Când şi cum va fi bătut “El Băse”

Când şi cum va fi bătut “El Băse”
Băsescu poate fi înfrânt. Cei care pot să-l învingă pe actualul preşedinte în calea spre al doilea mandat nu sunt însă contracandidaţii politici ai acestuia.

Presa, procurorii, serviciile şi, practic, slăbiciunile omeneşti ale “copiilor săi de suflet” din PDL şi din sfera de putere a partidului prezidenţial este cheia scoaterii din scena puterii a lui Traian Băsescu. Reprezentanţii guvernamentali, reprezentanţii administraţiilor locale, parlamentarii şi, nu în ultimul rând, cele două fiice şi oamenii de afaceri aflaţi în cercurile de influenţă de la Cotrocenii ultimilor 5 ani reprezintă cheia înfrângerii lui Traian Băsescu. întrebările care stau în minţile şi pe buzele celor interesaţi de scena politică şi spaţiul public românesc în general sunt cum, când şi, mai ales, dacă va putea fi bătut Traian Băsescu în noiembrie anul acesta!?

 

Aparent, el va câştiga atât în faţa lui Geoană, cât şi în faţa lui Antonescu şi chiar în faţa unui eventual Oprescu. Pe toţi trei, există premisa demonstrabilă că i-ar putea învinge în turul 2. Lucrurile se complică puţin în cazul intrării Doctorului în ecuaţia electorală din toamna acestui an, dar nu pentru actualul preşedinte, ci pentru cel care astăzi pare principalul său competitor, Mircea Geoană. Intrarea în scena prezidenţialelor 2009 a lui Sorin Oprescu constituie şansa unică ca Antonescu să ţâşnească, pur şi simplu, printre Geoană şi Oprescu, cei doi având în proporţie de peste două treimi un electorat comun, candidatul PSD fiind văduvit de aproape o treime din voturi în favoarea fostului lider PSD, actual independent, Sorin Oprescu.

 

Dar cum am spus, cei care-l pot bate pe Băsescu nu sunt cei patru eventuali principali contracandidaţi, Geoană, Antonescu, Oprescu şi Vadim. Actualul preşedinte are probleme mult mai mari în cu totul altă parte. Problemele pentru Traian Băsescu vor apărea în primul rând pentru că va plăti o parte din costurile crizei economice care a afectat România, mai ales pentru că acesta s-a identificat aproape total cu actuala guvernare de derivă. Dar certitudinea că Băsescu va pierde va apărea, exact ca şi în toamna lui 1996 în cazul lui Iliescu, abia atunci când serviciile de informaţii îl vor părăsi sau vor juca la două capete şi când procurorii, care acum preferă să ţină în fişete sute şi sute de dosare ale unor potentaţi de sorginte portocalie, vor arunca pe piaţă informaţiile ţinute încă de teama că din toamnă nu se va schimba nimic, la strict secret!

 

Dosarele şi informaţiile cel puţin interesante ţinute în fişete sunt una dintre cheile esenţiale ale alegerilor prezidenţiale din acest an! Deocamdată, aceste informaţii sunt bine ţinute sub obroc, dar ele vor ieşi mult mai repede la lumină decât îşi poate închipui cineva, în momentul în care sondajele reale vor arăta că Băsescu poate pierde. Din acel moment, care, din informaţiile pe care le deţin, nu va întârzia mai mult de câteva săptămâni, vom vedea lucruri interesante despre diferiţi primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, parlamentari sau miniştri, practic, despre o serie de oameni care girează în teritoriu imaginea preşedintelui şi se pregătesc să fie vectorii principali de campanie ai acestuia!

 

Pinalty, Flutur, Preda, Berceanu, Murgeanu, Negoiţă, Scripcaru, Hava, Falcă, Udrea şi alţii alături de aceştia vor deveni carne de tun prin aruncarea de informaţii către o presă care va sfâşia cu ura celui trădat de preşedintele care odată a fost simbolul luptei anticorupţie! Astăzi, presa ce a fost călcată în picioare în ultimii ani de către Traian Băsescu este cel puţin la fel de radicalizată ca şi în 1996 împotriva lui Iliescu sau ca şi în 2004 împotriva lui Năstase.

 

 Aici nu vorbim doar de proprietarii de trusturi media, supranumiţi peiorativ “moguli”, ci de masele de jurnalişti care odată credeau în schimbarea unui sistem prin promovarea lui Traian Băsescu. Antena1, Antena2, Antena3, RadioZU, Jurnalul Naţional, Financiarul, GazetaSporturilor, Săptămâna Financiară joacă la suprafaţă şi pe faţă anti-Băsescu de mult timp. Realitatea TV, Academia Caţavencu, RadioGuerilla, Cotidianul, ZIUA, Bussines Standard, NewsIn încep să dea în ultimul timp semne tot mai frecvente de nervozitate la adresa “puternicilor portocalii” şi în special a lui Traian Băsescu.

 

 Nici Adrian Sârbu, înrudit cu Mircea Geoană, nu pare a mai sta în expectativa ce l-a consacrat ca un vulpoi media veritabil, Ziarul Financiar publicând doar în această săptămână 3 materiale devastatoare la adresa Guvernului Boc, care vin să completeze ceea ce face de luni bune celălalt cotidian-vehicul de influenţă al trustului, Gândul lui CTP. La momentul oportun, Sârbu nu va ezita să arunce în luptă şi armele grele, care pot face diferenţa, ProTV, AcasăTV şi cel mai important flux ştiri, Mediafax!

 

Dinu Patriciu şi al său Adevăr, cele 36 de Adevăruri de seară şi cititul tabloid Click vor lovi năpraznic exact în acele momente în care Conu va decide să-i îndemne şi motiveze pe faţă jurnaliştii din dotare să rupă lanţurile şi să sară la beregată! Deocamdată, Adevărul se credibilizează şi câştigă cititori constant! TVR-ul va plăti cu vârf şi îndesat toată frustrarea adunată de unul dintre cei mai apropiaţi foşti colaboratori ai lui Băsescu, Alexandru Sassu!

 

Dar pentru ca presa să poată rumega informaţii interesante, ele trebuie şi făcute scăpate de către cei care astăzi le deţin şi stau încă în expectative pentru a le arunca pe scena publică, procurorii şi ofiţerii de informaţii! Dacă ei se vor convinge că Băsescu poate pierde, spaţiul public va fi inundat de informaţii care acum stau în fişete.

 

Semnalul pentru schimbarea de optică va veni în scurt timp din exterior, la fel ca în 1996 şi 2004! Până atunci, cazul Ridzi sapă de zor exact în nucleul dur care continuau să mai creadă în cavalerii dreptăţii pe cai portocalii, ucigaşii corupţiei şi ţepele dreptăţii! Cramponarea de Ridzi a PDL şi a lui Traian Băsescu anulează exact temele esenţiale de campanie ale acestora din campanile din 2004 şi cea pentru referendumul din 2007!

 

Comenteaza