie?! S-a trezit Băsescu în sfârşit şi recunoaşte că lucrurile au luat-o cu maximă viteză spre forţarea autonomiei în cele “trei scaune” ? Aş fi dorit

să le văd faţa lui Gabriel Andreescu şi Alinei Mungiu în momentul conferinţei de presă a preşedintelui. Sper ca măcar acum să nu se mai exprime complet în necunoştinţă de cauză, cu privire la “problematica ardeleană”, cei doi distinşi intelectuali critici. E o problematică mult mai complexă decât au tratat-o Domniile Lor în ultimii ani. “Chiar nici un român nu e demn, nu e pregătit să ocupe o funcţie de şef de birou într-o primărie condusă de români cetăţeni de etnie maghiară?” - în această frază preşedintele României, Traian Băsescu, recunoaşte, practic, ceea ce nimeni în ultimii 19 ani nu a dorit să recunoască!

 

De altfel, în afara problematicii autonomiste, a celei extremiste şi a celei naţionale, Traian Băsescu nu s-a jenat să arate cu degetul spre liderii UDMR, care nu mai reprezintă demult populaţia maghiară din Transilvania, cu atât mai puţin secuimea din Harghita-Covasna.

Comenteaza