Bolnavul de cezarită

Bolnavul de cezarită
Traian Băsescu s-a visat, până la suspendarea să, un fel de Cezar. Stăpân absolut.

Peste Guvern, peste Parlament, peste Justiţie. Peste o parte din presă. Şi peste toate instituţiile de forţă. Pe care le-a transformat în instrumente represive. Este o boală. Care ameninţă, în mod ireparabil, democraţia.
Fiindcă efectul ei este atentatul la libertăţile oamenilor şi ale instituţiilor. Şi de aici căderea în autocraţie şi pericolul dictaturii. Între altele, cezarita se manifestă şi prin lăcomie. Prin dispreţul pentru banul public.

Murdăria de sub covorul instituţiei prezidenţiale, condusă de Traian Băsescu, este încă ascunsă dedesubt. USL nu a ridicat decât un colţ şi nu se vede decât o mică parte din jeg. Iată, de exemplu, povestea Vilei Dante. Acum există toate dovezile că, din dispoziţia verbală a lui Traian Băsescu, Emil Boc a ordonat Secretariatului General al Guvernului să-i pregătească această somptuoasă reşedinţa, pentru momentul când nu va mai fi preşedinte. Clădirea cu terenul valorează multe, foarte multe milioane de euro. Şi au mai fost cheltuite încă 2 milioane pentru a o dichisi. Că reşedinţa particulară. În niciun caz că pe o vilă de protocol. Dacă ar fi fost o vilă de protocol, în Vilă Dante ar fi fost cazaţi, până acum, înalţi oaspeţi ai statului român care ne-au vizitat. Dar acolo nu a călcat nimeni. Cu excepţia lui Traian Băsescu şi a celor câţiva invitaţi ai săi. Între care şi Mihai Răzvan Ungureanu. Şi poate niscaiva demoazele. Halatele şi papucii, pe care toate televiziunile le-au filmat, erau destinate exclusiv bolnavului de cezarita. Aşa se şi explică de ce Vilă Dante fusese plasată sub "custodia SPP". Cazul însă trebuie multiplicat.

Tot în vreme de criză, alte milioane de euro au fost investite în cealaltă vilă, cea în care, în mod oficial, locuieşte în prezent acelaşi Traian Băsescu. O vilă şi mai mare. Care, culmea, fusese renovată exact la începutul primului sau mandat. Aceste vile nu costă doar cât se aude. Ele costă imens, prin întreţinerea lor luna de luna. Milioanelor de euro li se adaugă, astfel, zeci de mii de euro lunar. În 8 ani de mandat, va puteţi imagina ce iese.

Numai că omul bolnav de cezarita, în timp ce tăia cu cinism salarii şi pensii şi disponibiliza bugetari invocând criză, mai consumă alţi şi alţi bani pentru încă 8 vile pe care le-a scos din circuitul turistic şi şi le-a adjudecat. Şi unde mergea când şi când. Însoţit de tăcută să soţie. Sau de vreo prietenă mai puţin tăcută. Toate aceste vile, pe care le-a folosit într-un mod asemănător şi Nicolae Ceauşescu, în al cărui birou de la Cotroceni s-a mutat omul bolnav de cezarita, au costat, luna de luna, sume enorme, pe care, în generozitatea să dar şi în ignoranţa să, bietul cetăţean i le-a donat.

Traian Băsescu nu s-a gândit o secundă la consecinţele dramatice ale risipei pe care o face. La fel cum nu s-au gândit principalii săi parteneri din grupul de interese nelegitime, pe care l-a patronat.

Acum, rând pe rând, aceste nenorociri vor ieşi la iveală. Omul bolnav de cezarita va fi pedepsit. Într-un mod exemplar de către victimele sale. De către cetăţenii României. Deja el a pierdut războiul strategic şi s-a predat chiar în momentul în care, înţelegând că românii vor vota da în covârşitoarea lor majoritate, a ales fugă. Fugă de vot. Numai un naiv îşi poate imagina că acest abandon strategic s-ar putea transformă, printr-un truc, într-o întoarcere a să la Cotroceni.

 

 

Comenteaza