Candidez, da’ n-am cu ce

Candidez, da’ n-am cu ce
“Partid de tradiţie, caut candidat pentru Primăria Cluj-Napoca”.

Nu căutaţi anunţurile în “Piaţa de la A la Z”. Nu le veţi găsi. în schimb, dacă aveţi puţină răbdare şi răsfoiţi lista cu candidaţii pentru Primăria Cluj-Napoca şi ideile lor, veţi avea ocazia de a descoperi ultimele două invenţii în materie de luptă electorală: candidatura din mila publică şi cea fără candidat.

***

Candidatul se trezeşte că nu are încotro şi că trebuie să se bată cu ditamai primarul. Apoi realizează că banii pe care îi primeşte stând zi de zi într-un birou de lângă cel al primarului nu-i ajung ca să le spună tuturor că trebuie să vrea să fie primar. îşi dă seama, ulterior, că nici şeful nu are chef de aruncat bani în stânga şi în dreapta tocmai acum, când e lupta mai încinsă în campionatul de fotbal. Prieteni cu bani mulţi n-are sau nu vrea să spună că are. Aşa că inventează cea mai simplă soluţie: cere bani. De la cine? Nu contează. Bani să fie!

După candidaturile bazate pe bazaconii, după cele cu promisiuni ale căror şanse de a deveni realitate erau egale cu cele de a ajunge eu, în următoarea săptămână, pe Lună, după cele colorate în roşu-galben-albastru sau portocaliu, în 2008 avem parte şi de candidatura bazată pe mila publică. Oarecum logic, dacă stăm să ne gândim că tânărul cu planuri de a deveni primar îşi propune să transforme Cluj-Napoca în capitala României. Primul pas – promovarea cerşetoriei – e făcut!

***

Ce faci când ştii că nu ai nici cea mai mică şansă de a câştiga lupta pentru Primărie într-un oraş cum este Cluj-Napoca, dar eşti mare favorit să conduci, încă patru ani cel puţin, judeţul Cluj? Renunţi din start la prima luptă, în speranţa că îţi vei putea canaliza toate resursele, cu succes, în cea de-a doua?

Sau cauţi să te implici în ambele, conştient de faptul că, astfel, şansele de a păstra “vrabia din mână” scad direct proporţional cu eforturile de a prinde “cioara de pe gard”? Sunt întrebări la care mai-marii unui partid nu le-au găsit nici până astăzi un răspuns care să îi mulţumească.

 în consecinţă, sunt singura formaţiune politică importantă a României care încă nu are stabilit un candidat pentru Primăria Cluj-Napoca. Indiferent dacă nominalizarea va fi făcută grabnic sau dacă ea se va lăsa aşteptată până la termenul limită, indiferent dacă nominalizatul va fi o persoană “cu nume” în politică sau una pentru care candidatura va fi doar rampa de lansare, situaţia este, deja, extrem de dificilă pentru partidul în cauză. Iar succesul, compromis în mare măsură. Chiar şi acolo unde lupta pare câştigată.

***

în tot acest timp, ceilalţi actori de pe scena politică locală se pregătesc, în linişte, de startul oficial al campaniei. în timp ce unii adună bani sau îngroaşă listele cu candidaţi lipsă, alţii numără voturi. Bani au, candidaţi au. Recent, au descoperit construcţiile ilegale sau pe cei neglijaţi de soartă în ultimii ani. Şi-au pregătit fularele alb-negre sau alb-vişinii, în funcţie de preferinţe şi interese, şi au ieşit la paradă. Sunt gata de luptă! Şi nu îi interesează dacă au cu cine se bate.

Comenteaza