Ce ne-a spus nou Traian Băsescu

Ce ne-a spus nou Traian Băsescu
Aproape nimic. Merită însă nu doar semnalată ci chiar comentată şi analizată întreaga conferinţa de presă a prezidentului desfăşurată în inima ’secuimii’.

Aşa cum această conferinţă de presă trebuie obligatoriu coroborată cu declaraţia prezidenţiala de la Budapesta şi tratat întregul subiect pe fondul radicalizarii mesajului liderilor UDMR atât în timpul campaniei electorale, când nu era o mare surpriză acest lucru, cât mai ales după ce nu au fost luaţi la guvernare.


Ni s-au spus lucruri aparent surprinzatoare! Realitatea crudă este însă exact aceea descrisă de Traian Băsescu şi ne-au spus-o, e drept nu de la înălţimea funcţiei prezidenţiale, o multime de senatori şi deputaţi din Transilvania de-a lungul ultimilor ani. Aşa cum ne-au spus-o mulţi dintre cei care trăiesc în zona respectivă. Liderii politici făceau parte din partide care uzaseră mult prea mult de sentimentul naţionalist şi au reuşit astfel să devină prea puţini credibili. Cetăţenii simplii erau doar nişte ‘cazuri izolate’ în viziunea multora. Contează ce se spune, dar conteaza enorm în comunicare şi cum şi mai ales cine o spune.


Acum, după mulţi ani în care ştiam cu toţii realitatea crudă pe care o trăiesc de ani buni românii din Covasna şi Harghita a fost nevoit însuşi preşedintele să recunoască că în primăriile şi cele două Consilii Judeţene din zonă nu există nici un cetaţean român de etnie română care să ocupe funcţii, nici măcar ’şef de ţeavă’ ! Ba mai mult, Traian Băsescu nu s-a sfiit să folosească termenul de epurare etnică în cele două judeţe la nivelul administraţiei locale, epurare la care a fost supusă populaţia românescă!


Uluitor nu doar grav! S-au trezit autorităţile româneşti să recunoască realitatea din ţară? Pare îmbucurător pe de o parte dar şi extrem, extrem de periculos şi riscant, tocmai ca virulenţa si greutatea respectivelor declaraţii vin de la de la omul numarul 1 în stat. Se pregatea oare cu adevarat ceva pe 15 martie în Secuime sau Traian Băsescu face un nou joc politic cu bătaie pe alegerile prezidenţiale de la sfărşitul anului!? Oricum, din nou reacţia liderilor UDMR la atacul frontal al preşedintelui ne arată că obraznicia, tupeul şi agresivitatea indivizilor de tip Frunda, Borbely sau Marko depăşeşte orice limită!


Frunda: ‘nici acum nu recunoştem caracterul naţional al statului român’. Marko: ‘nu renuntăm la autonomia pe baze etnice în zonele unde populaţia maghiară este majoritară’ . Borbely: ‘nu însemnă că nu dorim să modificăm Constituţia în unele articole ale sale’. Măi sa fie?! S-a trezit Băsescu în sfărşit şi recunoaşte că lucrurile au luat-o cu maximă viteză spre forţarea autonomiei în cele ‘trei scaune’?


Aş fi dorit să-i fi văzut faţa lui Gabriel Andreescu şi a Alinei Mungiu în momentul conferinţei de presă a preşedintelui. Sper ca măcar acum să nu se mai exprime complet în necunoştintă de cauza cu privire la ‘problematica ardeleană’ cei doi distinşi intelectuali critici. E o problematică mult mai complexă decât au tratat-o domniile lor în ultimii ani. ‘Chiar nici un român nu e demn, nu e pregătit să ocupe o functie de şef de birou într-o primărie condusă de români, cetăţeni de etnie maghiară?’ - în această frază preşedintele României, Traian Băsescu, recunoaşte practic ceea ce nimeni în ultimii 19 ani nu a dorit să recunoscă!

Comenteaza